InPost Fresh

Przepis na massaman curry

10 stycznia 2023
5 min

Tajskie curry massaman to jedna z najbogatszych w smaku, a jednocześnie najbardziej złożonych wersji curry. Wiąże się to z historią potrawy - danie powstało prawdzie w Tajlandii, zawiera jednak także elementy perskie i malajskie, pochodzi bowiem z dalekowschodniej kuchni muzułmańskiej. Bogactwo smaku łączy się ze szczególną różnorodnością przypraw i dodatków. Massaman nie jest więc prostą wersją curry, jego przygotowanie jest też nieco trudniejsze niż wielu innych wersji tego dania. Podajemy tu klasyczny przepis na massaman curry z kurczakiem – przepis można jednak modyfikować, np. zmniejszając znaczną ostrość pasty curry.

 

Massaman curry – co jest potrzebne i jak go przygotować?

Jeśli chcemy przygotować ciekawe, klasycznie tajskie danie, warto wybrać właśnie massaman curry – przepis stanowi jednak kombinację tradycji i wpływów wielu kultur Azji. W języku tajskim nazwa dania znaczy "curry muzułmańskie". Danie powstało już w XVII wieku pod wpływem kuchni krajów islamskich – Persji, Malezji i Indonezji. Stało się niezwykle popularne, gdyż w XVIII wieku król Tajów Rama II napisał o nim poemat.

Massaman curry przygotowuje się najczęściej z kurczakiem. Możliwe jest jednak także zastosowanie innych mięs, w tym kaczki i wołowiny. Danie wywodzi się z kuchni muzułmańskiej, zgodnie z zasadami halal nie stosuje się więc wieprzowiny. Przygotować można także bezmięsne massaman curry – wegetariańskie wersje dania zastępują mięso smażonym tofu. Wegetariańska forma wymaga też zastąpienia sosu rybnego i pasty krewetkowej. Na rynku pojawiły się już wegańskie odpowiedniki sosu rybnego, pastę krewetkową można natomiast zastąpić intensywnym, ciemnym miso.

Przepis na massaman curry – składniki i przygotowanie

Składniki:

  • Mięso z kurczaka – 500 g
  • Niesolone orzeszki ziemne – 30 g
  • Mleko kokosowe – 400 ml
  • 1 duża cebula
  • Ziemniaki – 250 g
  • Bataty (słodkie ziemniaki) – 250 g
  • Sos rybny – 1 łyżka
  • Cukier palmowy – 2 łyżki (można zastąpić dowolnym innym cukrem)
  • Tajski ryż jaśminowy – 500 g
  • Olej – 3 łyżki

Składniki do pasty curry:

  • 100 ml śmietanki kokosowej (można użyć gęstego mleka kokosowego)
  • 4 papryczki chili (ilość chili należy dobrać według preferowanej ostrości pasty)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (można też zastosować anyż)
  • 1 limonka kaffir
  • kilka liści limonki kaffir
  • 4 łodygi trawy cytrynowej
  • 20 ząbków czosnku
  • 10 cebul szalotek
  • 5 korzeni kolendry. Tę rzadką w polskich sklepach przyprawę można zastąpić dużą ilością liści kolendry.
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • Galangal – kawałek o długości około 2 cm
  • Opcjonalnie: 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie

  1. Papryczki chili podgrzewamy w woku, a następnie rozgniatamy w moździerzu z odrobiną soli.
  2. Nasiona kolendry, biały pieprz, goździki i nasiona kopru podgrzewamy w woku, rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z chili. Dodajemy łyżkę śmietany i starannie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.
  3. Obieramy skórkę limonki kaffir, drobno siekamy i dodajemy do pasty.
  4. Dokładnie zgniatamy galangal i trawę cytrynową. Dodajemy do pasty.
  5. Obieramy i siekamy na drobno czosnek, szalotkę i korzeń kolendry. Podsmażamy w woku i mieszamy z pastą.
  6. Dodajemy do pasty resztę przypraw i śmietany oraz pastę krewetkową. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji – można użyć malaksera.
  7.  Orzeszki ziemne podsmażamy na złoto i odstawiamy.
  8. Mięso kurczaka kroimy na drobne kawałki.
  9. 100 mililitrów mleka kokosowego podgrzewamy w woku. Dodajemy do niego przygotowaną pastę curry, regulując ostrość i smak potrawy. Pozostałą pastę można przechowywać w lodówce lub zamrażalniku.
  10. Do mleka kokosowego dodajemy orzeszki i mięso.
  11. Gotujemy przez 45 minut na niewielkim ogniu, redukując część płynu.
  12.  Cebulę, ziemniaki i bataty obieramy i kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do woka i gotujemy pod przykryciem 25 minut. Po ugotowaniu doprawiamy sosem rybnym i cukrem.
  13. Ryż jaśminowy gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu.

Z czym podawać massaman curry?

Massam curry z kurczakiem jest potrawą gotową do podania, którą serwujemy w głębokich talerzach lub miseczkach, polewając ryż jaśminowy curry. Nie wymaga ona dodatków, można ją natomiast przyozdobić liśćmi świeżej kolendry. Jako przystawkę można jednak podać sałatkę – może to być klasyczna sałatka tajska z fasolki, kapusty pak choi, marchewki, ogórka, tajskiej bazylii i mięty. Do sałatki takiej przygotowujemy dressing z sokiem z limonki, czosnkiem, galangalem i odrobiną cukru.

Czytaj również