Lahmacun zawijany to ciepła, turecka przekąska w formie cienkiej pizzy. Stanowi tradycyjne uliczne danie, jednak z powodzeniem posłuży jako urozmaicenie imprezy czy spotkania towarzyskiego.
Turecka pizza stanowi genialne połączenie mięsa mielonego, pszennego placka i przypraw o orientalnym smaku. Tradycyjnie jest ona wypiekana na kamiennych piecach, jednak z powodzeniem przyrządzisz ją również w zwykłym piekarniku. Jeżeli więc chcesz zaskoczyć domowników oryginalną kolacją lub zapewnić ciepłą przekąskę na imprezę, koniecznie poznaj oryginalny przepis na lahmacun przedstawiony poniżej!
Do przygotowania ciasta na pizzę turecką lahmacun potrzebne będą:
Farsz natomiast przygotujesz z następujących składników:
Jako alternatywę dla jagnięciny możesz wykorzystać mięso wołowe. Podany przepis na pizzę turecką lahmacun może być również modyfikowany pod względem dodawanych przypraw czy warzyw – w zależności od Twoich preferencji.
Przygotowanie ciasta:
Farsz na lahmacun:
Formowanie placków i pieczenie pizzy:
Wskazówka: do przygotowania tureckiej pizzy możesz wykorzystać specjalny kamień do pieczenia. W tym celu rozgrzej go w piekarniku w temperaturze około 250 stopni przez kilkadziesiąt minut. Kiedy kamień się nagrzeje, wysuń go z piekarnika, umieść na nim placek z farszem i piecz przez 8 minut.
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można