Przejdź do treści

Patatas bravas to w dosłownym tłumaczeniu ostre ziemniaki. Jest to hiszpańskie danie, stworzone z myślą o robotnikach, którzy cieszyli się ich smakiem po pracy w licznych barach i jadłodajniach. Z czasem potrawa stała się stałym elementem w menu nawet bardziej ekskluzywnych restauracji. Jak zrobić patatas bravas?

Patatas bravas – przepis na frytki po hiszpańsku

Niektóre osoby, widząc zaledwie ziemniaki i przyprawy na liście składników, nie wierzą, że patatas bravas może być wyśmienitą przekąską. To proste danie nie potrzebuje wielu elementów, aby wyróżnić się na tle innych hiszpańskich potraw. Patatas bravas – składniki, jakie są potrzebne do przygotowania przepisu to:

  • 1 kg ziemniaków,
  • pół szklanki oleju lub oliwy z oliwek,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • sól i pieprz.

InPost Fresh

Jak przygotować patatas bravas?

Aby wykonać danie patatas bravas, należy podążać według poniższych kroków:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Obierz i pokrój ziemniaki na ćwiartki, a następnie włóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
  3. Skrop ziemniaki olejem, oprósz solą. Dodaj rozmaryn, wędzoną i ostrą paprykę oraz zmielony pieprz.
  4. Wymieszaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Kaloryczność dania wbrew pozorom nie jest wysoka i mimo węglowodanów, jakie są głównym elementem potrawy, patatas bravas to zaledwie 178 kcal na 100 g produktu.

Z czym podaje się patatas bravas?

Patatas bravas najlepiej smakuje z oryginalnym sosem na bazie wędzonej papryki. Jak wykonać sos paprykowy pimentón? Do przygotowania patatas bravas z sosem paprykowym potrzebujesz takich składników jak:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 drobno posiekane cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • po łyżce papryki wędzonej ostrej i łagodnej,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz.

Przepis:

  1. W rondelku podgrzej oliwę.
  2. Gdy tłuszcz będzie wystarczająco rozgrzany, dodaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij je, nieustannie mieszając.
  3. Po 8 minutach dodaj liść laurowy i paprykę wędzoną razem z mąką.
  4. Smaż przez 2 minuty. Po tym czasie ciągle mieszając zawartość, dodaj półtorej szklanki wody i zagotuj.
  5. Zmniejsz ogień, a następnie gotuj przez mniej więcej 10 minut.
  6. Gdy struktura sosu jest zwięzła i gęsta, wyjmij liść laurowy i dopraw całość przyprawami.
  7. Zmiksuj lub zblenduj na gładko, a następnie ostudź.
  8. Przygotowanie dania nie jest skomplikowanym zajęciem i kierowane jest dla każdego początkującego miłośnika kuchni hiszpańskiej.

Czym się różni patatas bravas od patatas bravas aioli?

Oprócz tradycyjnego przepisu na patatas bravas jest również inna opcja wykonania pieczonych ziemniaków. Mimo podobnie brzmiącej nazwy do hiszpańskich ostrych ziemniaków patatas bravas aioli jest przygotowywane nieco inaczej. Czym się różni patatas bravas aioli od tradycyjnych ostrych ziemniaków? Przede wszystkim w przepisie na pierwsze danie wykorzystuje się jajka, naci pietruszki, oraz cytryny. Kolejną różnicą jest to, że patatas bravas aioli smaży się w garnku, a nie tak jak w tradycyjnym przepisie w piekarniku.