zupa curry - danie kuchni indyjskiej

Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska?

15 lutego 2023
5 min

Kuchnia polska, chociaż bardzo smaczna, ma do siebie to, że potrafi się znudzić. W końcu ile razy z rzędu można jeść w weekend rosół i kotlety schabowe? Czasami warto przerwać rutynę i spróbować czegoś innego, a najlepiej kuchni indyjskiej. Czym się charakteryzuje i dlaczego jest tak popularna?

Jakie są cechy charakterystyczne kuchni indyjskiej?

Potrawy hinduskie – kto nie spróbował ich w swoim życiu chociaż raz? Kuchnia indyjska znana jest z szerokiej gamy dań, przypraw i intensywnych smaków. Jej cechy charakterystyczne obejmują wykorzystanie i mieszanie ze sobą niezwykle aromatycznych przypraw, ziół i innych składników w celu stworzenia dań niepowtarzalnych w innych zakątkach świata. Wszystkiemu towarzyszą duże ilości chutney, pikli i sosów na bazie jogurtu.

Duża część najpopularniejszych dań indyjskich to potrawy wegetariańskie, które wykonywane są z roślin strączkowych, motylkowych i warzyw. Mięsożercom nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do nich różnego rodzaju mięsa, chociaż najczęściej w tym celu wybiera się drób (głównie kurczaka), wołowinę oraz wieprzowinę.

A w jaki sposób przyrządza się dania kuchni indyjskiej? Gotuje się je przy użyciu tradycyjnych metod – duszenia, pieczenia i smażenia. Jeżeli zastanawialiście się kiedyś, co jedzą hindusi, to odpowiedź brzmi: na pewno nie rzeczy gotowane na parze. A przynajmniej nie ci, którzy są wierni tradycjom.

Jedną z najbardziej charakterystycznych cech jedzenia pochodzącego właśnie stamtąd jest to, że jest ono podawane w akompaniamencie płaskich chlebków: roti, naan i paratha. Osoby, które nie lubią albo nie mogą jeść pieczywa, nie muszą się jednak martwić – jest ono często zastępowane ryżem lub soczewicą. Dodatki te polewa się aromatyzowanym ghee lub mlekiem kokosowym, co dodaje daniom nowych, nietypowych nut smakowych.

Kuchnia indyjska – przyprawy

Potrawy indyjskie zawdzięczają swój uzależniający smak licznym przyprawom, które są nietypowe dla kuchni polskiej. Najistotniejszymi są:

  • chili;
  • cynamon;
  • curry;
  • kolendra;
  • koriander;
  • kurkuma;
  • szafran;
  • kmin;
  • imbir;
  • kardamon.

Wiele z nich wykazuje się działaniem leczniczym, zwłaszcza w przypadku problemów natury gastrycznej. Ostre przyprawy przyśpieszają działanie metabolizmu, dlatego w trakcie ich spożywania warto pić duże ilości wody lub rozwodnionego jogurtu.

Jakie są tradycyjne potrawy kuchni indyjskiej?

Przygodę z nowym sposobem gotowania warto zacząć od zapoznania się z kilkoma tradycyjnymi potrawami kuchni indyjskiej. Niektóre z nich zostały wymyślone już w czasach przed naszą erą. Co ciekawe, trochę inaczej je się w południowej części kraju czy na jego północy lub zachodzie i wschodzie.

Podział ten jest na tyle istotny w kontekście różnorodności dań, że nie sposób o nim nie wspomnieć. Każdy rodzaj kuchni znany jest z innych potraw, np.:

  • kuchnia zachodu – kaczka i chałwa po bombajsku;
  • kuchnia północy – potrawy wykorzystujące kurczaka, m.in. butter chicken, tandoori, tikka masala;
  • kuchnia wschodu – dania wegetariańskie i rybne, takie jak np. curry z kalafiorem;
  • kuchnia południa – ze względu na zakaz spożywania wieprzowiny stawia się na jedzenie bezmięsne, czyli dosa (naleśniki z mąki ryżowej).

Indyjska kuchnia zawiera też różnorodne zupy, które podaje się zazwyczaj w małych miseczkach lub filiżankach. Podczas ich przygotowania wykorzystuje się zarówno wegetariańską, jak i mięsną bazę. Często zawierają też dużą kombinację warzyw i roślin strączkowych, np. pomidorów i soczewicy w jednym posiłku. Niektóre tradycyjne przykłady zup obejmują:

  • rasam – korzysta z soczewicy w wersji pikantnej;
  • mulligatawny – na bazie soczewicy z dużą ilością przyprawy curry;
  • shorba – oparta na pomidorach i innych warzywach;
  • dal – na bazie soczewicy;
  • kadhi – podstawą jest jogurt.

Podobnie jak w przypadku dań głównych wśród zup kuchni indyjskiej istnieje wiele regionalnych wariacji. Niektóre obszary stawiają na użycie świeżego mleka kokosowego, a inne zamiast niego dodają miazgi tamaryndowca – rośliny, która w Polsce nie cieszy się zbytnią popularnością.

 

Kuchnia indyjska –– najpopularniejsze dania

Co warto zjeść z kuchni indyjskiej? To wszystko zależy, oczywiście, od własnych preferencji, ale najczęściej polecanym daniem mięsnym jest butter chicken. Jest to potrawka, która w swym przepisie wykorzystuje duże ilości śmietany i, jak podpowiada nazwa, masła. Służą one wraz z garam masala, czosnkiem, imbirem, goździkami, sokiem z cytryny, pomidorami i miodem do stworzenia gęstego sosu, w którym smaży się delikatne kawałki np. drobiowej piersi.

Wegetarianie powinni koniecznie wypróbować samosów. Są to trójkątne pierożki smażone na głębokim oleju. Do ich stworzenia potrzebna będzie mąka pszenna (do ciasta) oraz ziemniaki (do farszu). Te drugie oczywiście trzeba najpierw przygotować, doprawiając je dużą ilością m.in. kolendry, imbiru, garam masala i zielonym groszkiem. Najpopularniejsze dania kuchni indyjskiej to jednak te, na które domowi kucharze wpadają sami. Znając bazę przypraw indyjskich, można eksperymentować samemu – efekty na pewno będą oszałamiające!

Czytaj również