- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na lahmacun

Przepis na lahmacun
Lahmacun zawijany to ciepła, turecka przekąska w formie cienkiej pizzy. Stanowi tradycyjne uliczne danie, jednak z powodzeniem posłuży jako urozmaicenie imprezy czy spotkania towarzyskiego.
Przepis na lahmacun, czyli turecka pizza w pysznym wydaniu
Turecka pizza stanowi genialne połączenie mięsa mielonego, pszennego placka i przypraw o orientalnym smaku. Tradycyjnie jest ona wypiekana na kamiennych piecach, jednak z powodzeniem przyrządzisz ją również w zwykłym piekarniku. Jeżeli więc chcesz zaskoczyć domowników oryginalną kolacją lub zapewnić ciepłą przekąskę na imprezę, koniecznie poznaj oryginalny przepis na lahmacun przedstawiony poniżej!
O jakich składnikach nie można zapomnieć podczas przygotowania lahmacun?
Do przygotowania ciasta na pizzę turecką lahmacun potrzebne będą:
- mąka pszenna – 350 g,
- sól – 1 łyżeczkę,
- ciepła woda – 250 ml,
- drożdże – 2 łyżeczki,
- oliwa – 2 łyżki.
Farsz natomiast przygotujesz z następujących składników:
- mielona jagnięcina – 200 g,
- czosnek – 2 ząbki,
- cebula – 1 sztuka,
- przecier pomidorowy – 1 łyżka,
- płatki suszonej papryki lub chili – 1 łyżka,
- pomidory – ok. 200 g,
- zielona papryka – 1 sztuka,
- zielona pietruszka,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny.
Jako alternatywę dla jagnięciny możesz wykorzystać mięso wołowe. Podany przepis na pizzę turecką lahmacun może być również modyfikowany pod względem dodawanych przypraw czy warzyw – w zależności od Twoich preferencji.
Jak należy zrobić turecką pizzę lahmacun – najważniejsze wskazówki
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą. Uformuj kopiec, zrób wgłębienie, a następnie wsyp suszone drożdże.
- Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając składniki. Dodaj oliwę z oliwek i powoli wyrabiaj ciasto.
- Uformuj kulę i owiń wilgotną ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na kilkadziesiąt minut, aby podwoiło swoją objętość.
Farsz na lahmacun:
- Posiekaj czosnek i cebulę, dodaj zieloną pietruszkę.
- Obierz pomidory ze skórki, umyj paprykę i pokrój warzywa w drobną kostkę.
- Przygotowane składniki połącz z mieloną jagnięciną (lub wołowiną), a następnie dodaj przecier pomidorowy i przyprawy – sól, pieprz i suszoną paprykę. Mieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Formowanie placków i pieczenie pizzy:
- Podziel ciasto na 8 równych części, uformuj kule i pozostaw na kilka minut na przyprószonej mąką stolnicy. Następnie rozwałkuj porcje na cienkie placki, o średnicy około 20 centymetrów.
- Na każdy placek nałóż farsz, połóż na blaszce do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza. Piecz przez około 8 minut, do uzyskania złotego koloru ciasta.
- Otrzymaną pizzę turecką posyp natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny. Lahmacun możesz zwinąć w rulonik lub pokroić na kawałki.
Wskazówka: do przygotowania tureckiej pizzy możesz wykorzystać specjalny kamień do pieczenia. W tym celu rozgrzej go w piekarniku w temperaturze około 250 stopni przez kilkadziesiąt minut. Kiedy kamień się nagrzeje, wysuń go z piekarnika, umieść na nim placek z farszem i piecz przez 8 minut.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można