tortilla z mięsem i warzywami

Przepis na tortillę

29 grudnia 2022
5 min

Przepis na szybką tortillę to sposób na kreatywne wykorzystanie ogólnodostępnych składników. Przekąskę tę może przyrządzić każda osoba, niezależnie od swoich umiejętności kulinarnych. Co więcej, danie to jest na tyle uniwersalne, że poszczególne produkty można łączyć w niemal dowolny sposób. W tym artykule opisujemy jak upiec tortille z kurczakiem.

 

Składniki potrzebne do przygotowania tortilli

Jak zrobić tortillę? Aby przygotować to pyszne danie, potrzebne będą produkty, które możesz kupić w niemal każdym markecie. Poniższe składniki wystarczą na przygotowanie dania dla 4 osób:

  • ciasto na tortillę (tzw. wrapy);
  • 350 g mięsa z fileta kurczaka;
  • 6 suszonych pomidorów;
  • 200 g pieczarek;
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki;
  • ćwiartka małej kapusty czerwonej;
  • papryka czerwona;
  • świeży ogórek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 150 g sera mozzarella;
  • płaska łyżeczka przyprawy do gyrosa;
  • olej roślinny.

Przepis na tortillę – jak ją przygotować?

Jak przygotować tortille? Zacząć należy od rozsmarowania niewielkiej porcji oleju roślinnego na patelni. Następnie pokrojony w kostkę filet z kurczaka posypać trzeba przyprawą do gyrosa. Kolejnym krokiem jest dodanie do mięsa przeciśniętego przez praskę czosnku. Całość pozostaje usmażyć.

Kurczaka wraz z dodatkami smażyć należy około 5 minut. Po tym czasie do patelni można już dorzucić pokrojone pieczarki i pomidory. Całość trzeba teraz dusić pod przykryciem przez około 3 minuty. W międzyczasie pokrywkę patelni warto na chwilę zdejmować, by zamieszać składniki.

Usmażone i ugotowane w patelni nadzienie tortilli można teraz wzbogacić o posiekaną kapustę i kukurydzę konserwową. Tym razem nie ma już smażenia, ale po raz kolejny farsz na placki należy dusić przez 3 – 5 minut. Od czasu do czasu wszystko trzeba zamieszać.

Po tym czasie warzywa z kurczakiem można nałożyć na placek. Ten moment jest właściwy, by wzbogacić przepis na tortille. Ciasto z nadzieniem przed zawinięciem można posypać mozzarellą oraz dodać pokrojoną w paski paprykę i plastry ogórka. Naleśnik trzeba złożyć, zaczynając od delikatnego zawinięcia dwóch boków. Pozostałe dwa należy zwinąć w rulon.

Tortilla może być podawana na zimno. Wystarczy włożyć ją do lodówki na pół godziny, by boki ciasta się skleiły. Tak jak inne dania z plackami, tortilla może być też spożywana na ciepło. Smażyć ją na patelni, w piekarniku lub grillować należy od strony łączeń boków ciasta. Na tę czynność wystarczy 30 sekund.

Z czym podawać tortillę?

Przepis na tortillę można urozmaicić, dodając do farszu sos, np. pomidorowy. Innymi popularnymi dodatkami są także sosy czosnkowy i Tysiąca Wysp. Osoby, które mają ochotę na jeszcze bardziej oryginalny smak, mogą polać nadzienie sosem majonezowym, jogurtowym, śmietanowym lub ogórkowym.

Prosta tortilla niekoniecznie musi oznaczać ubogą w składniki potrawę. Podany tu przepis to tylko jeden z wielu przykładów smacznych dań. Jeśli masz ochotę na kulinarne eksperymenty, wypróbuj także np. tortillę rybną lub wegańską z cukinią. Pamiętaj też, że każdy pomysł może być dobry. Być może dzięki temu odkryjesz smak, którego oryginalność sprawi przyjemność i Tobie i Twoim gościom.

Czytaj również