- Strona główna
- Blog
- Przepisy na napoje
- Jak zrobić kawę po turecku?

Jak zrobić kawę po turecku?
Aromat świeżo zmielonej kawy wśród wielu osób uchodzi za jeden z najprzyjemniejszych zapachów. W parze z nim powinien iść też smak. Nie sposób go jednak uzyskać, zalewając gotowy produkt ze słoika czy nawet parząc napój w ekspresie. Jak więc uzyskać prawdziwy smak kawy? Wystarczy stosować się do zasad sztuki jej przygotowania, z której od stuleci słyną mieszkańcy Turcji.
Kawa po turecku – co jest potrzebne do zrobienia?
W przeciwieństwie choćby do ryby po grecku, która nie ma nic wspólnego z kuchnią tego kraju, kawa po turecku rzeczywiście wywodzi się z państwa nad Bosforem. Turcy, jako żeglarze i kupcy zetknęli się ze sztuką palenia ziaren kawowca już w XVI wieku. Od tego czasu, z przerwami na zakazy spożycia kawy, pielęgnowali swój sposób jej parzenia. Jak zaparzyć kawę po turecku? Potrzebne będą:
- 2 łyżeczki kawy Arabica;
- 100 ml zimnej wody.
Jak widać, przepis na kawę po turecku jest genialny w swojej prostocie. Taki właśnie jest zamysł stojący za jej przygotowaniem – wydobyć pełnię smaku naparu z kawowca i nic ponadto. Z tego powodu nie dodaje się do niej mleka. Osoby preferujące mniej gorzki smak mogą jednak pokusić się o modyfikację receptury i dodać:
- cukier;
- słodkie przyprawy takie jak np. cynamon i kardamon.
Gdzie kupić potrzebne składniki? Najlepiej w tym celu wykorzystać aplikację InPost Fresh. Dzięki niej nasi klienci mają dostęp do tysięcy produktów z różnych sieci marketów dostępnych w swojej okolicy. Ułatwia to wybór produktów potrzebnych nie tylko do przygotowania kawy po turecku.
Jak parzyć kawę po turecku?
Prosty przepis, na który składają się tylko ziarna i woda jest równie łatwy w przygotowaniu. Nie oznacza to jednak, że taki napój da się przygotować szybko. Jak się parzy kawę po turecku? Trzykrotnie, cały czas kontrolując płomień żarzący się pod naczyniem.
- Parzenie kawy po turecku należy zacząć od zmielenia ziaren w młynku. Tę czynność kontynuuje się do uzyskania jak najdrobniejszego proszku.
- Po rozdrobnieniu ziaren trzeba je wsypać do naczynia wypełnionego zimną wodą*. Do tego zadania najlepiej użyć tygielka. Jest to profesjonalne narzędzie stosowane przez baristów, ale w razie jego braku bardzo dobrze zastąpi go niewielki imbryk.
* Osoby, dla których oryginalna kawa turecka jest zbyt gorzka, na tym etapie mogą dodać cukier lub przyprawy.
Jak parzyć kawę w tygielku? Na niewielkim ogniu, stopniowo go zwiększając. Co ważne, nie wolno dopuścić wody do temperatury wrzenia.
- Gdy na powierzchni naparu pojawią się bąbelki i osad, naczynie trzeba zdjąć i zamieszać ciecz.
- Po odczekaniu 2-3 minut napój podgrzewa się ponownie, również do momentu powstania nalotu.
- Następnie kawę po turecku znów miesza się w tygielku i czeka.
- Ostatni etap to podgrzanie naparu po raz trzeci i zamieszanie go.
Jak podawać kawę po turecku?
Po przygotowaniu napoju pozostaje odczekać chwilę, aż fusy opadną na dno tygielka, a następnie przelać do naczyń do picia. Pod tym względem kultura picia kawy po turecku przypomina tę znaną ze spożycia włoskiego espresso. Niewielkie filiżanki zapełnia się do połowy. Do popicia gęstego i mocnego napoju służy woda stawiana w drugim naczyniu.
Czytaj również

Przepis na kompot z suszu
Kompot z suszu to pyszny napój! Pełen witamin i wartościowych składników odżywczych, a co nawet ważniejsze, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. Świetnie gasi pragnienie, a z tego powodu n

Jaka kawa jest najdroższa na świecie i ile kosztuje?
Black Ivory, Kopi Luwak, Blue Montain czy Saint Helena to jedne z najdroższych odmian kawy na świecie, które zachwycają prawdziwych kawoszy. Z czego jednak powstają i czy są warte swojej ceny? Dowiedz

Jak zrobić kawę po wietnamsku?
Kawa to popularny na całym świecie napój, a zależnie od tego, w którym kraju się jest, można spotkać się z różnymi sposobami jego podania. Połączenie kawy z mlekiem skondensowanym brzmi w pierwszej ch