curry wegetariańskie

Curry wegetariańskie – przepis na szybki obiad

1 lutego 2023
5 min

Curry to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie, a przy tym posiadająca właściwości prozdrowotnie. Kurkuma, chilli, pieprz – wszystkie te składniki przyśpieszają spalanie tłuszczu w organizmie oraz mają działanie antyoksydacyjne. To oznacza, że opłaca się je jeść w jak największych ilościach. Aby czerpać jeszcze więcej korzyści, warto stosować je w daniach bezmięsnych, takich jak... curry wegetariańskie! Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie zajmie tylko kilka chwil.

 

Curry wegetariańskie – czym charakteryzuje się to danie?

Wbrew pozorom, curry nie jest daniem samym w sobie. To kompozycja przypraw, składająca się z:

  • czarnego pieprzu;
  • kurkumy;
  • imbiru;
  • chilli;
  • kolendry;
  • anyżu;
  • kardamonu;
  • cynamonu.

To powoduje, że użyć można jej w dużej ilości dań i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast przyprawić nią pierś z kurczaka, użyć jej do przygotowania pysznej i pożywnej wegetariańskiej zupy curry! Możliwości są wręcz nieograniczone, a wszystko sprowadza się do użycia wyobraźni albo sprawdzonych przepisów.

Składniki potrzebne na curry wegetariańskie

Z trudem można wyróżnić konkretne składniki, dlatego, że tak naprawdę czym innym jest tajskie, pikantne curry wegetariańskie z mlekiem kokosowym i makaronem, a czym innym curry wegetariańskie z cieciorką i ryżem. Jednakże, jeżeli chodzi o rzeczy, których obecność w lodówce lub domowej spiżarni umożliwi kulinarną improwizację, to są to:

  • ziemniaki lub bataty;
  • marchewka;
  • pieczarki;
  • szpinak;
  • jarmuż;
  • pomidory;
  • czosnek;
  • ciecierzyca;
  • tofu;
  • soczewica;
  • papryka;
  • cukinia;
  • bakłażan;
  • papryczki chili;
  • mleko kokosowe.

Jak widać – składniki te są bardzo zróżnicowane. Curry przygotować można ze wszystkiego, na co ma się ochotę w ciągu dnia. Powstały aromatyczny sos nada się do jedzenia jako samodzielny posiłek albo z dodatkiem tortilli lub ryżu. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie ozdobić produkt końcowy garścią orzechów – idealnie sprawdzą się zwłaszcza prażone na sucho nerkowce.

W jaki sposób należy przygotować curry wegetariańskie?

Zastanawiasz się, od czego zacząć przygodę i eksperymenty z tą aromatyczną mieszanką przypraw? W takim razie – warto spróbować tajskiego curry wegetariańskiego! To popularny przepis, który jest chętnie polecany przez wszystkie osoby uwielbiające gotować we własnej kuchni. Smakuje świetnie, a wykonać można je w mniej niż 30 minut. Potrzebne będą:

  • 2 łyżki pasty curry;
  • 400/500 ml mleka kokosowego;
  • imbir;
  • czosnek;
  • papryka czerwona lub zielona;
  • groszek (około pół szklanki);
  • batat;
  • cebula czerwona;
  • 2 łyżki soku z limonki;
  • 200 g tofu;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 2 łyżki przyprawy curry.

Zacznij od podsmażenia imbiru, czosnku i cebuli – uprzednio dodając do nich sosu sojowego, pasty curry i przypraw. Następnie, zalej wszystko mlekiem kokosowym i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Potem dodaj paprykę, groszek oraz tofu. Do piekarnika wstaw batata, a sos pozostaw na małym ogniu do czasu, aż słodki ziemniak będzie gotowy. Na sam koniec skrop wszystko sokiem z limonki. Największą zaletą dań curry jest to, że robią się praktycznie same. To idealny sposób na szybki obiad dla ludzi zabieganych!

Czytaj również