talerz z ratatouille

Przepis na ratatouille

16 stycznia 2023
5 min

Zdrowa kuchnia rzeczywiście może zawierać proste dania i być bardzo smaczna. Aby stworzyć tak zwane danie jednogarnkowe i zmieścić w nim dużą liczbę smaków, wystarczy dobry przepis, konkretne zakupy i odrobina wolnego czasu. Tym razem będzie nam potrzeba dużo papryki, cebula, cukinie, bakłażany i wiele innych warzyw, które zaoferują nam na koniec wyjątkowo przyjemny smak.

 

Przepis na Ratatouille – jakie składniki będą potrzebne?

Potrawa ta jest pięknym przykładem francuskiej kuchni. Znajdują się w niej jedynie warzywa i przyprawy, które doskonale podbijają wszystkie zawarte w niej smaki, a jest ich tam całkiem sporo. Ze względu na dużą liczbę składników, ratatouille warto szykować w lecie, ponieważ wtedy zarówno dostęp, jak i ceny za produkty są zdecydowanie bardziej atrakcyjne. Zakupy można zrobić przez aplikację InPost Fresh, dzięki czemu nic nie trzeba będzie dźwigać. Warto jednak zacząć od tego, czego faktycznie potrzeba do przygotowania potrawy często zwanej po prostu ratatuj. Danie o wadze około 2 kg musi mieć w sobie przede wszystkim warzywa i przyprawy, takie jak:

  • 3 niewielkie bakłażany,
  • 4 pomidory rzymskie świeże,
  • 4 średniej wielkości cukinie – 2 zielone i 2 żółte,
  • 2 papryki – 1 żółta, 1 czerwona,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej i pół papryki ostrej,
  • pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Gdy wszystkie te składniki dotrą do kuchni, warto zacząć przygotowywać ratatouille.

Ratatouille – jak go przygotować?

W tym przypadku warto uzbroić się w cierpliwość i dać sobie na przygotowanie dania ratatuj około godziny. Bakłażana pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Pamiętaj, że jeśli w okolicach skórki jest gorzki, to wystarczy pokrojone kawałki oprószyć solą i zostawić na około 20 minut. Później przelej je wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Cukinie przekrój wzdłuż, a następnie pokrój w półplasterki o grubości około 0,5 cm. Papryki, cebulę i pomidory umyj, osusz, wytnij zbędne części, jeśli trzeba obierz ze skórki i pokrój w kostkę podobną, jak w przypadku bakłażana.

Na patelnię wlej łyżkę oliwy i przez 3 minuty smaż paprykę. Po tym czasie przełóż ją do garnka, zostawiając na patelni wytworzony sos. Ponownie wlej na patelnię łyżkę oliwy. Wrzuć na nią cukinię i smaż 3 minuty, a następnie przełóż cedzakiem na paprykę w garnku. Kolejny krok to wrzucenie do sosu cebuli i posiekanego czosnku, które trzeba smażyć do 5 minut. Przełóż cebule i czosnek do garnka, na resztę składników. Kolejne będą kawałki bakłażana, które musisz smażyć do 5 minut po ówczesnym dolaniu kolejnych 2 łyżek oliwy. Na sam koniec, kiedy bakłażana przełożysz do garnka, wrzuć pomidory oraz przyprawy. Duś do 8 minut i całość przelej do garnka. Następnie duś pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodaj świeżą bazylię i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem.

O czym pamiętać przygotowując ratatouille?

Jeśli będziesz pamiętać o dokładnym krojeniu warzyw i o tym, aby każde z nich trzymać podczas krojenia w osobnych miskach, niewiele złego może się wydarzyć. Pamiętaj o tym, że podana liczba składników może być zmodyfikowana, ponieważ wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.

Czytaj również