makaron z tuńczykiem

Przepis na makaron z tuńczykiem

16 lutego 2023
5 min

Makaron z tuńczykiem to idealna propozycja na szybki obiad. Przepis jest prosty, a danie lekkie, a jednocześnie sycące. Co więcej, przepis na spaghetti z tuńczykiem z powodzeniem można urozmaicić o dodatkowe składniki i stworzyć własny wariant tej potrawy. Jak zrobić makaron z tuńczykiem?

Jaki makaron pasuje do tuńczyka?

Dania z tuńczykiem z puszki i makaronem cieszą się dużą popularnością wśród miłośników gotowania. Taka potrawa jest bardzo prosta, a jednocześnie szybka w przyrządzeniu, wobec czego na jej przygotowanie często decydują się osoby, które w tygodniu nie mają dużo czasu na gotowanie. Jest to propozycja zarówno na rodzinny obiad, jak i posiłek w pracy.

Nieodzownym składnikiem dania oprócz tuńczyka jest oczywiście makaron. W zasadzie do przyrządzenia potrawy wykorzystuje się jego różne rodzaje, jednak najczęściej można spotkać się z przepisami na makaron z tuńczykiem w wersji spaghetti. Danie świetnie sprawdza się również z makaronem fusilli, czyli tzw. świderkami, makaronem penne lub tagliatelle. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w przepisie wykorzystać kokardki lub czarne spaghetti, czyli pasta nera z dodatkiem sepii.

Ciekawym rozwiązaniem będzie także użycie mniej typowych makaronów. Przykładem jest kolorowy makaron z barwnikiem z buraków ćwikłowych lub kurkumy. Sprawdzi się również ciemny makaron pełnoziarnisty, a nawet gryczany, przy czym w tym przypadku należy być bardzo ostrożnym, aby go nie rozgotować.

Przepis na pyszny domowy makaron z tuńczykiem – składniki

Do przygotowania prostego makaronu z tuńczykiem potrzeba kilka podstawowych składników. Wśród nich można wymienić: tuńczyka z puszki, wybrany rodzaj makaronu, cebulę, czosnek, pomidory (koktajlowe lub z puszki) i oliwę do smażenia. Przepis można wzbogacić również o kapary, czarne oliwki, starty parmezan oraz świeże listki bazylii. Oczywiście, niezbędne będą także przyprawy, czyli sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany i odrobina cukru.

Jak przygotować makaron z tuńczykiem?

Przyrządzanie makaronu z tuńczykiem z puszki na ciepło należy rozpocząć od ugotowania sosu. Jak zrobić sos z tuńczyka do makaronu? W tym celu najpierw należy obrać i posiekać cebulę oraz czosnek, a następnie przez kilka minut smażyć je na oliwie (najpierw dodaje się cebulę, a później czosnek – w przeciwnym razie może on zgorzknieć). Miłośnicy pikantnych potraw mogą pokroić na drobne kawałki paprykę chili i dodać ją do reszty.

Następnie do całości powinno się dodać 1 puszkę tuńczyka i wszystko smażyć przez około minutę. W tym momencie można wzbogacić potrawę o czarne oliwki bądź kapary. Kolejnym krokiem jest dodanie pomidorów koktajlowych pokrojonych na ćwiartki lub pomidorów z puszki. Oczywiście, w trakcie smażenia tuńczyka z warzywami należy przyprawić danie wedle własnych preferencji.

W międzyczasie można ugotować makaron al dente, a następnie dodać go do całości i dusić potrawę pod przykryciem przez kilka minut. Warto zachować odrobinę wody z gotowania (około 3 łyżek) i dolać ją do dania. Dzięki temu sos stanie się gęsty i aksamitny. Osoby, które lubią kremowe potrawy, mogą dodatkowo zagęścić sos do makaronu z tuńczykiem z puszki odrobiną śmietanki. Ostatnim krokiem jest podzielenie potrawy na mniejsze porcje i posypanie całości startym parmezanem. Warto przyozdobić talerz liściami bazylii, pietruszki lub kolendry. Na końcu danie można też skropić odrobiną soku z cytryny bądź limonki.

 

Czytaj również