Pokrojona kapusta pekińska do sałatki

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

9 kwietnia 2025
5 min

Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do innych dań. Jak ją samodzielnie przygotować?

Składniki potrzebne do zrobienia surówki z kapusty pekińskiej

Aby zrealizować przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, trzeba najpierw zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Zaliczają się do nich:

 

  • mała kapusta pekińska;
  • marchewka;
  • jabłko;
  • 3 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki śmietany 18%;
  • łyżka soku z cytryny;
  • sól i pieprz do smaku.

 

Zaledwie kilka składników wystarczy, by przygotować obłędną surówkę z kapusty pekińskiej. Jeśli chcesz ją nieco urozmaicić, możesz sięgnąć też po bardziej zróżnicowane mieszanki przypraw. Zarówno oryginalne opcje z dalekich stron świata, jak i klasyczne warianty znajdziesz w InPost Fresh. Zamówisz tam także m.in. majonez. Jeżeli zależy Ci na tym, aby danie było wegańskie, sięgnij po wariant bez dodatku jaj i pomiń śmietanę w przepisie.

Surówka z kapusty pekińskiej krok po kroku

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu jest banalnie prosta w przygotowaniu. W pierwszej kolejności drobno posiekaj główny składnik i przełóż go do dużej miski. Kaczan nie przyda się do tego przepisu, więc możesz go odłożyć i wykorzystać do czegoś innego (np. smażonych placków).

 

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Następnie to samo zrób z jabłkiem. Najlepiej sprawdzi się kwaśna odmiana owocu. Jeśli nie lubisz tego dodatku, możesz go pominąć lub zastąpić np. drobno pokrojoną czerwoną papryką. Wszystkie komponenty skrop sokiem z cytryny i wymieszaj ze sobą, by już za chwilę cieszyć się najsmaczniejszą surówką z kapusty pekińskiej.

 

W mniejszej misce połącz ze sobą majonez, śmietanę, sól i pieprz. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać do tego również jogurt naturalny lub grecki. Wybierz to, co lubisz najbardziej. Jeżeli preferujesz ostre smaki, dodaj do całości nieco sosu Sriracha lub sproszkowanej papryki chili.

 

Ostatni etap przygotowywania tradycyjnej surówki z kapusty pekińskiej to wymieszanie warzyw i jabłka z sosem. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem, ponieważ dodatek smakuje wyśmienicie na świeżo. Nie warto zbyt wcześnie kroić składników, bo utracą swoją charakterystyczną chrupkość.

Inne pomysły na surówkę z kapustą pekińską w roli głównej

Wiesz już, jak zrobić klasyczną surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej, jednak istnieje także wiele sposobów na urozmaicenie tego przepisu. Koniecznie wypróbuj połączenie kapusty ze świeżym ogórkiem, koperkiem, sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym. Całość dopraw solą i pieprzem, a otrzymasz świeżą, idealną na ciepłe dni kompozycję.

 

Kolejna smaczna surówka z pekińskiej to ta z czerwoną papryką i kukurydzą, która sprawdzi się u miłośników słodszych smaków. Warto przetestować też połączenie z chrupiącą rzodkiewką pokrojoną w ćwiartki i szczypiorkiem. Ten nada całości charakteru i nieco koloru. Do sosu na bazie jogurtu można dodać np. musztardę, by sałatka nabrała nieco pikanterii.

 

Jaka jest według Ciebie najlepsza surówka z kapusty pekińskiej? Przekonaj się, testując różne wersje tego przepisu we własnej kuchni. Smacznego!

Czytaj również