Curry to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie, a przy tym posiadająca właściwości prozdrowotnie. Kurkuma, chilli, pieprz – wszystkie te składniki przyśpieszają spalanie tłuszczu w organizmie oraz mają działanie antyoksydacyjne. To oznacza, że opłaca się je jeść w jak największych ilościach. Aby czerpać jeszcze więcej korzyści, warto stosować je w daniach bezmięsnych, takich jak... curry wegetariańskie! Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie zajmie tylko kilka chwil.
Wbrew pozorom, curry nie jest daniem samym w sobie. To kompozycja przypraw, składająca się z:
To powoduje, że użyć można jej w dużej ilości dań i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast przyprawić nią pierś z kurczaka, użyć jej do przygotowania pysznej i pożywnej wegetariańskiej zupy curry! Możliwości są wręcz nieograniczone, a wszystko sprowadza się do użycia wyobraźni albo sprawdzonych przepisów.
Z trudem można wyróżnić konkretne składniki, dlatego, że tak naprawdę czym innym jest tajskie, pikantne curry wegetariańskie z mlekiem kokosowym i makaronem, a czym innym curry wegetariańskie z cieciorką i ryżem. Jednakże, jeżeli chodzi o rzeczy, których obecność w lodówce lub domowej spiżarni umożliwi kulinarną improwizację, to są to:
Jak widać – składniki te są bardzo zróżnicowane. Curry przygotować można ze wszystkiego, na co ma się ochotę w ciągu dnia. Powstały aromatyczny sos nada się do jedzenia jako samodzielny posiłek albo z dodatkiem tortilli lub ryżu. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie ozdobić produkt końcowy garścią orzechów – idealnie sprawdzą się zwłaszcza prażone na sucho nerkowce.
Zastanawiasz się, od czego zacząć przygodę i eksperymenty z tą aromatyczną mieszanką przypraw? W takim razie – warto spróbować tajskiego curry wegetariańskiego! To popularny przepis, który jest chętnie polecany przez wszystkie osoby uwielbiające gotować we własnej kuchni. Smakuje świetnie, a wykonać można je w mniej niż 30 minut. Potrzebne będą:
Zacznij od podsmażenia imbiru, czosnku i cebuli – uprzednio dodając do nich sosu sojowego, pasty curry i przypraw. Następnie, zalej wszystko mlekiem kokosowym i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Potem dodaj paprykę, groszek oraz tofu. Do piekarnika wstaw batata, a sos pozostaw na małym ogniu do czasu, aż słodki ziemniak będzie gotowy. Na sam koniec skrop wszystko sokiem z limonki. Największą zaletą dań curry jest to, że robią się praktycznie same. To idealny sposób na szybki obiad dla ludzi zabieganych!
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można