- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na pulpety w sosie koperkowym

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można podać je na wiele różnych sposobów z pysznymi dodatkami. Sprawdź prosty przepis na wyśmienite kotleciki!
Pulpety w sosie koperkowym – składniki
Zanim poznasz dokładny przepis na pulpety w sosie koperkowym, zaopatrz się w niezbędne składniki. Do przygotowania klopsów potrzebne są:
- 500 g mielonego mięsa (drobiowe, wieprzowe lub mieszane);
- mała cebula;
- ząbek czosnku;
- jajko;
- 3 łyżki bułki tartej;
- 100 ml mleka;
- sól i pieprz do smaku;
- pół łyżeczki majeranku;
- pół łyżeczki słodkiej papryki;
- mąka do obtoczenia pulpetów;
- olej do smażenia.
Natomiast składniki na sos koperkowy do pulpetów to:
- 500 ml bulionu;
- 150 ml śmietany 30%;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- pęczek świeżego koperku;
- łyżka masła;
- sól i pieprz do smaku.
Aby mielone w sosie koperkowym smakowały jak najlepiej, warto zadbać o dobre doprawienie. Wyśmienite przyprawy oraz mieszanki do mięs znajdziesz w InPost Fresh. Podane w przepisie dodatki możesz zmienić na inne, jakie lubisz. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do mięsa np. nieco chili.
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?
Przygotowywanie pulpecików w sosie koperkowym zacznij od drobnego posiekania cebuli i zeszklenia jej na odrobinie masła lub oleju na dużej patelni. Dodaj do tego czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie w misce wymieszaj mielone mięso, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą namoczoną przez kilka minut w mleku, sól, pieprz oraz resztę przypraw.
Dokładnie wyrób mięsną masę, a następnie uformuj z niej niewielkie kulki. Obtocz klopsy delikatnie w mące, w międzyczasie rozgrzewając olej na patelni. Gdy będzie gorący, obsmaż kotleciki z obu stron, by lekko się zarumieniły, a następnie zdejmij je na chwilę z naczynia.
Na tej samej patelni rozpuść łyżkę masła i wlej około 500 ml bulionu. Dolej 150 ml śmietanki 30% i zagotuj całość na małym ogniu. Aby nieco zagęścić sos, przesiej przez sitko mąkę i szybko wszystko wymieszaj. Dosyp trochę soli i pieprzu do smaku, a na koniec dodaj jeszcze posiekany pęczek koperku.
Kiedy sos będzie miał już jednolitą konsystencję i się zagotuje, zmniejsz nieco ogień i włóż z powrotem pulpety na patelnię. Całość duś pod przykryciem przez około 10–15 minut, aby mięso wchłonęło smak koperkowej zalewy. Jeśli chcesz urozmaicić danie, możesz dodać do niego, m.in.:
- pokrojoną w drobną kostkę marchewkę;
- odrobinę tartego twardego sera (np. parmezanu);
- garść drobno posiekanego szpinaku lub natkę pietruszki.
Z czym najlepiej skomponują się klopsiki w sosie koperkowym?
Pyszne klopsy w sosie koperkowym można podać z wieloma dodatkami. Najbardziej klasyczna opcja to purée ziemniaczane. W sezonie warto postawić też na młode ziemniaczki z koperkiem. Poza tym świetnie sprawdzą się, m.in.: kasza gryczana, ryż, chrupiące frytki, kopytka czy nawet makaron.
Poza tym danie dobrze uzupełnić także porcją warzyw w postaci, np.: surówki z marchewki, mizerii, ogórków małosolnych lub buraczków zasmażanych z cebulką. Ten prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym nie tylko jest łatwy w przygotowaniu, ale i pozwala na mnóstwo eksperymentów w kwestii podania.
Koniecznie wypróbuj tę recepturę i zachwyć swoich bliskimi soczystością mięsa i aromatem sosu koperkowego. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na kluski leniwe
Kluski leniwe to klasyka kuchni, która niezmiennie od wielu lat gości na polskich stołach. Są one szybkie w przygotowaniu, a ich smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa. To danie id