Przejdź do treści

Strogonow tradycyjnie przygotowuje się przy użyciu wołowiny, ale do wykonania tego gulaszu można wykorzystać też inne rodzaje mięsa. Przepis na strogonowa z wieprzowiny to dobra alternatywa dla klasycznej wersji dania, a także świetne rozwiązanie na jednogarnkowy obiad czy kolację. Dowiedz się, jakich składników potrzebujesz do potrawy i jak zrobić strogonowa z wieprzowiny.

Przepis na strogonowa z wieprzowiny – co jest potrzebne?

Przepis na strogonowa z mięsa wieprzowego to jedna z najciekawszych propozycji dań jednogarnkowych. Danie to jest rodzajem mięsno-warzywnego gulaszu. Do jego przygotowania będziesz potrzebował składników takich jak:

  • mięso wieprzowe – 500 g;
  • ogórki kiszone – 2 nieduże, ok. 100 g;
  • mała cebula – 100 g;
  • papryka czerwona – ok. 120 g;
  • pieczarki lub grzyby leśne – 120 g;
  • mąka pszenna – 2 łyżki;
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki;
  • woda – 375 ml;
  • przyprawy – 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy.

Oprócz wspomnianych produktów będziesz potrzebować również kilku składników na marynatę do mięsa. Do przygotowania zaprawy przyda się:

  • słodka papryka – 1 łyżeczka;
  • sól – 1 płaska łyżeczka;
  • musztarda – 1 łyżka;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • majeranek i kminek – po pół łyżeczki;
  • pieprz i ostra papryka – po 1/3 łyżeczki.

Jak przyrządzić strogonowa? – domowy przepis

Jak zrobić strogonowa z wieprzowiny? Przygotowanie potrawy należy zacząć od pokrojenia mięsa w paski oraz pokrycia go marynatą. Czynność tę można wykonać na godzinę przed gotowaniem strogonowa. Jeśli zrobisz to nawet dzień przed obróbką termiczną mięsa, wieprzowina zyska jeszcze więcej smaku.

Zamarynowane mięso oprósz mąką, a następnie umieść w głębokiej patelni lub garnku z rozgrzanym olejem. Smaż wieprzowinę na wysokim ogniu przez ok. 5 minut. Następnym krokiem jest przygotowanie warzyw. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj drobno, a paprykę, grzyby i ogórki potnij na małe, prostokątne kawałki. Gotowe dodatki wrzuć do mięsa. Całość smaż przez kolejne 5 do 7 minut.

Przepisy na strogonowa z wieprzowiny sugerują, aby po upływie tego czasu do podgrzewanych składników dodać wodę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Później trzeba wszystko dokładnie wymieszać oraz pozostawić do duszenia. Proces ten powinien przebiegać pod przykryciem, na niskim ogniu i przez około 30 minut.

Kiedy minie pół godziny sprawdź, czy strogonow jest dla Ciebie wystarczająco miękki. Jeśli uznasz, że mięso jest za twarde, gotuj potrawę jeszcze przez chwilę. Jednak pamiętaj, aby często kontrolować stan dania, ponieważ gulasz nie powinien się rozgotować. Na koniec gotowania strogonow z mięsa wieprzowego lekko zgęstnieje, przez co stanie się idealny do podania.

InPost Fresh

Jaka część wieprzowiny będzie najlepsza do strogonowa?

Potrawa strogonow z wieprzowiny może zostać przyrządzona z różnych kawałków mięsa. Najlepsze fragmenty wieprzowiny to karkówka, szynka oraz łopatka. Wszystkie z nich cechuje soczystość oraz charakterystyczny dla tego rodzaju mięsa aromat. Dodatkowym atutem wspominanych kawałków wieprzowiny jest ich delikatność. Im dłuższej obróbce zostaną poddane, tym bardziej będą rozpływać się w ustach.

Pobierz
InPost Fresh