Shish kebab czyli kebab na patyku to danie pochodzące z krajów bliskiego wschodu, cechuje się wyśmienitym smakiem, który zawdzięcza grillowanemu mięsu mielonemu i świetnie dobranym przyprawom.
Arabskie danie powinno zawierać mielone mięso jagnięce, ale ze względu na to, że mieszkamy w Polsce, możemy do niego wykorzystać również mięso z kurczaka lub wołowinę. Shish kebab będzie najlepszym daniem w okresie letnim, ponieważ oryginalnie jest przyrządzany na grillu, można jednak posłużyć się patelnią grillową, która będzie dobrym zamiennikiem w okresie zimowym. Kebaba z grilla można w łatwy i szybki sposób przygotować. Z wyglądu danie to przypomina szaszłyka i często podaje się je z innymi przekąskami. Shish kebab z mięsa mielonego świetnie komponuje się z sosem czosnkowym, który warto wcześniej samemu zrobić.
Wszystkie podane składniki wystarczą na uformowanie około sześciu kebabów na patyku.
Sos czosnkowy przepis – w miseczce musi się znaleźć:
Wszystkie składniki trzeba porządnie wymieszać, aby się ze sobą połączyły.
Na wstępie do stworzenia shish kebab z grilla, trzeba przygotować marynatę składającą się z przypraw takich jak: kmin rzymski, kolendra, papryka wędzona, przyprawa gyros, sól i pieprz. Następnie należy zalać wszystko sosem sojowym i dodać szczyptę cynamonu, najważniejszą przyprawą, która nada wyjątkowy smak mięsu, jest papryka chili. Do tak przygotowanej marynaty dodaje się odrobinę oliwy z oliwek, wyciśniętego soku z połówki cytryny i drobno posiekanej natki pietruszki. Ostatnim składnikiem jest czosnek. Trzy drobno posiekane ząbki czosnku powinny uwydatnić smak mięsa. Taką marynatę należy starannie wymieszać i wrzucić do niej zmielone mięso, najlepiej jest zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie dobrze będzie namoczyć patyczki do szaszłyków, które pod wpływem ciepła z grilla mogą się spalić. Mięso zmieszane z marynatą należy teraz uformować na patyczkach w podłużne kiełbaski o średnicy około 3 cm. Ostatnim etapem jest grillowanie, mięso należy ustawić na najmniejszym żarze i obracać co jakiś czas, na koniec można podnieść jego temperaturę i obniżyć na grillu, sprawi to, że kebaby nabiorą koloru i będą bardziej chrupiące. Po całym procesie shish kebab jest gotowy, można zdjąć go z grilla i podać na talerz, jako dodatek świetnie się sprawdzi chlebek typu pita oraz sałatka.
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można