Przejdź do treści

Bezmięsny obiad i kotlety mielone? Tak, jest to możliwe! Pyszne danie można przygotować z naprawdę wielu różnych składników. Przepisów na szybkie kotlety wegetariańskie są doprawdy setki. Oto jeden z nich!

Co będzie potrzebne do przygotowania kotletów wegetariańskich?

Kotlety dla wegetarian da się przyrządzić z wykorzystaniem każdego warzywa. Co więcej, je same można łączyć z tymi samymi przyprawami, które dodaje się do tradycyjnych mięsnych kotletów. Wiele przepisów na wegetariańskie kotlety jest na tyle uniwersalnych, że mogą być stosowane także przez osoby na diecie wegańskiej.

Do stworzenia wegetariańskich kotletów mielonych można wykorzystać m.in. takie składniki jak kasza jaglana i gryczana, ryż i komosa ryżowa. Świetnie komponują się one np. z ciecierzycą, pietruszką, cebulą, papryką i kukurydzą. Przyprawić je można choćby musztardą, oliwą czy curry.

InPost Fresh

Kotlety wegetariańskie – jak zrobić kotlety bez mięsa?

Interesującą propozycją kulinarną są kotlety z kaszy jaglanej i curry. Do ich przygotowania potrzeba ciecierzycy, czosnku, cebuli, koperku, pietruszki, kolendry, jajka, sera śmietanowego. Kluczowe przyprawy to musztarda, czarnuszka, sól, pieprz, kminek, kurkuma i curry. Niezbędny jest też olej do smażenia.

Na początek 1,5 szklanki kaszy jaglanej należy opłukać, wsypać do garnka i dolać do niej 3 szklanki wody. Następie do wywaru należy dodać pół łyżeczki soli i gotować całość przez 10 min. Po tym czasie kaszę jaglaną można wzbogacić o drobno posiekane zioła, ciecierzycę oraz zeszkloną cebulę i czosnek.

Kolejnym krokiem jest posmarowanie całości musztardą. Do dodania pikantnego smaku wystarczy jedna łyżka tej przyprawy. Warzywne kotlety wegetariańskie można przyrządzić na ostro, używając np. musztardy dijon, jak i łagodniej – z musztardą sarepską.

Po posmarowaniu masy musztardą należy dodać łyżkę czarnuszki i szczyptę soli. Później potrawa musi ostygnąć. Gdy będzie jeszcze lekko ciepła, można wbić do niej jajko i dołożyć 3 łyżki sera śmietankowego. Ostatnim krokiem jest usmażenie potrawy na patelni. Równie dobrze smakują też kotlety wegetariańskie z piekarnika.

 

Kotlety wegetariańskie – z czym podawać?

Smażone kotleciki wegetariańskie pasują do tych samych dodatków, co ich mięsne odpowiedniki. Osoby, które lubią tradycyjne sposoby podawania dań, mogą wybrać ziemniaki. Będą one dobre w każdej formie – tłuczonej, całej, pieczone w mundurkach i podawane jako frytki. Obiad złożony z ziemniaków i kotleta można wzbogacić o bukiet surówek.

Kotlety wegetariańskie sprawdzą się także jako składnik burgerów. Co można włożyć do bułki? W tym przypadku ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia. Jednak aby podkreślić smak dania, warto przygotować sos.

Osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej mają możliwość przygotowania wielu smacznych potraw, nie rezygnując przy tym z przyjemności jedzenia kotletów. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze w połączeniu ze smacznymi dodatkami stają się tym samym świetną alternatywą dla potrawy tradycyjnie wykonywanej z mięsa.

Pobierz InPost Fresh