Przejdź do treści

Niektórzy zastanawiają się, jak wykorzystać zalegające w lodówce pomidory i ogórki do przygotowania dania obiadowego. Wbrew pozorom kanapki to niejedyna możliwość potrawy, jaką można wykonać z pozostałych produktów. Świetnym pomysłem jest zrobienie gazpacho! Co to za danie i jak je wykonać?

Gazpacho – co to za potrawa?

Pierwszy przepis na gazpacho został sporządzony w Hiszpanii, a dokładnie w Andaluzji. Jest to zupa, która składa się w większości z warzyw takich jak pomidor oraz ogórek. Początkowo była robiona przez klasę robotniczą, która często pracowała przy zbiorach winogron, a także oliwek.

Zupa gazpacho jest swoistą alternatywą dla chłodnika, ponieważ przeważnie miejscowi spożywają ją w gorące dni dla orzeźwienia. Do gazpacho z reguły dodaje się kostek lodu, tak aby podawać ją zimną. Bardzo istotne są również składniki, które powinny być świeże i dedykowane tej potrawie, jak na przykład specjalny rodzaj pomidorów z regionu Hiszpanii.

Gazpacho – jakie pomidory wybrać?

Przy wykonywaniu gazpacho z pomidorów należy pamiętać o tym, że nie każdy pomidor nada się do przygotowania zupy. Do gazpacho najlepiej wybrać dojrzały, podłużny pomidor z gatunku o nazwie Roma. Jednak pomidor malinowy również będzie świetnym głównym elementem dania.

Ważne, żeby warzywo było słodkie w smaku i miało intensywny czerwony kolor, co da gwarancję zarówno odpowiedniego smaku, jak i nada poprawną barwę zupie. Oprócz pomidorów, w każdym przepisie na dobre gazpacho istotne są również przyprawy, jakie dodaje się do dania, ale nie tylko. Jak wzbogacić przepis na Gazpacho po hiszpańsku?

InPost Fresh

Co może wzbogacić smak gazpacho?

Najlepsze gazpacho to takie, które posiada bogaty kolor, jak i aromat. Aby poprawić jego smak, istotne są nie tylko przyprawy takie jak sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia i chilli, ale także składniki w postaci rozmoczonego chleba, warzyw, kawałków owoców, jajek, czosnku, cebuli, orzechów oraz tłuszczu w rodzaju np. oliwy. Oprócz tego ważną kwestią jest sposób gotowania gazpacho.

Zupa gazpacho – przepis

Jak zrobić gazpacho z przepisu oryginalnego? Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane w wykonaniu. Ważne, aby produkty do zrobienia tego dania były jakościowe i dojrzałe. Przy wykonywaniu tej potrawy jest ważne, aby po kolei stosować się do kroków zawartych w przepisie. Gazpacho zawiera następujące składniki:

  • 1 kg pomidorów typu Roma,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 kromki pieczywa,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • ½ łyżeczki bazylii,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki chilli,
  • starte orzechy ok. 10 gramów.

Przyrządzanie gazpacho – sposób przygotowania:

  1. Pomidory obierz ze skóry, następnie usuń twarde szypułki i pokrój na kawałki.
  2. Cebulę, ogórki i papryki obierz i pokrój w kawałki. Nie zapomnij obrać papryki z gniazd nasiennych.
  3. Przygotuj obrany i pokrojony czosnek, a także pieczywo.
  4. Wszystkie przygotowane składniki włóż do misy blendera lub do większej miski w przypadku, gdy mieszania będziesz dokonywać ręcznie.
  5. Przed samym procesem blendowania dodaj ocet winny, cytrynę oraz wszystkie przyprawy. Całość należy miksować, aż do uzyskania, puszystej i jednolitej masy.
  6. Zanim wstawisz gazpacho do chłodziarki, należy pamiętać o zabezpieczeniu go w lodówce, tak aby nie straciło świeżości i smaku.

Czy gazpacho można jeść na ciepło?

Niektórzy początkujący miłośnicy kuchni hiszpańskiej zastanawiają się, czy gazpacho w wersji na ciepło jest możliwe do wykonania. Jeżeli nie gustuje się w zupach typu chłodnik to nic straconego. Tak jak każdą inną zupę gazpacho można wykonać według przepisu również na ciepło.

Składniki pozostają te same, jednak w końcowej fazie przygotowania, należy pamiętać o przełożeniu zawartości do garnka, tak aby podgrzać gazpacho do zadowalającej temperatury. Warto cierpliwie grzać gazpacho na wolnym ogniu bez pokrywki, tak by wszystkie składniki i przyprawy się przegryzły, a pomidory zredukowały – całość nabierze jeszcze bardziej wyrazistego aromatu.

Nietypowe dodatki – z czym jeść gazpacho

Jest wiele pomysłów na dodatki, jakimi można się zajadać do gazpacho. Najbardziej popularnym jest rozmoczony chleb, jego okruszki, ale także uprzednio zapieczone lub zgrillowane warzywa jak pomidory i papryki. Do mniej popularnych dodatków można zaliczyć na przykład placki z tortilli, które można maczać w zupie, ale również hiszpańskie oliwki, które świetnie podkreślą smak dania.

Do gazpacho również pasują grzanki czosnkowe, które można dodać od razu po upieczeniu na talerz z chłodnikiem. Niektórzy wykonują gazpacho z musem z awokado, które nadaje tekstury i smaku hiszpańskiej potrawie. Znajdą się również zwolennicy orzechów, którzy dodają do zupy migdały. Popularnym wyborem jest także sałatka makaronowa, lekkie chili sin carne z czerwoną fasolą, faszerowane mięsem, oliwkami i jajkiem empanadas lub pikantne ćwiartki ziemniaków patatas bravas.