InPost Fresh

Dieta przy zapaleniu żołądka, czyli co jeść przy stanie zapalnym błony śluzowej żołądka

24 stycznia 2023
5 min
Autor: Weronika Hajdas

Zapalenie błony śluzowej żołądka to wyjątkowo nieprzyjemna dolegliwość. W leczeniu choroby niezwykle istotna okazuje się lekkostrawna dieta, która pomoże złagodzić stan zapalny i uniknąć jego powikłań. Zapalenie żołądka – czego nie jeść? Jaka dieta przy zapaleniu żołądka będzie najlepsza? Podpowiadamy.

  • Odpowiednia dieta przyspiesza leczenie stanu zapalnego żołądka, a także znacząco łagodzi przykre objawy dolegliwości.
  • Dieta przy zapaleniu żołądka powinna być lekkostrawna, pozbawiona produktów, które mogą dodatkowo podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego.
  • Indywidualne zalecenia odnośnie diety przy zapaleniu żołądka mogą się nieco różnić – poszczególne osoby różnie reagują na konkretne produkty spożywcze.

Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować z odpowiednim lekarzem.

 

Dieta przy zapaleniu żołądka – główne założenia

Wśród przyczyn zapalenia żołądka wymienia się: czynniki autoimmunologiczne, regularne spożywanie produktów i leków drażniących błonę śluzową, infekcje, regularny stres oraz zakażenie układu pokarmowego przez bakterię Helicobacter pylori. W zależności od podłoża choroby dieta przy zapaleniu żołądka jest naczelnym elementem całego procesu leczenia lub czynnikiem wspomagającym powrót do zdrowia.

Nieżyt żołądka objawia się w uciążliwy sposób, który utrudnia spożywanie posiłków i funkcjonowanie na co dzień. Do objawów zapalenia żołądka należą m.in.: niestrawność, bóle jamy brzusznej, uczucie pełności po jedzeniu, mdłości, wzmożone odbijanie i wymioty.

Dieta przy zapaleniu żołądka opiera się na lekkostrawnych posiłkach, które nie będą dodatkowo podrażniać objętego zapaleniem organu. Należy podkreślić, że dokładne wskazania i przeciwskazania w żywieniu są kwestią indywidualną w każdym przypadku zapalenia żołądka. Diety posiadają jednak kilka wspólnych zasad, które są spójne z podstawami zbilansowanego, zdrowego żywienia. W prawidłowej regeneracji układu pokarmowego z pewnością nie pomoże spożywanie smażonych, tłustych i ciężkostrawnych potraw, dlatego ich unikanie jest jednym z głównych zasad jadłospisu przy zapaleniu żołądka. Co więcej, przy zapaleniu śluzówki żołądka kluczowe jest jedzenie małych posiłków w regularnych odstępach czasu oraz powolne i dokładne przeżuwanie wszelkich pokarmów.

Co jeść przy zapaleniu żołądka?

Zapalenie żołądka wiąże się z wieloma ograniczeniami w diecie i rozważnym planowaniem posiłków, które powinny być przede wszystkim lekkostrawne. Co można jeść przy zapaleniu żołądka? Spożywane posiłki powinny dostarczać Ci wszystkich składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednocześnie nie podrażniać śluzówki żołądka oraz nie powodować nadmiernego wydzielania soków żołądkowych.

Jadłospis diety przy zapaleniu żołądka powinien uwzględniać spożycie głównie potraw gotowanych i duszonych. Poleca się jedzenie chudego mięsa i ryb, produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu (sery, jogurty), jajek, ryżu, ziemniaków oraz tłuszczów roślinnych. Do menu dziennego warto włączyć również chude wędliny i gotowane lub przyrządzone na parze warzywa.

Czego unikać w diecie przy zapaleniu żołądka?

Jak zostało już wspomniane, z diety na stan zapalny żołądka należy wykluczyć wszelkiego rodzaju używki. Mowa tu nie tylko o alkoholu i papierosach, ale również mocnej kawie oraz herbacie. Dieta na stan zapalny żołądka opiera się także na wyeliminowaniu z jadłospisu tłustych mięs, ryb i jedzenia bogatego w błonnik. Wykluczone powinny zostać także kwaśne, pikantne i mocno słone potrawy powodujące podrażnienia żołądka oraz wzmożone wydzielanie soków trawiennych.

Nie powinno dziwić, że u osoby cierpiącej na zapalenie żołądka nie jest wskazane jedzenie wysokoprzetworzonej żywności typu fast food, słodyczy i produktów działających wzdymająco, jak np. groch, soczewica czy fasola. Warto także zachować ostrożność podczas spożywania cytrusów i nieugotowanych warzyw, ponieważ mogą powodować dodatkowe podrażnienie ścian żołądka. Drażniąco na żołądek mogą działać również niektóre leki, w szczególności substancje przeciwzapalne, na przykład aspiryna czy ibuprofen.

Jak łagodzić stan zapalny błony śluzowej żołądka dietą?

Stosowanie diety przy zapaleniu żołądka ma na celu złagodzenie stanu zapalnego i stanowi podstawę lub czynnik wspomagający leczenie farmakologiczne. Komponowanie przykładowego jadłospisu na podstawie wcześniej wymienionych produktów przy jednoczesnym ograniczeniu niektórych elementów menu to znaczna część powodzenia diety, ale należy połączyć ją również ze zdrowymi nawykami żywieniowymi.

Regularne, niewielkie posiłki, dostarczanie odpowiedniej ilości płynów, dokładne przeżuwanie jedzenia i rezygnacja z ostrych przypraw oraz mocno słodkich bądź kwaśnych potraw pomoże złagodzić stan zapalny. Działanie łagodzące wykazują także napary z ziół, np. rumianku i melisy. Nie należy zapominać o odpowiednim nawadnianiu organizmu (wśród płynów powinna przeważać woda).

W przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka spowodowanego zakażeniem Helicobacter pylori dieta połączona z antybiotykoterapią będzie skutkowała szybszym powrotem do zdrowia. W hamowaniu rozwoju bakterii przydatne okazują się m.in. niektóre warzywa (np. buraki czy seler), produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (awokado, oliwa), sok z kiszonej kapusty i słabe napary z zielonej herbaty.

Przykładowy jadłospis w diecie przy zapaleniu żołądka

Mimo wielu ograniczeń, jakie to schorzenie nakłada na sposób żywienia, istnieje wiele propozycji potraw, które możesz jeść przy zapaleniu żołądka. Przepisy na śniadania uwzględniają między innymi kanapki z chlebem pszennym i chudą wędliną, na przykład szynką z indyka lub kurczaka. Co jeść na drugie śniadanie podczas stanu zapalnego żołądka? Dieta może składać się z niskotłuszczowych jogurtów naturalnych z dojrzałymi owocami bez pestek, na przykład winogronami w formie musów.

Rosół bez mięsa, zupa pomidorowa z ryżem, pstrąg lub dorsz na parze, pieczone udko z kurczaka z gotowanymi ziemniakami oraz gotowaną marchewką i groszkiem to przykładowe dania, które możesz wykorzystać jako obiad przy przewlekłym zapaleniu żołądka.

Dietę powinieneś urozmaicić także o podwieczorek, aby spożywać około 5 niewielkich posiłków dziennie w jednakowych odstępach czasu. W tym przypadku dobrze sprawdzi się ryż w połączeniu z musem owocowym lub wafle ryżowe z chudym twarogiem.

Na kolację, którą należy zjeść nie później niż 2 godziny przed planowanym snem, możesz sięgnąć po bułki pszenne z chudym serem twarogowym i pomidorami, z których wcześniej zdejmiesz skórkę.

Dieta przy zapaleniu żołądka to istotny element całego procesu leczenia, dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie skomponowanie. Każdy organizm jest inny, a co za tym idzie, nawet produkty dozwolone w jadłospisie mogą powodować u Ciebie dyskomfort i nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu. Warto skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem, aby zasięgnąć porad z zakresu poprawnego żywienia podczas choroby.

Dieta przy zapaleniu żołądka – podstawa dobrego samopoczucia

Dieta przy zapaleniu żołądka i dwunastnicy jest podstawą nie tylko do udanego leczenia, ale także dobrego samopoczucia. Ta przykra dolegliwość może nie dawać o sobie zapomnieć, utrudniać normalne funkcjonowanie i wypełnianie codziennych obowiązków. To właśnie poprzez odpowiednio dobraną dietę złagodzisz nieprzyjemne objawy i zapewnisz sobie większy komfort.

Łatwo zrozumieć proste zasady, które wprowadza dieta przy zapaleniu żołądka – jadłospis powinien być wolny od produktów, które mogą działać drażniąco na przewód pokarmowy, a posiłki podzielone na małe i często przyjmowane porcje. Pamiętaj również o obserwowaniu własnego organizmu. Zwróć uwagę na to, jakie dokładnie produkty działają na Ciebie drażniąco, a które nie wywołują żadnych dolegliwości.

Produkty wskazane przy zapaleniu żołądka

Dieta przy zapaleniu błony śluzowej żołądka powinna być przede wszystkim tak skomponowana, aby jej składniki nie podrażniały przewodu pokarmowego i nie wzmagały zbyt silnie produkcji kwasów żołądkowych. Jakie produkty są w niej mile widziane? Należą do nich przede wszystkim:

  • warzywa takie jak dynia, ziemniaki, szpinak, seler, pietruszka czy cukinia;
  • delikatne dla żołądka owoce, w tym jabłka, brzoskwinie i banany;
  • chude produkty mleczne;
  • chude mięsa drobiowe;
  • pszenne pieczywo i makaron;
  • biały ryż;
  • gotowane jaja.

Obserwuj reakcję własnego organizmu na wymienione produkty, a przekonasz się, jak powinna wyglądać Twoja własna dieta przy zapaleniu błony śluzowej żołądka. Przepisy powinny być pozbawione mocnych przypraw, głównie gotowane lub pieczone. Do swojego menu możesz wdrożyć chude ryby, wołowinę lub cielęcinę, jednak rób to ostrożnie i stopniowo, by upewnić się, że dobrze czujesz się po takich posiłkach.

Co pić przy zapaleniu żołądka?

Dieta przy nadżerkowym zapaleniu żołądka i dwunastnicy, a także zapalenia przełyku i jelit, powinna opierać się nie tylko na właściwym doborze pokarmów, ale i napojów. Przede wszystkim pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Każdego dnia wypijaj co najmniej 2 litry płynów, najlepiej w postaci czystej wody.

Przy dolegliwościach żołądka do picia poleca się głównie wodę niegazowaną, z którą nie trzeba się ograniczać. Jeśli lubisz ciepłe napoje, możesz pić również słabą herbatę oraz zbożową kawę na mleku. Zrezygnuj jednak z klasycznej kawy i kakao, które mogą działać drażniąco. Odstaw również wszelkie napoje słodzone, gazowane oraz zawierające alkohol.

 

Czytaj również