kawa po turecku

Jak zrobić kawę po turecku?

28 września 2023
5 min

Aromat świeżo zmielonej kawy wśród wielu osób uchodzi za jeden z najprzyjemniejszych zapachów. W parze z nim powinien iść też smak. Nie sposób go jednak uzyskać, zalewając gotowy produkt ze słoika czy nawet parząc napój w ekspresie. Jak więc uzyskać prawdziwy smak kawy? Wystarczy stosować się do zasad sztuki jej przygotowania, z której od stuleci słyną mieszkańcy Turcji.

 

Kawa po turecku – co jest potrzebne do zrobienia?

W przeciwieństwie choćby do ryby po grecku, która nie ma nic wspólnego z kuchnią tego kraju, kawa po turecku rzeczywiście wywodzi się z państwa nad Bosforem. Turcy, jako żeglarze i kupcy zetknęli się ze sztuką palenia ziaren kawowca już w XVI wieku. Od tego czasu, z przerwami na zakazy spożycia kawy, pielęgnowali swój sposób jej parzenia. Jak zaparzyć kawę po turecku? Potrzebne będą:

  • 2 łyżeczki kawy Arabica;
  • 100 ml zimnej wody.

Jak widać, przepis na kawę po turecku jest genialny w swojej prostocie. Taki właśnie jest zamysł stojący za jej przygotowaniem – wydobyć pełnię smaku naparu z kawowca i nic ponadto. Z tego powodu nie dodaje się do niej mleka. Osoby preferujące mniej gorzki smak mogą jednak pokusić się o modyfikację receptury i dodać:

  • cukier;
  • słodkie przyprawy takie jak np. cynamon i kardamon.

Gdzie kupić potrzebne składniki? Najlepiej w tym celu wykorzystać aplikację InPost Fresh. Dzięki niej nasi klienci mają dostęp do tysięcy produktów z różnych sieci marketów dostępnych w swojej okolicy. Ułatwia to wybór produktów potrzebnych nie tylko do przygotowania kawy po turecku.

Jak parzyć kawę po turecku?

Prosty przepis, na który składają się tylko ziarna i woda jest równie łatwy w przygotowaniu. Nie oznacza to jednak, że taki napój da się przygotować szybko. Jak się parzy kawę po turecku? Trzykrotnie, cały czas kontrolując płomień żarzący się pod naczyniem.

  1. Parzenie kawy po turecku należy zacząć od zmielenia ziaren w młynku. Tę czynność kontynuuje się do uzyskania jak najdrobniejszego proszku.
  2. Po rozdrobnieniu ziaren trzeba je wsypać do naczynia wypełnionego zimną wodą*. Do tego zadania najlepiej użyć tygielka. Jest to profesjonalne narzędzie stosowane przez baristów, ale w razie jego braku bardzo dobrze zastąpi go niewielki imbryk.

* Osoby, dla których oryginalna kawa turecka jest zbyt gorzka, na tym etapie mogą dodać cukier lub przyprawy.

Jak parzyć kawę w tygielku? Na niewielkim ogniu, stopniowo go zwiększając. Co ważne, nie wolno dopuścić wody do temperatury wrzenia.

  1. Gdy na powierzchni naparu pojawią się bąbelki i osad, naczynie trzeba zdjąć i zamieszać ciecz.
  2. Po odczekaniu 2-3 minut napój podgrzewa się ponownie, również do momentu powstania nalotu.
  3. Następnie kawę po turecku znów miesza się w tygielku i czeka.
  4. Ostatni etap to podgrzanie naparu po raz trzeci i zamieszanie go.

Jak podawać kawę po turecku?

Po przygotowaniu napoju pozostaje odczekać chwilę, aż fusy opadną na dno tygielka, a następnie przelać do naczyń do picia. Pod tym względem kultura picia kawy po turecku przypomina tę znaną ze spożycia włoskiego espresso. Niewielkie filiżanki zapełnia się do połowy. Do popicia gęstego i mocnego napoju służy woda stawiana w drugim naczyniu.

Czytaj również