- Strona główna
- Blog
- Przepisy na napoje
- Przepis na kompot z suszu

Przepis na kompot z suszu
Kompot z suszu to pyszny napój! Pełen witamin i wartościowych składników odżywczych, a co nawet ważniejsze, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. Świetnie gasi pragnienie, a z tego powodu nie może zabraknąć go na żadnym wigilijnym stole. Co będzie potrzebne do jego przygotowania?
Jakie składniki są potrzebne do kompotu z suszu?
Przygotowaliśmy prosty przepis na kompot z suszu, który wymaga zakupienia:
- suszu owocowego – nadadzą się zwłaszcza jabłka, gruszki, śliwki, morele i rodzynki;
- wody – to główny składnik;
- cukru – odpowiednie będą też alternatywne słodziki;
- soku z cytryny – doda świeżości i lekkości.
Niektórzy decydują się również na słodzenie wywaru miodem. Sami jesteśmy zwolennikami takiego rozwiązania! Według nas sprawdzi się do tego doskonale wersja np. wielokwiatowa, cechująca się bardzo delikatnym i przyjemnym smakiem.
Wszystkie wymienione składniki są dostępne w naszej aplikacji InPost Fresh – można zamówić je pod wskazany adres bez konieczności wychodzenia z domu (bywa to przydatne zwłaszcza podczas mroźnych zim).
Kompot z suszu – przepis na wigilię
Kompot z suszu wigilijnego jest tak naprawdę niemalże tym samym, co zwykły. Do całości wystarczy dodać:
- owoce pomarańczy (wraz ze skórką, w której znajduje się wiele olejków eterycznych);
- cynamon;
- goździki.
Składniki te sprawią, że napój przejdzie korzennym aromatem. Co ważne, świetnie komponuje się on ze świątecznymi potrawami.
Przepis na kompot z suszu owocowego krok po kroku
Przygotowanie kompotu to naprawdę łatwe zadanie. Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki, wypuszczą dzięki temu więcej soków. Następnie wystarczy, że umieścisz je w garnku, zalejesz wodą, a na sam koniec zagotujesz na wolnym ogniu przez około 15-20 min. Gotowość napoju poznasz po tym, że susz stanie się miękki, co możesz sprawdzić np. za pomocą łyżki lub widelca.
W trakcie gotowania dodaj wybrany przez siebie już wcześniej słodzik i sok cytrynowy. Jeżeli zdecydujesz się na użycie cukru, upewnij się, że zdąży się całkowicie rozpuścić (w innym przypadku jego ziarenka będą wyczuwalne podczas picia oraz osadzą się na dnie i brzegach szklanki). Świąteczną wersję przygotujesz poprzez włączenie wspomnianych dodatków – umieść je wraz z owocami.
Taki kompot podaje się na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby go schłodzić i dorzucić do niego kilka kostek lodu. Druga metoda pozwala na stworzenie naprawdę orzeźwiającego napoju!
Do czego warto podawać kompot z suszu?
Wywar ten sprawdza się świetnie solo. Można pić go na śniadanie, podczas lunchu lub wieczorem, bo stanowi świetną i zdrową alternatywę dla innych napojów. Swą prawdziwą moc ukazuje jednak w grudniu, czyli w trakcie Świąt Bożego Narodzenia.
Kompot z suszu z przepisu wigilijnego sprawia, że wszystkie potrawy zyskują dzięki niemu na smaku. To dlatego, że napój odświeża kubki smakowe pomiędzy poszczególnymi daniami. Przez to wszyscy świętujący będą mogli rozkoszować się kolejnymi posiłkami bez obawy, że całe doświadczenie kulinarne zleje się w jedną całość.
Czytaj również

Jaka kawa jest najdroższa na świecie i ile kosztuje?
Black Ivory, Kopi Luwak, Blue Montain czy Saint Helena to jedne z najdroższych odmian kawy na świecie, które zachwycają prawdziwych kawoszy. Z czego jednak powstają i czy są warte swojej ceny? Dowiedz

Jak zrobić kawę po turecku?
Aromat świeżo zmielonej kawy wśród wielu osób uchodzi za jeden z najprzyjemniejszych zapachów. W parze z nim powinien iść też smak. Nie sposób go jednak uzyskać, zalewając gotowy produkt ze słoika czy

Jak zrobić kawę po wietnamsku?
Kawa to popularny na całym świecie napój, a zależnie od tego, w którym kraju się jest, można spotkać się z różnymi sposobami jego podania. Połączenie kawy z mlekiem skondensowanym brzmi w pierwszej ch