pulpety w sosie pomidorowym

Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym

19 września 2024
5 min

Aromatyczne, soczyste i w gęstym sosie pomidorowym – gotowane pulpeciki stanowią idealne danie obiadowe. Można podawać je m.in. z makaronem lub ryżem, a nawet ziemniakami. Przygotowaliśmy przepis dla wszystkich zainteresowanych kucharzy. Masz ochotę dołączyć do tego grona? Zapraszamy!

Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym – niezbędne składniki

Zastanawiasz się nad potrzebnymi składnikami do przyrządzenia pulpetów w sosie pomidorowym? Przygotowaliśmy listę wszystkich wymaganych produktów – w razie potrzeby możesz modyfikować ją według uznania.

Koniecznie zaopatrz się w:

  • 500 g mielonego mięsa – z indyka lub cielęcego (alternatywnie możesz skusić się na wołowe lub wieprzowe);
  • cebulę – jedna sztuka;
  • 500 ml przecieru pomidorowego – sprawdzą się warianty doprawiane przez producentów;
  • 1 jajko – rozmiaru L;
  • bułkę tartą – wystarczające okażą się 3 łyżki stołowe;
  • 125 ml bulionu drobiowego – odpowiedni będzie ten z kostki;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • sól i pieprz – najlepiej świeżo zmielone.

Po co kucharzom bulion drobiowy do przygotowania gotowanych pulpetów w sosie pomidorowym? To proste! Zawarta w nim esencja smakowa zostaje wchłonięta przez mięso i znacznie poprawia jego smak.

Kostki bulionowe oraz inne niezbędne produkty kupisz w InPost Fresh – bez problemu zamówisz u nas nawet mięso i wszystkie pozostałe wyroby. Postaw na sprawdzone rozwiązanie i odbierz zakupy pod wskazanym adresem prosto z rąk kuriera lub w wybranym automacie Paczkomat®.

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

Lista produktów skompletowana? Super! Przygotuj stanowisko pracy. Rozpoczynamy realizację przepisu na pulpeciki w sosie pomidorowym. Pokrojoną cebulkę z czosnkiem podsmaż aż do zbrązowienia. Smażenie nie powinno być długie, natomiast koniecznie intensywne. Ma być chrupko. Kawałki czosnku warto wrzucić na patelnię chwilę później – zbyt długie przypiekanie może sprawić, że stanie się on gorzki.

Gotowe? W takim razie dorzuć oba te produkty do mięsa. Następnie dosyp bułkę, wbij jajko i porządnie wymieszaj. Całość możesz doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Powstałą masę wykorzystaj do uformowania pulpetów. Nie mogą być ani za małe, ani za duże. Przygotowane kotleciki smaż na patelni przez około 5-7 minut. Na koniec pozostało Ci jedynie dolać przecieru pomidorowego i gotować całość na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

W międzyczasie do dania możesz także dodać ulubione przyprawy. Sprawdzą się zwłaszcza suszone oregano i papryka w proszku. Takie mielone w sosie pomidorowym są idealną propozycją na błyskawiczny, pyszny obiad.

Sos pomidorowy do pulpetów – sposoby na urozmaicenie

Sos pomidorowy do pulpetów wieprzowych, drobiowych czy wołowych da się urozmaicić, dodając mu smaku za pomocą:

  • śmietany;
  • sera typu mozzarella;
  • świeżych ziół;
  • kawałków pomidorów.

Ciekawymi pomysłami na dodatki do sosu są także drobno posiekane papryczki chili, ser feta czy mleko kokosowe. Warto samodzielnie poszukiwać nowości smakowych i próbować nowych rozwiązań. Co więcej, ser, śmietana czy mleko kokosowe zwiększą gęstość sosu. Podobny efekt uzyskasz przez dodanie odrobiny masła. Musisz pamiętać o tym, że to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Z czym podawać pulpeciki w sosie pomidorowym?

Wiesz już, jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym. A czy masz pomysł na to, z czym je podać? Naszym zdaniem klopsy są pyszne w towarzystwie ryżu i ziemniaków. Niektórzy kucharze sugerują podawanie ich z makaronem – całość będzie przypominać wówczas klasyczne spaghetti bolognese.

Polecamy również kaszę gryczaną. Doskonale komponuje się ona ze smakiem pomidorów i wołowiny. Alternatywnie możesz spróbować zestawić pulpety z mięsa mielonego ze świeżym pieczywem, np. bagietką czosnkową, a także z samymi warzywami.

Sprawdź nasze pozostałe przepisy na blogu InPost Fresh. Znajdziesz tu wyjątkowe i unikatowe receptury!

Czytaj również