talerz gulaszu

Przepis na gulasz

15 grudnia 2022
5 min

Gulasz to danie pochodzące z Węgier, które podaje się w formie potrawki z mięsa, cebuli, papryki oraz z przyprawami. Tamtejsza nazwa dania, czyli pörkölt oznacza po węgiersku przypieczony, zarumieniony, dokładnie tak, jak powinno być przygotowane mięso, które znajdzie się w potrawie. Poznaj niezawodny przepis na sycący gulasz węgierski i przekonaj się, czy to danie dla Ciebie!

Przepis na gulasz – składniki

Tradycyjny przepis na gulasz po węgiersku zakłada gotowanie na łopatce wieprzowej lub szynce, jednak pojawia się coraz więcej wariacji na temat dania, stąd możesz spotkać się z przepisami na gulasz z żołądków drobiowych lub przepisami na gulasz wołowy. Poniżej znajdziesz przepis na gulasz z szynki, najbardziej rozpowszechniony i nawiązujący bezpośrednio do swojego pochodzenia.

  • 1 kg szynki wieprzowej;
  • 100-150 g chudego boczku;
  • cebula;
  • marchewka;
  • czosnek;
  • 200 g pieczarek;
  • 500 ml bulionu;
  • 500 ml piwa;
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego;
  • łyżka masła;
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej;
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, słodka papryka, sos sojowy, papryka ostra, oregano.
 

Jak przygotować gulasz?

Przygotowanie gulaszu rozpocznij od mięsa. Szynkę pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm, boczek drobno posiekaj. Następnie przygotuj warzywa – cebulę i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę obierz i utrzyj na tarce o dużych oczkach. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki.

Przygotuj duży garnek. Rozgrzej w nim oliwę i obsmaż boczek z cebulką do zeszklenia. Dodaj kolejną łyżkę oliwy oraz marchewkę, pieczarki i paprykę.

W międzyczasie na drugiej patelni zacznij obsmażać mięso na oliwie, obracając kawałki tak, aby były wysmażone z każdej strony. Dopraw je solą i pieprzem. Gotowe mięso przełóż do garnka z warzywami. Dla uwydatnienia aromatu możesz dolać do składników piwa i mocno odparować je na większym ogniu.

Następnie dopraw mięso czerwoną papryką. Dolej do całości gorący bulion; musi go być tyle, aby zakrył wszystkie składniki. Dodaj sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy. Garnek pozostaw pod przykryciem na małym ogniu na około 1,5 godziny. Mięso powinno w tym czasie zmięknąć. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy.

Na patelni rozgrzej masło, zacznij mieszać i stopniowo dodawaj mąkę, chwilę podsmażaj. Przygotowaną masę dodaj do gulaszu i dobrze wymieszaj. Danie powinno zgęstnieć. Całość zagotuj. Gulasz jest gotowy do podania.

Z czym podawać gulasz?

Przepisy na gulasz po węgiersku często proponują podanie potrawki z plackiem ziemniaczanym, tworząc w ten sposób placek po węgiersku. Przepisy na zwykły gulasz wieprzowy lub z szynki polecają delektowanie się mięsnym sosem w towarzystwie ziemniaków, kopytek, klusek śląskich kaszy bulgur lub pęczak, kaszy gryczanej; gulasz można także podać z chlebem i ogórkami kiszonymi. Smak potrawki fantastycznie dopełnia sałatka z czerwonej lub białej kapsuły. Smacznego!

Czytaj również