Klopsiki w sosie koperkowym

Przepis na pulpety w sosie koperkowym

8 kwietnia 2025
5 min

Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można podać je na wiele różnych sposobów z pysznymi dodatkami. Sprawdź prosty przepis na wyśmienite kotleciki!

Pulpety w sosie koperkowym – składniki

Zanim poznasz dokładny przepis na pulpety w sosie koperkowym, zaopatrz się w niezbędne składniki. Do przygotowania klopsów potrzebne są:

 

  • 500 g mielonego mięsa (drobiowe, wieprzowe lub mieszane);
  • mała cebula;
  • ząbek czosnku;
  • jajko;
  • 3 łyżki bułki tartej;
  • 100 ml mleka;
  • sól i pieprz do smaku;
  • pół łyżeczki majeranku;
  • pół łyżeczki słodkiej papryki;
  • mąka do obtoczenia pulpetów;
  • olej do smażenia.

 

Natomiast składniki na sos koperkowy do pulpetów to:

 

  • 500 ml bulionu;
  • 150 ml śmietany 30%;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • pęczek świeżego koperku;
  • łyżka masła;
  • sól i pieprz do smaku.

 

Aby mielone w sosie koperkowym smakowały jak najlepiej, warto zadbać o dobre doprawienie. Wyśmienite przyprawy oraz mieszanki do mięs znajdziesz w InPost Fresh. Podane w przepisie dodatki możesz zmienić na inne, jakie lubisz. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do mięsa np. nieco chili.

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?

Przygotowywanie pulpecików w sosie koperkowym zacznij od drobnego posiekania cebuli i zeszklenia jej na odrobinie masła lub oleju na dużej patelni. Dodaj do tego czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie w misce wymieszaj mielone mięso, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą namoczoną przez kilka minut w mleku, sól, pieprz oraz resztę przypraw.

 

Dokładnie wyrób mięsną masę, a następnie uformuj z niej niewielkie kulki. Obtocz klopsy delikatnie w mące, w międzyczasie rozgrzewając olej na patelni. Gdy będzie gorący, obsmaż kotleciki z obu stron, by lekko się zarumieniły, a następnie zdejmij je na chwilę z naczynia.

 

Na tej samej patelni rozpuść łyżkę masła i wlej około 500 ml bulionu. Dolej 150 ml śmietanki 30% i zagotuj całość na małym ogniu. Aby nieco zagęścić sos, przesiej przez sitko mąkę i szybko wszystko wymieszaj. Dosyp trochę soli i pieprzu do smaku, a na koniec dodaj jeszcze posiekany pęczek koperku.

 

Kiedy sos będzie miał już jednolitą konsystencję i się zagotuje, zmniejsz nieco ogień i włóż z powrotem pulpety na patelnię. Całość duś pod przykryciem przez około 10–15 minut, aby mięso wchłonęło smak koperkowej zalewy. Jeśli chcesz urozmaicić danie, możesz dodać do niego, m.in.:

 

  • pokrojoną w drobną kostkę marchewkę;
  • odrobinę tartego twardego sera (np. parmezanu);
  • garść drobno posiekanego szpinaku lub natkę pietruszki.

Z czym najlepiej skomponują się klopsiki w sosie koperkowym?

Pyszne klopsy w sosie koperkowym można podać z wieloma dodatkami. Najbardziej klasyczna opcja to purée ziemniaczane. W sezonie warto postawić też na młode ziemniaczki z koperkiem. Poza tym świetnie sprawdzą się, m.in.: kasza gryczana, ryż, chrupiące frytki, kopytka czy nawet makaron.

 

Poza tym danie dobrze uzupełnić także porcją warzyw w postaci, np.: surówki z marchewki, mizerii, ogórków małosolnych lub buraczków zasmażanych z cebulką. Ten prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym nie tylko jest łatwy w przygotowaniu, ale i pozwala na mnóstwo eksperymentów w kwestii podania.

 

Koniecznie wypróbuj tę recepturę i zachwyć swoich bliskimi soczystością mięsa i aromatem sosu koperkowego. Smacznego!

Czytaj również