fasolka po bretońsku

Przepis na fasolkę po bretońsku

1 października 2024
5 min

Fasolka po bretońsku – przepis niezwykle łatwy w wykonaniu, smaczny, niskokaloryczny i sycący. Poznaj nasz sposób na to, jak zrobić dobrą fasolkę po bretońsku!

 

Przepis na fasolkę po bretońsku – jakie składniki są potrzebne do jej przyrządzenia?

Pierwszym krokiem w przyrządzeniu potrawy jest sprawdzenie, jakie składniki będą niezbędne w jej przygotowaniu. Co jest potrzebne do fasolki po bretońsku? Oto wszystkie niezbędne składniki, dzięki którym przygotujesz przepyszną, domową fasolkę:

  • 500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” lub 2 puszki fasoli,
  • 300 g surowego albo wędzonego boczku,
  • 350 g kiełbasy,
  • 1 duża cebula,
  • 2-4 ząbków czosnku,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżka pieprzu.

Znasz już niezbędne składniki, dowiedz się następnie, jak się robi fasolkę po bretońsku!

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku jest idealnym daniem na zabiegane dni. Jej przyrządzenie jest bardzo proste, a w efekcie będziesz mieć posiłek na prawie cały tydzień. Poznaj nasz sprawdzony przepis i naucz się, jak się gotuje fasolkę po bretońsku.

  1. Wsyp suchą fasolę do garnka, zalej ją wodą tak, by była zanurzona na około 10 centymetrów i zostaw ją do namoczenia na noc. Jeśli zamiast suchej fasoli używasz tej puszkowanej, pomiń ten krok.
  2. Namoczoną fasolę odcedź i zalej litrem czystej wody. Dodaj łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Fasolę gotuj pod przykryciem przez 1-1,5 godziny do miękkości. Jeśli używasz fasoli z puszki, postępuj tak samo, zalewając ją wodą i zagotowując.
  3. Odetnij od boczku skórę i pokrój go w drobne kostki. Smaż go na małym ogniu, a następnie wrzuć do garnka z gotującą się fasolą.
  4. Na tej samej patelni z pozostałościami po tłuszczu z boczku, podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodaj do niej cebulę i smaż przez następne parę minut. Na koniec dodaj starty czosnek i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Zawartość patelni przełóż do garnka z fasolą i boczkiem, zwiększ ogień i gotuj przez około 5 minut bez przykrycia.
  6. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat. Całość przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj przez 15 minut na mniejszym ogniu.

Jaką fasolę wybrać do fasolki po bretońsku?

Znasz już nasz dobry przepis na fasolkę po bretońsku, jednak pozostaje jedno ważne pytanie: czy możesz użyć każdego rodzaju fasoli do jej przygotowania? Do ugotowania fasolki po bretońsku możesz użyć zarówno fasoli z puszki, jak i również suchej. Nie ma większego znaczenia, jakiej odmiany fasoli użyjesz, jednak najlepszym wyborem będzie fasolka w kolorze białym. Polecamy odmianę Piękny Jaś, Igołomską lub Aurę. Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie suchej fasoli, konieczne jest wcześniejsze namoczenie. Fasolę zostaw w garnku z wodą na całą noc, a następnie wylej wodę, w której była moczona i nalej świeżą. Tak przygotowana fasolka jest gotowa do ugotowania. Jeśli jednak zdecydujesz się na użycie fasoli z puszki, nie będzie konieczne moczenie jej. Wystarczy, że dodasz ją do garnka z wodą. Fasolka puszkowana będzie dobrym wyborem dla osób, które chcą zaoszczędzić trochę czasu na gotowaniu.

Czytaj również