Przejdź do treści

Gołąbki to świetna potrawa chłodna porą lub gdy nie masz czasu wymyślać obiadu na każdy dzień. Można je w łatwy sposób urozmaicić, nie dodając mięsa do farszu. Jak zrobić gołąbki wegetariańskie? Przepis zaskoczy Cię swoją prostotą!

 

Gołąbki wegetariańskie – popularne gołąbki bez mięsa

Połączenie w farszu ryżu i przyprawionego mięsa mielonego w towarzystwie kapusty i sosu tworzy bardzo sycący i rozgrzewający posiłek, szczególnie w okresie zimy. To samo danie można przyrządzić inaczej, w postaci wegetariańskich gołąbków bez zawijania.

Gołąbki dla wegetarian nieco się różnią od popularnego wydania z mięsnym farszem. Do ryżu dodaje się kaszę jęczmienną, soczewicę, marchew, por, cebule i pieczarki oraz wkraja się do niego kapustę. Ugotowaną kaszę należy połączyć z przesmażonymi warzywami i dokładnie wymieszać z dodatkiem jajka. Dzięki temu wygodnie uformujesz niewielkie kotlety, które możesz zapiec w piekarniku z sosem pomidorowym.

Jaki farsz przygotować do gołąbków wegetariańskich?

Farsz do gołąbków wegetariańskich można przyrządzić na co najmniej kilka sposobów. Kotlety mogą składać się z warzyw i kaszy, a dodanie grzybów zapewnia bardziej mięsny smak. Przyprawienie wędzoną papryką, kolendrą i gałką muszkatołową wzmocni cały efekt oraz nada bardziej orzeźwiającego wydźwięku całej potrawie.

Jeśli dopiero oswajasz się z dietą wegetariańską, warto wybrać zamienniki mięsa, które wymieszasz z kaszami jak w tradycyjnym przepisie. Brak mięsa może być wręcz niezauważalny, a Twoi goście z pewnością nie zorientują się, że jedzą wegetariański posiłek, dopóki nie zdradzisz im swojego sekretu. Kluczowe jest używanie odpowiednich przypraw oraz produktów, nadających mięsną fakturę farszowi. Jeśli lubisz eksperymentować, do farszu dodaj cukinie oraz fetę. Danie nabierze niewyobrażalnej lekkości i będzie świetną kolacją na długi, wakacyjny wieczór.

InPost Fresh

Gołąbki wegetariańskie – sposób przygotowania, składniki

Przepis na gołąbki wegetariańskie niewiele różni się od tradycyjnej potrawy. Do przygotowania farszu będą potrzebne:

  • 100 g ryżu;
  • 50 g kaszy bulgur;
  • ½ szklanki soczewicy;
  • pół papryki;
  • 250 g pieczarek;
  • 1 cebula;
  •  mały por;
  • 1 marchew;
  • gałązka natki pietruszki;
  • 1 jajko;
  • po łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy;
  • ½ łyżeczki ostrej papryki;
  • 1 łyżka oregano i ziół prowansalskich;
  • sól i pieprz;

a do sosu:

  • litr bulionu;
  • 200 ml przecieru pomidorowego lub passaty;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 2 łyżki posiekanego koperku.

Ugotuj ryż i soczewicę, a gdy zmiękną, dodaj do nich paprykę oraz kurkumę. Całość ostudź i razem wymieszaj. Dodaj suchą kaszę i wymieszaj całość z jajkiem. Warzywa obierz i drobno pokrój, marchew utrzyj na tarce. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj pora, a po kilku minutach marchewkę. Całość ostudź, a na patelni podsmaż pieczarki na maśle. Poczekaj, aż woda odparuje, a grzyby się zarumienią, pod koniec dodaj natkę pietruszki. Ostudź i rozdrobnij pieczarki, następnie połącz z resztą składników.

Z kapusty wytnij głąb i włóż cięciem do dołu do dużego garnka z gotującą się wodą na około 10 minut. Wyjmij głąb i odczekaj, ostudzone liście oddziel od siebie i osusz. Na każdy z nich nakładaj farsz, formując owalne kotlety i zawijając w gołąbki. Przekładaj je do naczynia żaroodpornego wyłożonego kilkoma liśćmi.

Całość zalej gorącym bulionem i piecz w piekarniku przez 30 minut (180°C). Płyn z gołąbków odlej i wymieszaj ze składnikami sosu, a następnie przelej go z powrotem do kotletów i gotuj razem przez kilka minut pod przykryciem. Te łatwe gołąbki wegetariańskie przed podaniem warto posypać koperkiem. Smacznego!

Pobierz InPost Fresh