shish kebab

Przepis na shish kebab

21 lutego 2023
5 min

Shish kebab czyli kebab na patyku to danie pochodzące z krajów bliskiego wschodu, cechuje się wyśmienitym smakiem, który zawdzięcza grillowanemu mięsu mielonemu i świetnie dobranym przyprawom.

 

Shish kebab – czym się charakteryzuje?

Arabskie danie powinno zawierać mielone mięso jagnięce, ale ze względu na to, że mieszkamy w Polsce, możemy do niego wykorzystać również mięso z kurczaka lub wołowinę. Shish kebab będzie najlepszym daniem w okresie letnim, ponieważ oryginalnie jest przyrządzany na grillu, można jednak posłużyć się patelnią grillową, która będzie dobrym zamiennikiem w okresie zimowym. Kebaba z grilla można w łatwy i szybki sposób przygotować. Z wyglądu danie to przypomina szaszłyka i często podaje się je z innymi przekąskami. Shish kebab z mięsa mielonego świetnie komponuje się z sosem czosnkowym, który warto wcześniej samemu zrobić.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania shish kebab?

Wszystkie podane składniki wystarczą na uformowanie około sześciu kebabów na patyku.

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka (może być inne, ważne, aby nie była to wieprzowina)
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • pół łyżeczki papryczki chili
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy z oliwek około 2–3 łyżki stołowe
  • odrobina sosu sojowego około 2–3 łyżki stołowe
  • szczypta cynamonu
  • 1 natka pietruszki
  • margaryna
  • cytryna

Sos czosnkowy przepis – w miseczce musi się znaleźć:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub jedna łyżeczka przyprawy czosnkowej
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka pasty tahini i odrobinę oliwy

Wszystkie składniki trzeba porządnie wymieszać, aby się ze sobą połączyły.

Shish kebab – sposób przygotowania

Na wstępie do stworzenia shish kebab z grilla, trzeba przygotować marynatę składającą się z przypraw takich jak: kmin rzymski, kolendra, papryka wędzona, przyprawa gyros, sól i pieprz. Następnie należy zalać wszystko sosem sojowym i dodać szczyptę cynamonu, najważniejszą przyprawą, która nada wyjątkowy smak mięsu, jest papryka chili. Do tak przygotowanej marynaty dodaje się odrobinę oliwy z oliwek, wyciśniętego soku z połówki cytryny i drobno posiekanej natki pietruszki. Ostatnim składnikiem jest czosnek. Trzy drobno posiekane ząbki czosnku powinny uwydatnić smak mięsa. Taką marynatę należy starannie wymieszać i wrzucić do niej zmielone mięso, najlepiej jest zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie dobrze będzie namoczyć patyczki do szaszłyków, które pod wpływem ciepła z grilla mogą się spalić. Mięso zmieszane z marynatą należy teraz uformować na patyczkach w podłużne kiełbaski o średnicy około 3 cm. Ostatnim etapem jest grillowanie, mięso należy ustawić na najmniejszym żarze i obracać co jakiś czas, na koniec można podnieść jego temperaturę i obniżyć na grillu, sprawi to, że kebaby nabiorą koloru i będą bardziej chrupiące. Po całym procesie shish kebab jest gotowy, można zdjąć go z grilla i podać na talerz, jako dodatek świetnie się sprawdzi chlebek typu pita oraz sałatka.

Czytaj również