Przejdź do treści

Leczo z cukinii serwowane z kiełbasą i pieczarkami to idealna propozycja na zimowy obiad – choć nie tylko. To typ dania jednogarnkowego, dzięki czemu jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Podpowiadamy, jakie składniki przygotować na leczo z cukinią, papryką, pieczarkami i kiełbasą, a także, w jakiej kolejności przyrządzać składniki, aby wyszło pyszne i sycące danie.

 

Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką i pieczarkami – składniki

Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką oraz pieczarkami składa się z prostych składników, gdzie większość to warzywa. Potrzebne będą przede wszystkim papryka (czerwona, żółta lub obie – wedle upodobań), cukinia, pieczarki i cebula. Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą nie może się obyć również bez kiełbasy (jednak gdy chcesz przygotować wegetariańską wersję dania, pomiń ten składnik).

Poza podstawowymi składnikami należy również przygotować przyprawy. Różne przepisy na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką oraz pieczarkami, które dostępne są w internecie, zakładają użycie różnych przypraw. Niekiedy jest to liść laurowy i ziele angielskie, innym razem same papryki (ostra, słodka) i czosnek granulowany, pojawia się również oregano. Niemniej należy uznać, że pieprz i sól to niezbędne przyprawy, a z całą resztą można poeksperymentować i wyczuć, które przyprawy będą najbardziej odpowiadały. Do zrobienia leczo niezbędny będzie również koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy (lub pomidory w puszcze) oraz olej lub smalec do smażenia.

Jak przygotować leczo z cukinią, papryką i pieczarkami?

Pierwszym krokiem do przygotowania leczo jest pokrojenie warzyw i kiełbasy. Kiełbasę kroimy w plasterki, a cukinię i paprykę po umyciu w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka (półksiężyce), z pieczarek natomiast wydrążamy środek, oczyszczamy i kroimy w ćwiartkę. Następnie przechodzimy do podsmażania składników.

Na dnie dużego garnka należy rozprowadzić odrobinę oleju i usmażyć na nim kiełbasę. Po około 10 minutach można dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Potem kolejno dodajemy pieczarki, paprykę i cukinię, przykrywamy naczynie i dusimy wszystko na małym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie warzywa zmiękną. Po upływie wskazanego czasu pora na pozostałe składniki. Dodajemy przecier pomidorowy, odrobinę koncentratu do zagęszczenia i przyprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Dusimy przez kolejne kilka minut i gotowe!

InPost Fresh

Co jeszcze warto dorzucić do lecza? Nietypowe składniki

Są różne sposoby na przygotowanie lecza z cukinii, papryki i kiełbasy – przepis można bowiem modyfikować. Zamiast krojenia w kostkę, warzywa i grzyby można pokroić w plasterki. Niektóre składniki, takie jak kiełbasa czy cebula można również podsmażyć wcześniej na patelni. Warto poeksperymentować także z nietypowymi składnikami. Jest nim np. bakłażan lub ser feta. Zamiast kiełbasy niektórzy używają mięsa z kurczaka lub indyka, a w wersji wege – boczniaków. Wiesz już, jak zrobić dobre leczo z cukinią i jakie produkty będą Ci potrzebne. Zaletą przepisu jest możliwość jego modyfikowania i dodawania lub odejmowania składników wedle własnych smaków.

Pobierz InPost Fresh