Przejdź do treści

Zapalenie błony śluzowej żołądka to wyjątkowo nieprzyjemna dolegliwość. W leczeniu choroby niezwykle istotna okazuje się lekkostrawna dieta, która pomoże złagodzić stan zapalny i uniknąć jego powikłań. Zapalenie żołądka – czego nie jeść? Jaka dieta przy zapaleniu żołądka będzie najlepsza? Podpowiadamy.

Dieta przy zapaleniu żołądka – główne założenia

Wśród przyczyn zapalenia żołądka wymienia się: czynniki autoimmunologiczne, regularne spożywanie produktów i leków drażniących błonę śluzową, infekcje, regularny stres oraz zakażenie układu pokarmowego przez bakterię Helicobacter pylori. W zależności od podłoża choroby dieta przy zapaleniu żołądka jest naczelnym elementem całego procesu leczenia lub czynnikiem wspomagającym powrót do zdrowia. Nieżyt żołądka objawia się w uciążliwy sposób, który utrudnia spożywanie posiłków i funkcjonowanie na co dzień. Do objawów zapalenia żołądka należą m.in.: niestrawność, bóle jamy brzusznej, uczucie pełności po jedzeniu, mdłości, wzmożone odbijanie i wymioty.

Dieta przy zapaleniu żołądka opiera się na lekkostrawnych posiłkach, które nie będą dodatkowo podrażniać objętego zapaleniem organu. Należy podkreślić, że dokładne wskazania i przeciwskazania w żywieniu są kwestią indywidualną w każdym przypadku zapalenia żołądka. Diety posiadają jednak kilka wspólnych zasad, które są spójne z podstawami zbilansowanego, zdrowego żywienia. W prawidłowej regeneracji układu pokarmowego z pewnością nie pomoże spożywanie smażonych, tłustych i ciężkotrawnych potraw, dlatego ich unikanie jest jednym z głównych założeń jadłospisu przy zapaleniu żołądka. Co więcej, przy zapaleniu śluzówki żołądka kluczowe jest jedzenie małych posiłków w regularnych odstępach czasu oraz powolne i dokładne przeżuwanie wszelkich pokarmów.

InPost Fresh

Co jeść przy zapaleniu żołądka?

Zapalenie żołądka wiąże się z wieloma ograniczeniami w diecie i rozważnym planowaniem posiłków, które powinny być przede wszystkim lekkostrawne. Co można jeść przy zapaleniu żołądka? Spożywane posiłki powinny dostarczać Ci wszystkich składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednocześnie nie podrażniać śluzówki żołądka oraz nie powodować nadmiernego wydzielania soków żołądkowych. Jadłospis diety przy zapaleniu żołądka powinien uwzględniać spożycie głównie potraw gotowanych i duszonych. Poleca się jedzenie chudego mięsa i ryb, produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu (sery, jogurty), jajek, ryżu, ziemniaków oraz tłuszczów roślinnych. Do menu dziennego warto włączyć również chude wędliny i gotowane lub przyrządzone na parze warzywa.

Czego unikać w diecie przy zapaleniu żołądka?

Jak zostało już wspomniane, z diety na stan zapalny żołądka należy wykluczyć wszelkiego rodzaju używki. Mowa tu nie tylko o alkoholu i papierosach, ale również mocnej kawie oraz herbacie. Dieta na stan zapalny żołądka opiera się także na wyeliminowaniu z jadłospisu tłustych mięs, ryb i jedzenia bogatego w błonnik. Wykluczone powinny zostać także kwaśne, pikantne i mocno słone potrawy powodujące podrażnienia żołądka oraz wzmożone wydzielanie soków trawiennych. Nie powinno dziwić, że u osoby cierpiącej na zapalenie żołądka nie jest wskazane jedzenie wysokoprzetworzonej żywności typu fast food, słodyczy i produktów działających wzdymająco, jak np. groch, soczewica czy fasola. Warto także zachować ostrożność podczas spożywania cytrusów i nieugotowanych warzyw, ponieważ mogą powodować dodatkowe podrażnienie ścian żołądka. Drażniąco na żołądek mogą działać również niektóre leki, w szczególności substancje przeciwzapalne, na przykład aspiryna czy ibuprofen.

Jak łagodzić stan zapalny błony śluzowej żołądka dietą?

Stosowanie diety przy zapaleniu żołądka ma na celu złagodzenie stanu zapalnego i stanowi podstawę lub czynnik wspomagający leczenie farmakologiczne. Komponowanie przykładowego jadłospisu na podstawie wcześniej wymienionych produktów przy jednoczesnym ograniczeniu niektórych elementów menu to znaczna część powodzenia diety, ale należy połączyć ją również ze zdrowymi nawykami żywieniowymi. Regularne, niewielkie posiłki, dostarczanie odpowiedniej ilości płynów, dokładne przeżuwanie jedzenia i rezygnacja z ostrych przypraw oraz mocno słodkich bądź kwaśnych potraw pomoże złagodzić stan zapalny. Działanie łagodzące wykazują także napary z ziół, np. rumianku i melisy. Nie należy zapominać o odpowiednim nawadnianiu organizmu (wśród płynów powinna przeważać woda). W przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka spowodowanego zakażeniem Helicobacter pylori dieta połączona z antybiotykoterapią będzie skutkowała szybszym powrotem do zdrowia. W hamowaniu rozwoju bakterii przydatne okazują się m.in. niektóre warzywa (np. buraki czy seler), produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (awokado, oliwa), sok z kiszonej kapusty i słabe napary z zielonej herbaty.

Przykładowy jadłospis w diecie przy zapaleniu żołądka

Mimo wielu ograniczeń, jakie to schorzenie nakłada na sposób żywienia, istnieje wiele propozycji potraw, które możesz jeść przy zapaleniu żołądka. Przepisy na śniadania uwzględniają między innymi kanapki z chlebem pszennym i chudą wędliną, na przykład szynką z indyka lub kurczaka. Co jeść na drugie śniadanie podczas stanu zapalnego żołądka? Dieta może składać się z niskotłuszczowych jogurtów naturalnych z dojrzałymi owocami bez pestek, na przykład winogronami w formie musów. Rosół bez mięsa, zupa pomidorowa z ryżem, pstrąg lub dorsz na parze, pieczone udko z kurczaka z gotowanymi ziemniakami oraz gotowaną marchewką i groszkiem to przykładowe dania, które możesz wykorzystać jako obiad przy przewlekłym zapaleniu żołądka. Dietę powinieneś urozmaicić także o podwieczorek, aby spożywać około 5 niewielkich posiłków dziennie w jednakowych odstępach czasu. W tym przypadku dobrze sprawdzi się ryż w połączeniu z musem owocowym lub wafle ryżowe z chudym twarogiem. Na kolację, którą należy zjeść nie później niż 2 godziny przed planowanym snem, możesz sięgnąć po bułki pszenne z chudym serem twarogowym i pomidorami, z których wcześniej zdejmiesz skórkę.

Dieta przy zapaleniu żołądka to istotny element całego procesu leczenia, dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie skomponowanie. Każdy organizm jest inny, a co za tym idzie, nawet produkty dozwolone w jadłospisie mogą powodować u Ciebie dyskomfort i nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu. Warto skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem, aby zasięgnąć porad z zakresu poprawnego żywienia podczas choroby.