
Patatas bravas to w dosłownym tłumaczeniu ostre ziemniaki. Jest to hiszpańskie danie, stworzone z myślą o robotnikach, którzy cieszyli się ich smakiem po pracy w licznych barach i jadłodajniach. Z czasem potrawa stała się stałym elementem w menu nawet bardziej ekskluzywnych restauracji. Jak zrobić patatas bravas?
Niektóre osoby, widząc zaledwie ziemniaki i przyprawy na liście składników, nie wierzą, że patatas bravas może być wyśmienitą przekąską. To proste danie nie potrzebuje wielu elementów, aby wyróżnić się na tle innych hiszpańskich potraw. Patatas bravas – składniki, jakie są potrzebne do przygotowania przepisu to:
Aby wykonać danie patatas bravas, należy podążać według poniższych kroków:
Kaloryczność dania wbrew pozorom nie jest wysoka i mimo węglowodanów, jakie są głównym elementem potrawy, patatas bravas to zaledwie 178 kcal na 100 g produktu.
Patatas bravas najlepiej smakuje z oryginalnym sosem na bazie wędzonej papryki. Jak wykonać sos paprykowy pimentón? Do przygotowania patatas bravas z sosem paprykowym potrzebujesz takich składników jak:
Przepis:
Oprócz tradycyjnego przepisu na patatas bravas jest również inna opcja wykonania pieczonych ziemniaków. Mimo podobnie brzmiącej nazwy do hiszpańskich ostrych ziemniaków patatas bravas aioli jest przygotowywane nieco inaczej. Czym się różni patatas bravas aioli od tradycyjnych ostrych ziemniaków? Przede wszystkim w przepisie na pierwsze danie wykorzystuje się jajka, naci pietruszki, oraz cytryny. Kolejną różnicą jest to, że patatas bravas aioli smaży się w garnku, a nie tak jak w tradycyjnym przepisie w piekarniku.

Ryż z jabłkami i cynamonem to doskonale znany smak z dzieciństwa, prostota domowej kuchni i ten charakterystyczny zapach, który wypełniał szkolne stołówki. Danie wydaje się banalnie proste do przygoto

Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny