Żywność zawierająca antyoksydanty jest wręcz na wyciągnięcie ręki i grzechem byłoby omijać korzyści, jakie dają przeciwutleniacze. Poprawa jakości skóry i eliminacja wolnych rodników to tylko początek długiej listy korzyści, jakie dają antyutleniacze. W dodatku są bardziej wszechobecne, niż może się wydawać, a ich działanie wpływa na ogólną poprawę funkcjonowania organizmu.
Naturalne antyoksydanty w żywności to przeciwutleniacze, które mają za zadanie neutralizowanie wolnych rodników. Są to cząstki chemiczne, które zwiększają ryzyko występowania chorób, a także przyspieszają proces starzenia. Aby ograniczyć ich występowanie, należy włączyć do diety składniki bogate w antyoksydanty. Do tej grupy zaliczają się m.in.:
Najwięcej antyutleniaczy w jedzeniu znajduje się w warzywach zielonych, o których warto pamiętać w diecie. Ponadto działanie antyoksydacyjne mają witaminy A, C, E, które można naturalnie suplementować wraz z dzienną porcją owoców i warzyw. Dodatkowo wiele suplementów diety jest specjalnie wzbogacanych o przeciwutleniacze. Niemniej poza witaminami z roślin, źródłem najlepszych przeciwutleniaczy są składniki mineralne: selen, cynk, likopen.
Zastanawiając się, co to są przeciwutleniacze, najłatwiej określić je jako związki chemiczne wstrzymujące proces utleniania na poziomie komórkowym. Ich rola w organizmie związana z przeciwdziałaniem wolnych rodników ma związek z ich budową. Związki posiadają wolny elektron, przez co często dołączają się do nich elektrony innych cząsteczek, powodując reakcję łańcuchową. Zbyt dużo wolnych rodników może powodować szybki rozwój chorób, m.in.: miażdżycy, nowotworów czy cukrzycy. Ich ograniczona ilość jest jednak niezbędna dla organizmu – dzięki ich mechanizmowi funkcjonowania organizm uczy się rozpoznawać bakterie i wirusy. Dieta bogata w antyoksydanty pozwala na utrzymanie wolnych rodników w akceptowalnej ilości i chronić organizm przed rozwojem niepożądanych chorób. Wśród przeciwutleniaczy w żywności można wyróżnić dwie grupy związków.
Karotenoidy to związki chemiczne o szczególnej cesze – mają wpływ na intensywny, żółty, pomarańczowy i czerwony kolor warzyw. Składnik to prekursor witaminy A i główne źródło tej witaminy w diecie człowieka. Ich zadaniem na poziomie komórkowym jest zabezpieczanie organizmu przez reaktywnymi formami tlenu, które powstają podczas fotosyntezy; stąd bierze się ich aktywność przeciwutleniająca. Występują m.in. w:
Drugą grupą antyoksydantów w żywności są polifenole – związki chemiczne, które zapobiegają utlenianiu komórek w organizmie. Ponadto wymienia się, że działają ochronnie na serce i naczynia krwionośne, mają właściwości przeciwzapalne, działa przeciwnowotworowo, prebiotycznie, pozytywnie wpływają na pracę mózgu oraz regulują gospodarkę cukrową. Występują naturalnie w roślinach i można je określić najsilniejszymi naturalnymi antyoksydantami. Polifenole można podzielić na kilka grup, zależnie od liczby pierścieni fenolowych i sposobów ich łączenia. Wyróżnia się kwasy fenolowe, ligany, stilbeny oraz flawonoidy, które dzielą się na:
Produktami bogatymi w antyoksydanty z grupy polifenoli są:
Za jedno z najlepszych i najsilniejszych składników będący źródłem antyoksydantów, uważa się witaminę C. Poza działaniem oczyszczającym organizm z wolnych rodników, ma dobroczynny wpływ na odporność, kości, jakość skóry i mięśni oraz naczynia krwionośne, wspiera także regulacje ciśnienia tętniczego krwi.
Drugim równie bogatym w przeciwutleniacze składnikiem jest witamina E, którą niekiedy określa się jako witamina młodości. Silnie występujące właściwości antyoksydacyjne mają znaczący wpływ na opóźnienie procesu starzenia, w szczególności zauważalny po jakości skóry. Witamina rozpuszczalna w tłuszczach roślinnych poza właściwościami antyutleniającymi stanowi także regulator wolnych rodników w organizmie.
Wystarczająca ilość przeciwutleniaczy można znaleźć w codziennej zbilansowanej diecie, bogatej w produkty roślinne, ale nie tylko. Źródłem antyoksydantów mogą być także ryby i owoce morza, dzięki którym do organizmu dostarcza się spore ilości selenu. Poza witaminami i barwinkami właściwości przeciwutleniające wykazują garbniki oraz katechiny, które można znaleźć w tymianku, majeranku, orzechach włoskich i korze dębu.
Aby antyoksydanty były skuteczne w działaniu, niezbędne jest uzupełnianie diety w produkty bogate w przeciwutleniacze. W całym procesie niezmiernie pomaga zachowywanie zbilansowanego odżywiania, w którym na co dzień nie brakuje warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz wysokojakościowych produktów odzwierzęcych.
Na liście produktów-antyoksydantów nie może zabraknąć:
Warto pamiętać o tym, że lepsze wchłanianie niektórych składników jest związane z przyjmowaniem ich w określony sposób. Cynk, który stanowi przeciwutleniacz, jest lepiej wchłaniany w towarzystwie białka zwierzęcego. Z Kolei część witamin, w tym A, jest rozpuszczalna w tłuszczach zwierzęcych.
Ze względu na właściwości antyoksydantów, znalazły zastosowanie w wielu kosmetykach do pielęgnacji, działając na jakość skóry od zewnątrz. Aby maksymalnie wykorzystać ich możliwości, produkt najlepiej aplikować rano. To zapewni skórze całodniową ochronę przed zanieczyszczeniami, gdy jest najbardziej narażona na działanie wolnych rodników. Najczęściej kosmetyki antyoksydacyjne można spotkać w formie serum (np. z witaminą C, A+E) lub kremów wzbogaconych o cynk, lub witaminy.
Antyoksydanty to składniki, które mogą wprowadzić bardzo dużo dobrego do codziennego, lepszego funkcjonowania i są wręcz na wyciągnięcie ręki. Uwzględnianie przeciwutleniaczy może także pomóc w utrzymaniu zbilansowanej diety, dobroczynnie działającej w wielu aspektach funkcjonowania organizmu.
Kawa to nieodłączny element poranka, chwila relaksu w ciągu dnia, a nawet przyjemny pretekst do spotkania w kawiarni. Wokół tego popularnego napoju narosło jednak sporo różnorakich opinii i przekonań.
Szukasz sposobu na urozmaicenie swojej codziennej filiżanki kawy? A może zależy Ci na korzyściach zdrowotnych trunku? Napój z dodatkiem cynamonu to strzał w dziesiątkę! Sprawdź, jakie ma właściwości i
W Internecie (i nie tylko) roi się od mitów na tematy związane z dietą i zdrowym żywieniem. Niekiedy mają one w sobie nieco prawdy, ale nie zawsze. Jak to wygląda w przypadku kawy z mlekiem? Sporo osó