talerz z domowymi pierogami

Przepis na pierogi

21 grudnia 2022
5 min

Chcesz poznać idealny przepis na pierogi, czyli sekret miękkiego ciasta i aromatycznego farszu? W artykule wyjaśniamy, jakie składniki są do tego potrzebne i jak wykonać pierogi we własnej kuchni. Poznaj przepis na ciasto do pierogów jak od mamy czy babci. Pierogi – składniki, dodatki i wszystko, co musisz wiedzieć, znajdziesz poniżej!

 

Przepis na pierogi – składniki na farsz i ciasto

Pierogi to danie uwielbiane niemal przez wszystkich. Farsz zamknięty w delikatnym, pszennym cieście zachwyca smakiem i konsystencją. Pierogi wpierw są gotowane, niekiedy dodatkowo podsmażane na patelni, polane śmietaną lub ozdobione smażoną cebulką. Czas poznać przepis na dobre pierogi! Oto składniki potrzebne do wykonania farszu na najpopularniejszy rodzaj pierogów, czyli pierogi ruskie: cebula, łyżka oliwy, 500 g ziemniaków, 500 g twarogu półtłustego, sól i pieprz. Z czego natomiast zrobić dobre ciasto na pierogi? Przyda się 550 g mąki pszennej, 300 ml wody, 20 g masła i sól.

Jak przygotować ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi – przepis wśród początkujących w kuchni może wydawać się skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Oto jak zrobić dobre ciasto na pierogi krok po kroku:

  • Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i dodaj łyżeczkę soli;
  • Masło rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do mąki;
  • Mieszaj do połączenia składników;
  • Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i zagniataj ciasto do uzyskania jednorodnej konsystencji. Jeśli po czasie zauważysz, że ciasto zbyt się lepi, dodaj trochę mąki. Jeśli będzie ono zbyt twarde – dodaj nieco wody;
  • Gdy ciasto będzie już ugniecione, odłóż je na około pół godziny zawinięte w folię spożywczą;
  • Podziel je na kilka porcji, rozwałkuj i wyciskaj okrągłe wzory do lepienia pierogów.

W wielu przepisach możesz znaleźć informacje o tym, by do ciasta dodać jeszcze jajka, jednak nie polecamy tego składnika. Bez jajek ciasto na pierogi jest bardziej miękkie.

Jak przygotować farsz na pierogi i z czym je jeść?

Znasz już przepis na ciasto na pierogi, więc czas przygotować pyszny farsz. Oto instrukcja wykonania doskonałego nadzienia:

  • Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie;
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie, aż się zarumieni;
  • Gdy ziemniaki będą całkowicie miękkie, odlej wodę i za pomocą tłuczka do ziemniaków zrób z nich gładkie purée;
  • Poczekaj, aż ziemniaki wystygną i dodaj do nich również wystudzoną cebulę, twaróg oraz sól i pieprz do smaku;
  • Wszystkie składniki zagnieć do połączenia. Farsz powinien być elastyczny i doprawiony tak, jak lubisz.

Na koniec pozostaje już tylko nakładać łyżką nadzienie na małe, okrągłe placki z ciasta i zamykać farsz w środku poprzez zalepianie brzegów pierogów. Gotowe pierogi należy wrzucić do wrzątku, gotować na małym ogniu i wyjąć, gdy wypłyną na powierzchnię. Ciepłe pierogi podawać ze śmietaną, podsmażoną cebulką, świeżo mielonym pieprzem lub wszystkim naraz. Farsz i ciasto na pierogi nie są takie trudne do wykonania. Danie to jest jednak nieco czasochłonne, dlatego warto zaangażować do wspólnej pracy swoich bliskich. Gotowanie to świetny sposób na spędzanie wspólnego czasu.

Czytaj również