- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na massaman curry

Przepis na massaman curry
Tajskie curry massaman to jedna z najbogatszych w smaku, a jednocześnie najbardziej złożonych wersji curry. Wiąże się to z historią potrawy - danie powstało prawdzie w Tajlandii, zawiera jednak także elementy perskie i malajskie, pochodzi bowiem z dalekowschodniej kuchni muzułmańskiej. Bogactwo smaku łączy się ze szczególną różnorodnością przypraw i dodatków. Massaman nie jest więc prostą wersją curry, jego przygotowanie jest też nieco trudniejsze niż wielu innych wersji tego dania. Podajemy tu klasyczny przepis na massaman curry z kurczakiem – przepis można jednak modyfikować, np. zmniejszając znaczną ostrość pasty curry.
Massaman curry – co jest potrzebne i jak go przygotować?
Jeśli chcemy przygotować ciekawe, klasycznie tajskie danie, warto wybrać właśnie massaman curry – przepis stanowi jednak kombinację tradycji i wpływów wielu kultur Azji. W języku tajskim nazwa dania znaczy "curry muzułmańskie". Danie powstało już w XVII wieku pod wpływem kuchni krajów islamskich – Persji, Malezji i Indonezji. Stało się niezwykle popularne, gdyż w XVIII wieku król Tajów Rama II napisał o nim poemat.
Massaman curry przygotowuje się najczęściej z kurczakiem. Możliwe jest jednak także zastosowanie innych mięs, w tym kaczki i wołowiny. Danie wywodzi się z kuchni muzułmańskiej, zgodnie z zasadami halal nie stosuje się więc wieprzowiny. Przygotować można także bezmięsne massaman curry – wegetariańskie wersje dania zastępują mięso smażonym tofu. Wegetariańska forma wymaga też zastąpienia sosu rybnego i pasty krewetkowej. Na rynku pojawiły się już wegańskie odpowiedniki sosu rybnego, pastę krewetkową można natomiast zastąpić intensywnym, ciemnym miso.
Przepis na massaman curry – składniki i przygotowanie
Składniki:
- Mięso z kurczaka – 500 g
- Niesolone orzeszki ziemne – 30 g
- Mleko kokosowe – 400 ml
- 1 duża cebula
- Ziemniaki – 250 g
- Bataty (słodkie ziemniaki) – 250 g
- Sos rybny – 1 łyżka
- Cukier palmowy – 2 łyżki (można zastąpić dowolnym innym cukrem)
- Tajski ryż jaśminowy – 500 g
- Olej – 3 łyżki
Składniki do pasty curry:
- 100 ml śmietanki kokosowej (można użyć gęstego mleka kokosowego)
- 4 papryczki chili (ilość chili należy dobrać według preferowanej ostrości pasty)
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 5 goździków
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (można też zastosować anyż)
- 1 limonka kaffir
- kilka liści limonki kaffir
- 4 łodygi trawy cytrynowej
- 20 ząbków czosnku
- 10 cebul szalotek
- 5 korzeni kolendry. Tę rzadką w polskich sklepach przyprawę można zastąpić dużą ilością liści kolendry.
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- Galangal – kawałek o długości około 2 cm
- Opcjonalnie: 1 łyżka pasty z tamaryndowca
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka imbiru
Przygotowanie
- Papryczki chili podgrzewamy w woku, a następnie rozgniatamy w moździerzu z odrobiną soli.
- Nasiona kolendry, biały pieprz, goździki i nasiona kopru podgrzewamy w woku, rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z chili. Dodajemy łyżkę śmietany i starannie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.
- Obieramy skórkę limonki kaffir, drobno siekamy i dodajemy do pasty.
- Dokładnie zgniatamy galangal i trawę cytrynową. Dodajemy do pasty.
- Obieramy i siekamy na drobno czosnek, szalotkę i korzeń kolendry. Podsmażamy w woku i mieszamy z pastą.
- Dodajemy do pasty resztę przypraw i śmietany oraz pastę krewetkową. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji – można użyć malaksera.
- Orzeszki ziemne podsmażamy na złoto i odstawiamy.
- Mięso kurczaka kroimy na drobne kawałki.
- 100 mililitrów mleka kokosowego podgrzewamy w woku. Dodajemy do niego przygotowaną pastę curry, regulując ostrość i smak potrawy. Pozostałą pastę można przechowywać w lodówce lub zamrażalniku.
- Do mleka kokosowego dodajemy orzeszki i mięso.
- Gotujemy przez 45 minut na niewielkim ogniu, redukując część płynu.
- Cebulę, ziemniaki i bataty obieramy i kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do woka i gotujemy pod przykryciem 25 minut. Po ugotowaniu doprawiamy sosem rybnym i cukrem.
- Ryż jaśminowy gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu.
Z czym podawać massaman curry?
Massam curry z kurczakiem jest potrawą gotową do podania, którą serwujemy w głębokich talerzach lub miseczkach, polewając ryż jaśminowy curry. Nie wymaga ona dodatków, można ją natomiast przyozdobić liśćmi świeżej kolendry. Jako przystawkę można jednak podać sałatkę – może to być klasyczna sałatka tajska z fasolki, kapusty pak choi, marchewki, ogórka, tajskiej bazylii i mięty. Do sałatki takiej przygotowujemy dressing z sokiem z limonki, czosnkiem, galangalem i odrobiną cukru.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można