- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na wołowinę po burgundzku

Przepis na wołowinę po burgundzku
Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to jedno z flagowych dań kuchni francuskiej. Chociaż przygotowanie tej potrawy jest czasochłonne, efekt końcowy jest tego warty – uzyskamy wyjątkowo wyrazisty w smaku, rozpływający się w ustach mięsny gulasz z dodatkiem warzyw.
Co jest potrzebne do przygotowania wołowiny po burgundzku?
Składniki potrzebne do przyrządzenia wołowiny po burgundzku są ogólnodostępne, a większość przypraw znajduje się w każdym domu. Poniżej podajemy ich listę:
- 1 kg łopatki wołowej
- 200 g wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 średnie marchewki
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- dwie szklanki bulionu wołowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 0,5 l wytrawnego, czerwonego wina
- kilka gałązek rozmarynu i tymianku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
Przepis na wołowinę po burgundzku – przygotowanie
Wołowina po burgundzku – przepis nie jest skomplikowany, jednak wymaga zarezerwowania odpowiedniego czasu.
- Zaczynamy od pokrojenia składników – wołowinę kroimy w grubą kostkę, boczek w drobną, pieczarki przekrawamy na pół, a marchewkę i cebulę siekamy w półtalarki.
- Rozpoczynamy od usmażenia warzyw. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy do momentu, w którym cebula się zeszkli. Należy uważać, aby nie przypalić warzyw – w przeciwnym razie danie nabierze gorzkiego smaku.
- Gdy cebula i czosnek będą dobrze podsmażone, dodajemy pieczarki i marchewkę. Całość mieszamy przez około 3 minuty, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- W następnej kolejności na patelni smażymy boczek. Nie ma konieczności dodawania tłuszczu. Po trzech minutach zdejmujemy go z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego (tego samego, co warzywa).
- Do wytopionego z boczku tłuszczu dodajemy masło i olej, a następnie smażymy na patelni obtoczone w mące kawałki wołowiny – nie powinny się one stykać. Gdy mięso się zarumieni, przyprawiamy je obficie solą i pieprzem, a następnie dodajemy do wcześniej usmażonych warzyw i boczku.
- Na patelnię wlewamy bulion i dodajemy przecier pomidorowy. Całość zagotowujemy do momentu, w którym składniki się połączą, a pozostałości mięsa i warzyw odejdą z patelni (w nich znajduje się cały smak). Tak przygotowanym bulionem zalewamy mięso i warzywa.
- Dopełniamy naczynie czerwonym, wytrawnym winem – powinno w całości pokryć kawałki mięsa i warzyw.
- Wołowinę po burgundzku należy przykryć, a następnie piec przez dwie i pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Czterdzieści minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
Jak podawać wołowinę po burgundzku?
Wołowina po burgundzku – z czym ją podawać? W najpopularniejszej wersji danie łączone jest z francuską bagietką lub puree ziemniaczanym i warzywami. Aby przygotować puree, wystarczy dokładnie wymieszać przepuszczone przez prasę ziemniaki z mlekiem, masłem i solą. Doskonale sprawdzą się również ziemniaki w innej formie, na przykład tłuczone lub podane w całości. Jeśli decydujemy się na użycie bagietki, należy wcześniej posmarować ją oliwą z oliwek i podpiec na patelni lub w piekarniku. Do wołowiny po burgundzku pasuje w zasadzie większość warzyw – groszek, fasolka szparagowa czy tarte buraki. Warto urozmaicić danie warzywnym dodatkiem.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można