- Strona główna
- Blog
- Przepisy na napoje
- Jak parzyć kawę – co warto wiedzieć?

Jak parzyć kawę – co warto wiedzieć?
Parzenie aromatycznej kawy to umiejętność, która wbrew pozorom nie jest taka łatwa. Często niezawodnym rozwiązaniem okazuje się zakup automatycznego ekspresu, jednak istnieje wiele innych sposobów przygotowania kawy. Jak prawidłowo parzyć kawę, aby była smaczna i aromatyczna, prawie jak z kawiarni?
Jak parzyć kawę – ile powinna wynosić temperatura wody?
W całym procesie przygotowywania kawy kluczowa jest odpowiednia temperatura wody. Jak parzyć kawę w szklance lub kubku, żeby uniknąć nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku? W tym zakresie trudno o udzielenie jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ zależy to m.in. od rodzaju ziaren oraz Twoich indywidualnych preferencji.
Przyjmuje się, że optymalną temperaturą parzenia kawy jest przedział 88-94 st. C. Najważniejszą zasadą jest niezalewanie kawy wrzątkiem, ponieważ to sprawi, że napój stanie się gorzki (w szczególności, jeśli wrzątkiem zalejesz jedną z odmian ciemno palonych kaw). W przypadku, gdy wolisz wyrazistą kawę z nutą goryczy, możesz trzymać się temperatury w górnych widełkach. Jeśli Twój czajnik nie jest wyposażony w funkcję regulacji temperatury, po zagotowaniu wody najlepiej odczekać około 50 sekund, zanim zalejesz nią zmielone ziarna.
Co więcej, znaczenie ma nie tylko stopień nagrzania wody, ale i jej jakość. Jeżeli korzystasz z tak zwanej kranówki, zadbaj o to, aby była zimna, a następnie ją przefiltruj. W przeciwnym razie kawa może okazać się niesmaczna m.in. ze względu na użycie zbyt twardej wody z dużą ilością minerałów. Właściwym sposobem na to, jak zaparzyć kawę jest więc zalanie zmielonych ziaren przefiltrowaną wodą o odpowiedniej temperaturze.
Jak długo parzyć kawę? W przypadku tak zwanej zalewajki najlepiej odczekać około 4 minut. Wiele osób zastanawia się również, czy mieszać kawę po zalaniu? Odpowiedź brzmi: tak, ale nie od razu. Dopiero po 4 minutach, gdy ziarna zostaną już zaparzone, należy delikatnie rozmieszać napar łyżeczką w taki sposób, aby wszelkie fusy opadły na dno filiżanki bądź kubka.
Czy do parzenia kawy warto użyć kawiarki?
Jeśli myślisz nad tym, w czym parzyć kawę, warto rozważyć wykorzystanie kawiarki. Niezwykle prosty, wynaleziony we Włoszech przyrząd umożliwia łatwe parzenie kawy we własnej kuchni, a otrzymany przy jego użyciu napar jest aromatyczny i wyrazisty, smakiem zbliżony do klasycznego espresso. Kawiarka składa się z trzech części: dolnej przeznaczonej na wodę, sitka, do którego należy wsypać zmieloną kawę, oraz części górnej, gdzie pod wpływem ciśnienia gromadzi się gotowy napój.
Jak parzyć kawę w kawiarce? Dolny pojemnik należy wypełnić wodą, nie przekraczając wyznaczonej górnej granicy. Następnie do sitka wsypuje się kawę, a zmielone ziarna delikatnie wygładza łyżeczką (nie powinno się ich ubijać). Kolejnym krokiem jest umieszczenie kawiarki na kuchence, wykorzystując do tego mały lub średni palnik. Kawę należy zdjąć z kuchenki od razu, gdy górny zbiornik zostanie napełniony, a napar zacznie bulgotać. Napoju nie powinno doprowadzać się do wrzenia, ponieważ skutkuje to przypaleniem ziaren i gorzkim posmakiem kawy.
Jak parzyć kawę, aby była aromatyczna?
Przede wszystkim warto wykorzystywać wysokiej jakości ziarna, dzięki którym kawa będzie spełniała Twoje oczekiwania zarówno w zakresie smaku, jak i aromatu. To jednak nie wszystko, ponieważ równie ważne są wcześniej wspomniana temperatura i jakość wody. Istnieje wiele różnych rodzajów parzenia kawy, np. przy pomocy ekspresu przelewowego, kawiarki, tygielka czy Chemexa.
Aby uzyskać aromatyczny napar z ekspresu przelewowego, najlepiej zmielić ziarna kawy tuż przed jej zaparzeniem. Do urządzenia należy włożyć papierowy lub metalowy filtr, w którym umieszcza się zmieloną kawę, a specjalny zbiornik napełnić zimną wodą. W tym przypadku nie musisz robić niczego więcej, ponieważ dalszym procesem parzenia kawy zajmie się maszyna.
Wśród sposobów parzenia kawy warto zwrócić szczególną uwagę na technikę turecką, dzięki której otrzymuje się wysoce aromatyczny napar. Jak parzyć kawę w domu po turecku? W tym przypadku niezbędny jest tygielek, czyli tradycyjne miedziane naczynie z długą rączką. Następnie do tygielka należy wlać zimną wodę i dodać do niej zmielone ziarna kawy. Najlepiej, jeśli kawę zmielisz tuż przed jej przygotowaniem w młynku ręcznym bądź elektrycznym.
Później do naczynia należy wsypać drobno zmielone przyprawy, które nadadzą naparowi aromatu. Do sporządzenia kawy po turecku wykorzystuje się przede wszystkim kardamon oraz cynamon. Następnie według własnych preferencji do naczynia dodaj cukier, a całość jednokrotnie wymieszaj.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie tygielka na małym ogniu i parzenie kawy do momentu, aż napar zacznie się pienić. W momencie uzyskania piany należy zdjąć naczynie z ognia i chwilę odczekać, a następnie 2-3 razy powtórzyć proces pienienia i zdejmowania z ognia. Bardzo istotne jest, aby nie doprowadzić do wrzenia kawy.
Jak parzyć kawę – nietypowe sposoby parzenia naparu
Ciekawym sposobem na parzenie kawy jest wykorzystanie Chemexa. Urządzenie wynaleziono w pierwszej połowie XX wieku, a do tamtej pory wiele osób należy do grupy jego wiernych użytkowników. Chemex wyglądem może przypominać wazon na kwiaty, ale w rzeczywistości jest to szklany dzbanek, na który nakłada się dość gruby, wielowarstwowy filtr. Kawa przygotowana przy jego użyciu jest mocna, a zarazem stosunkowo delikatna w smaku.
Jak parzyć kawę w Chemexie? Przede wszystkim cały proces zajmie zdecydowanie więcej czasu niż użycie kawiarki czy automatycznego ekspresu. Parzenie należy zacząć od zmielenia kawy. W przypadku Chemexa najlepiej sprawdza się jasno palona kawa np. arabica. Następnie powinno się przejść do przepłukania i podgrzania filtra, co trzeba robić bardzo dokładnie, szczególnie w przypadku papierowych egzemplarzy, aby pozbyć się posmaku, który może zostawić filtr. Potem zalej bibułkę gorącą wodą, odczekaj chwilę, a następnie ją wylej.
Później do filtra należy wsypać świeżo zmieloną kawę i delikatnie zalać ją wodą, wykonując okrężne ruchy. Woda powinna mieć temperaturę około 90 st. C. Ile parzyć kawę w Chemexie? Proces filtrowania ziaren powinien zająć około 3-4 minuty. Gdy całość naparu znajdzie się w dzbanku, możesz zdjąć filtr, przelać napar z dzbanka do kubka bądź filiżanki i delektować się delikatnym smakiem kawy bez fusów. Przepis na aromatyczną kawę zależy od rodzaju wykorzystywanych ziaren i techniki jej sporządzania. Jeśli lubisz mocne napary, warto spróbować napoju z kawiarki. Natomiast wielbiciele delikatnych kaw powinni zastanowić się nad wykorzystaniem Chemexa.
Czytaj również

Przepis na kompot z suszu
Kompot z suszu to pyszny napój! Pełen witamin i wartościowych składników odżywczych, a co nawet ważniejsze, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. Świetnie gasi pragnienie, a z tego powodu n

Jaka kawa jest najdroższa na świecie i ile kosztuje?
Black Ivory, Kopi Luwak, Blue Montain czy Saint Helena to jedne z najdroższych odmian kawy na świecie, które zachwycają prawdziwych kawoszy. Z czego jednak powstają i czy są warte swojej ceny? Dowiedz

Jak zrobić kawę po turecku?
Aromat świeżo zmielonej kawy wśród wielu osób uchodzi za jeden z najprzyjemniejszych zapachów. W parze z nim powinien iść też smak. Nie sposób go jednak uzyskać, zalewając gotowy produkt ze słoika czy