- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na kapuśniak

Przepis na kapuśniak
Kapuśniak to jedna z czołowych zup tradycyjnej kuchni polskiej. Esencjonalny wywar na bazie żeberek i boczku z kwaśną kapustą kiszoną i warzywami stanowi sycącą propozycję na chłodne dni. Podpowiadamy, jak zrobić zupę kapuśniak, aby zadowoliła kubki smakowe nawet najwybredniejszego konesera.
Przepis na kapuśniak – jakie mięso wybrać?
Przepisy na kapuśniak najczęściej sugerują przyrządzenie zupy z mięsa wieprzowego, a dokładniej – z żeberek wieprzowych. Tak zwana wkładka mięsna stanowi bazę potrawy i nadaje wyrazistego smaku, dlatego warto wzbogacić ją o mały kawałek mięsa wędzonego. Alternatywą dla żeberek jest wcześniej przysmażony wędzony boczek, jednak oba składniki można także połączyć i stworzyć esencjonalną zupę idealną na chłodne dni.
Zupa z kiszonej kapusty na boczku bądź żeberkach bardzo często nazywana jest zamiennie kapuśniakiem i kwaśnicą. Warto pamiętać, że mimo wspólnego mianownika w postaci kiszonej kapusty nie są to jednakowe potrawy, a pomiędzy kwaśnicą a kapuśniakiem występuje kilka zasadniczych różnic. Przede wszystkim oryginalna, góralska receptura pierwszej zupy sugeruje użycie baraniny lub jagnięciny. Co więcej, przepis na pyszny kapuśniak pozwala na użycie większej ilości różnorodnych dodatków, niż w przypadku klarownej kwaśnicy.
Jak przygotować kapuśniak?
Do przygotowania tradycyjnego kapuśniaku potrzebujesz kilku kluczowych składników. Należą do nich oczywiście kiszona kapusta, żeberka wieprzowe, wędzony boczek oraz ziemniaki. Aby zupa była gęsta i sycąca warto dodać do niej również marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz przyprawy. Przyrządzanie kapuśniaku należy rozpocząć od zagotowania małych kawałków żeberek z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Mięso powinno gotować się pod przykryciem na małym ogniu przez około 90-120 minut. Następnie do całości dodaje się pokrojone w kostkę warzywa (oprócz cebuli) i gotuje zupę przez kolejne 30 minut. Kolejnym krokiem jest przysmażenie boczku wraz z poszatkowaną kiszoną kapustą i cebulą, a później dodanie składników do gotującego się wywaru. Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej kwaśna, możesz dolać do niej sok z kiszonej kapusty. Kapuśniak świetnie smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem i dodatkiem koperku.
Kapuśniak, jakiej kapusty użyć?
Tradycyjna wersja zupy bazuje na kapuście głowiastej w formie kiszonej. Przepisy na kapuśniak sugerują, aby zwracać uwagę na jakość kapusty przy jej zakupie. Kiszonka powinna zawierać w składzie jedynie sól i ewentualne dodatki, na przykład marchewkę. Nie poleca się kupowania kapusty kiszonej z kwasem octowym lub mlekowym. Nieco lżejszą alternatywą do przyrządzenia w cieplejsze dni jest kapuśniak z młodej kapusty. Warzywo ma delikatniejszy smak i bardzo łatwo nabyć je w okresie od maja do sierpnia, czyli w trakcie trwania sezonu na kapustę.
O czym pamiętać przygotowując kapuśniak?
W przepisie na kapuśniak najważniejsze są podstawowe składniki, czyli odpowiednio kiszona kapusta i mięso. Najlepiej, żeby żeberka wieprzowe były chude, o jasnoróżowej lub czerwonawej barwie z kremowymi bądź białymi elementami tłuszczu. W trakcie ich gotowania na powierzchni zupy powstaną szumowiny. Część z nich warto zebrać, aby kapuśniak był bardziej klarowny.
Kapuśniak ze świeżej kapusty kiszonej w klasycznej wersji to sycące, aromatyczne danie, które samo w sobie może stanowić obiad. Jeśli chcesz spróbować nietypowej wersji tej zupy, możesz postawić na pikantny kapuśniak z kiełbasą chorizo. Ciekawą propozycją, dzięki której wykorzystasz wcześniej przygotowaną zupę, jest kapuśniak na rosole.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można