- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Sushi wegetariańskie – jak je przyrządzić, by było smaczne?

Sushi wegetariańskie – jak je przyrządzić, by było smaczne?
Sushi nie jest skomplikowaną potrawą, a wykonanie jej w domu jest prostsze, niż Ci się wydaje. Jak zrobić wegetariańskie sushi? Wystarczy poznać kilka prostych zasad, aby cieszyć się tym przysmakiem. Poza wegetarianami to świetne rozwiązanie dla kobiet w ciąży – sushi wegetariańskie jest wolne od surowych ryb, które mogłyby stanowić niepożądany element w diecie.
Sushi wegetariańskie – składniki, które będą potrzebne
Aby przygotować wegetariańskie sushi potrzebne będzie kilka składników. Nie można pominąć ryżu do sushi, wodorostów nori czy wasabi, ale równie niezbędne będą biała rzodkiew, tykwa, ogórek czy awokado. Z czym jeszcze zrobić sushi wegetariańskie? Wspaniałym dodatkiem będzie omlet jajeczny tamago oraz serek typu philadelphia. Delikatny smak można przełamać smażonym tofu marynowanym np. w hoisin. Odpowiednim składnikiem będzie większość warzyw, a nawet owoców, pokrojonych w cienkie słupki. Spróbuj rolek z marchewką, boczniakami, papryką, zielonym groszkiem strączkowym czy grzybami mun i shitake.
Ciekawym urozmaiceniem jest obróbka termiczna składników, np. obsmażenie w pikantnych przyprawach i chili ananasa, mango, dodanie pieczonego batata lub wybór kiszonek, świetnie sprawdzą się też rzodkiewki. Aby odmienić oblicze wegetariańskich rolek sushi, przepis wzbogać o zastosowanie tempury – panierowane warzywa z pewnością przypadną Ci do gustu. Nie zapomnij, aby obok rolek zawsze podać marynowany imbir – to sposób, aby dokładnie oczyścić i przygotować kubki smakowe.
Sushi wegetariańskie – jak przygotować ryż do sushi?
Właściwe przygotowanie ryżu to klucz do zrobienia dobrych rolek. Niestety, to także składnik odpowiedzialny za ilość kalorii w wegetariańskim sushi. Aby zboże było kleiste i zwarte, musi być konkretnym rodzajem ryżu, a dodatkowo miesza się go z cukrem i octem ryżowym. Na każde 250 g ryżu przypada po 2 łyżki octu i cukru oraz łyżeczka soli.
Najlepszym gatunkiem ryżu będzie ten o krótkich, owalnych i grubych ziarenkach, w sklepach często opisywany jako po prostu ryż do sushi. Ziarenka dokładnie opłucz zimną wodą kilkakrotnie, do momentu, aż woda nie będzie mętna od uwalniającej się skrobi. Ryż zalej nieosolona wodą w proporcji 1:1. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Uważaj, aby woda nie wyparowała wcześniej, a ryż się nie przypalił. Po tym czasie odstaw garnek do ostudzenia na kolejne 15 minut. Garnek pozostaw zamknięty, nie mieszaj ani nie sól ryżu.
Przygotuj zaprawę – ocet, cukier i sól dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia kryształków. Całość możesz delikatnie podgrzać dla lepszego połączenia się produktów. Proporcje dobierz adekwatnie do ilości gotowanego ryżu. Zalewę połącz z przestudzonym ryżem i dokładnie wymieszaj, następnie przykryj garnek mokrą ściereczką i daj całości odpocząć przez około 15 minut. Po tym czasie przemieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Jak poprawnie zawijać rolki sushi?
Poza przygotowaniem ryżu istotnym elementem jest sposób zawijania rolek sushi. Niezbędnym elementem jest bambusowa mata, dzięki której całość można lepiej ze sobą połączyć i ubić – rolki będą zwarte i nic z nich nie wypadnie. Zacznij od położenia na macie płatu nori. Następnie ułóż na środku ryż zwilżonymi dłońmi i zacznij go równomiernie rozgniatać po wodoroście. Pamiętaj, aby u góry wodorostu zostawić około 4-5 cm wolnego miejsca, które posłuży do sklejenia rolki. Gdy ryż jest rozłożony, na dole arkusza zacznij poziomo układać składniki rolki, tak aby każdy znajdował się na całej długości sushi.
Pozostaw podobny wolny pasek ryżu jak w przypadku nori, aby sushi dało się zawinąć. Składnik powinny być blisko siebie, tworząc środek. Pamiętaj, że nie może być ich tez za dużo – za gruba rolka będzie ciężka do zwinięcia i nie będzie można jej wygodnie jeść. Złap za dolny koniec maty i zacznij zawijać rolkę. Przy pierwszym zetknięciu zewnętrznego nori z ryżem, rolkę dokładnie uciśnij przez matę i maksymalnie ubij, aby składniki dobrze do siebie przylegały, a rolka była zwarta. Z każdym kolejnym ruchem czynność powtórz, uciskając sushi. Na koniec zwiń całość, nadając rolce okrągły kształt. Pozostaje pokroić rolkę w maki. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można