- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Kuchnia azjatycka – przepisy kuchni orientalnej

Kuchnia azjatycka – przepisy kuchni orientalnej
Kuchnia azjatycka to coś, czego możesz spróbować w coraz większej liczbie restauracji w Polsce. Dania pochodzące ze Wschodu nierzadko powstają także w domowych kuchniach. Cechuje je ciekawy smak i wartości prozdrowotne. Jakie przepisy kuchni azjatyckiej warto znać?
Kuchnia azjatycka – czym się charakteryzuje?
Dania kuchni orientalnej charakteryzują się wykorzystywaniem sporych ilości warzyw oraz ryżu. Sporą popularnością cieszą się także różnego rodzaju makarony, np. chiński, udon czy ramen. Zamiast czerwonego mięsa często na talerzach lądują owoce morza oraz ryby (bardzo często krewetki). Trzeba jednak pamiętać, że kuchnia azjatycka to pojęcie bardzo ogólne i każdy azjatycki kraj ma swoje własne charakterystyczne potrawy i smaki.
Przepisy kuchni azjatyckiej zawierają zwykle aromatyczne składniki, takie jak np. kolendra czy limonka. Pozornie niepasujące do siebie komponenty tworzą nieoczywiste i pyszne potrawy, w których zakochali się również Europejczycy. Przepisy na dania orientalne zawierają często sos sojowy i tofu, a sposób ich przygotowania zwykle wymaga wykorzystania woka.
Jakie są najpopularniejsze dania kuchni orientalnej?
Kuchnia orientalna jest bardzo zróżnicowana. Można w niej znaleźć zarówno proste dania azjatyckie, jak i skomplikowane kompozycje z trudno dostępnych w Polsce składników. Jeśli chodzi o kuchnię japońską, to bardzo popularnym daniem jest ramen, czyli makaron w bulionie, często rybnym, z wieloma dodatkami – mięsem, jajkiem, algami morskimi itp. Z kraju kwitnącej wiśni pochodzi także sushi czy onigiri, czyli ryżowe kanapeczki często nadziewane farszem rybnym.
Kuchnia chińska słynie głównie z kaczki po pekińsku, ale nie tylko. Popularne są tam również sajgonki, czyli nadziewane warzywami lub mięsem naleśniki, oraz pierożki wonton o charakterystycznym, spiczastym kształcie. W Korei dużym powodzeniem cieszą się restauracje z grillami, w których można samodzielnie podpiekać sobie mięsa, owoce morza i warzywa. Poza tym jada się tam kimchi, czyli kiszone warzywa (przede wszystkim kapustę), czy jajangmyeon – makaron w czarnym sosie na bazie soi. Przepisy azjatyckie w Tajlandii to przede wszystkim pad thai, zupa tom yam, curry czy mango sticky rice. W kuchni tej części świata nie brakuje aromatycznych zup, takich jak miso czy pho.
Przepisy kuchni azjatyckiej – jakich przypraw i ziół orientalnych najlepiej używać?
Aby móc wykonywać przepisy na dania azjatyckie, trzeba zaopatrzyć się w konkretne przyprawy i zioła. Nie obejdzie się bez sosu sojowego, imbiru, kolendry, chilli, trawy cytrynowej czy octu ryżowego. W krajach azjatyckich często wykorzystuje się podobny do imbiru galangal. W swojej kuchni warto mieć również kafir, sos ostrygowy, suszone grzyby czy pasty curry. Curry można kupić także jako mieszankę przyprawową. Kuchnia azjatycka – przepisy kulinarne z tej części świata pozwalają na spore eksperymenty w kuchni. Nie obawiaj się łączenia ze sobą słodkich i kwaśnych smaków, ponieważ to w takich kompozycjach tkwi istota tamtejszych dań. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można