lahmacun

Przepis na lahmacun

10 lutego 2023
5 min

Lahmacun zawijany to ciepła, turecka przekąska w formie cienkiej pizzy. Stanowi tradycyjne uliczne danie, jednak z powodzeniem posłuży jako urozmaicenie imprezy czy spotkania towarzyskiego.

 

Przepis na lahmacun, czyli turecka pizza w pysznym wydaniu

Turecka pizza stanowi genialne połączenie mięsa mielonego, pszennego placka i przypraw o orientalnym smaku. Tradycyjnie jest ona wypiekana na kamiennych piecach, jednak z powodzeniem przyrządzisz ją również w zwykłym piekarniku. Jeżeli więc chcesz zaskoczyć domowników oryginalną kolacją lub zapewnić ciepłą przekąskę na imprezę, koniecznie poznaj oryginalny przepis na lahmacun przedstawiony poniżej!

O jakich składnikach nie można zapomnieć podczas przygotowania lahmacun?

Do przygotowania ciasta na pizzę turecką lahmacun potrzebne będą:

  • mąka pszenna – 350 g,
  • sól – 1 łyżeczkę,
  • ciepła woda – 250 ml,
  • drożdże – 2 łyżeczki,
  • oliwa – 2 łyżki.

Farsz natomiast przygotujesz z następujących składników:

  • mielona jagnięcina – 200 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • cebula – 1 sztuka,
  • przecier pomidorowy – 1 łyżka,
  • płatki suszonej papryki lub chili – 1 łyżka,
  • pomidory – ok. 200 g,
  • zielona papryka – 1 sztuka,
  • zielona pietruszka,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny.

Jako alternatywę dla jagnięciny możesz wykorzystać mięso wołowe. Podany przepis na pizzę turecką lahmacun może być również modyfikowany pod względem dodawanych przypraw czy warzyw – w zależności od Twoich preferencji.

Jak należy zrobić turecką pizzę lahmacun – najważniejsze wskazówki

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą. Uformuj kopiec, zrób wgłębienie, a następnie wsyp suszone drożdże.
  2. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając składniki. Dodaj oliwę z oliwek i powoli wyrabiaj ciasto.
  3. Uformuj kulę i owiń wilgotną ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na kilkadziesiąt minut, aby podwoiło swoją objętość.

Farsz na lahmacun:

  1. Posiekaj czosnek i cebulę, dodaj zieloną pietruszkę.
  2. Obierz pomidory ze skórki, umyj paprykę i pokrój warzywa w drobną kostkę.
  3.  Przygotowane składniki połącz z mieloną jagnięciną (lub wołowiną), a następnie dodaj przecier pomidorowy i przyprawy – sól, pieprz i suszoną paprykę. Mieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Formowanie placków i pieczenie pizzy:

  1. Podziel ciasto na 8 równych części, uformuj kule i pozostaw na kilka minut na przyprószonej mąką stolnicy. Następnie rozwałkuj porcje na cienkie placki, o średnicy około 20 centymetrów.
  2. Na każdy placek nałóż farsz, połóż na blaszce do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza. Piecz przez około 8 minut, do uzyskania złotego koloru ciasta.
  3. Otrzymaną pizzę turecką posyp natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny. Lahmacun możesz zwinąć w rulonik lub pokroić na kawałki.

Wskazówka: do przygotowania tureckiej pizzy możesz wykorzystać specjalny kamień do pieczenia. W tym celu rozgrzej go w piekarniku w temperaturze około 250 stopni przez kilkadziesiąt minut. Kiedy kamień się nagrzeje, wysuń go z piekarnika, umieść na nim placek z farszem i piecz przez 8 minut.

Czytaj również