Gulasz to danie pochodzące z Węgier, które podaje się w formie potrawki z mięsa, cebuli, papryki oraz z przyprawami. Tamtejsza nazwa dania, czyli pörkölt oznacza po węgiersku przypieczony, zarumieniony, dokładnie tak, jak powinno być przygotowane mięso, które znajdzie się w potrawie. Poznaj niezawodny przepis na sycący gulasz węgierski i przekonaj się, czy to danie dla Ciebie!
Tradycyjny przepis na gulasz po węgiersku zakłada gotowanie na łopatce wieprzowej lub szynce, jednak pojawia się coraz więcej wariacji na temat dania, stąd możesz spotkać się z przepisami na gulasz z żołądków drobiowych lub przepisami na gulasz wołowy. Poniżej znajdziesz przepis na gulasz z szynki, najbardziej rozpowszechniony i nawiązujący bezpośrednio do swojego pochodzenia.
Przygotowanie gulaszu rozpocznij od mięsa. Szynkę pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm, boczek drobno posiekaj. Następnie przygotuj warzywa – cebulę i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę obierz i utrzyj na tarce o dużych oczkach. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki.
Przygotuj duży garnek. Rozgrzej w nim oliwę i obsmaż boczek z cebulką do zeszklenia. Dodaj kolejną łyżkę oliwy oraz marchewkę, pieczarki i paprykę.
W międzyczasie na drugiej patelni zacznij obsmażać mięso na oliwie, obracając kawałki tak, aby były wysmażone z każdej strony. Dopraw je solą i pieprzem. Gotowe mięso przełóż do garnka z warzywami. Dla uwydatnienia aromatu możesz dolać do składników piwa i mocno odparować je na większym ogniu.
Następnie dopraw mięso czerwoną papryką. Dolej do całości gorący bulion; musi go być tyle, aby zakrył wszystkie składniki. Dodaj sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy. Garnek pozostaw pod przykryciem na małym ogniu na około 1,5 godziny. Mięso powinno w tym czasie zmięknąć. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy.
Na patelni rozgrzej masło, zacznij mieszać i stopniowo dodawaj mąkę, chwilę podsmażaj. Przygotowaną masę dodaj do gulaszu i dobrze wymieszaj. Danie powinno zgęstnieć. Całość zagotuj. Gulasz jest gotowy do podania.
Przepisy na gulasz po węgiersku często proponują podanie potrawki z plackiem ziemniaczanym, tworząc w ten sposób placek po węgiersku. Przepisy na zwykły gulasz wieprzowy lub z szynki polecają delektowanie się mięsnym sosem w towarzystwie ziemniaków, kopytek, klusek śląskich kaszy bulgur lub pęczak, kaszy gryczanej; gulasz można także podać z chlebem i ogórkami kiszonymi. Smak potrawki fantastycznie dopełnia sałatka z czerwonej lub białej kapsuły. Smacznego!
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można