truskawki - idealny dodatek do diety podczas upałów

Co jeść podczas upałów, czyli jaka dieta na lato będzie odpowiednia?

15 maja 2023
5 min

Każda pora roku kojarzy się z konkretnymi daniami. Wiosną je się więcej sałatek, jesienią gotuje się krem z dyni, a zimą przyrządza rozgrzewające zupy. Lato przywodzi na myśl lody oraz soczyste owoce i warzywa. Niekiedy wysokie temperatury powodują utratę apetytu. Jak sobie z tym radzić i co jeść podczas upałów?

 

Jakie produkty warto jeść podczas upałów?

Zanim poznasz odpowiedź na pytanie, co zjeść w upalny dzień, warto dowiedzieć się, dlaczego latem możesz nie mieć ochoty na jedzenie. Gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury, dochodzi to zaburzenia bilansu cieplnego w organizmie. Zbyt dużo energii dociera do ciała z otoczenia, a zajęty objawami przegrzania mózg przestaje sygnalizować głód. I choć apetyt może być mniejszy, to jednak lato jest jedną z najbardziej sprzyjających zdrowej diecie pór roku. To właśnie wtedy masz dostęp do najświeższych warzyw i owoców z własnego ogródka lub od polskich dostawców. Letnie temperatury sprzyjają soczystym pomidorom, cukiniom, ogórkom czy truskawkom. Znajdziesz je zarówno na targach, jak i w aplikacjach do robienia zakupów online.

Co jeść w upalne dni? Ważne jest to, aby dania były lekkostrawne. Dobrym pomysłem są zatem sałatki, ponieważ można je stworzyć właściwie z dowolnych komponentów. Warto pamiętać, aby zawierały nie tylko warzywa, ale również źródła białka. W ostatnich latach sporą popularność zdobył przepis na ulubioną sałatkę aktorki Jennifer Aniston. Składa się ona z:

  • kaszy bulgur;
  • ciecierzycy;
  • czerwonej cebuli;
  • ogórka;
  • mięty;
  • natki pietruszki;
  • sera feta;
  • pistacji;
  • soku z cytryny;
  • oliwy;
  • soli i pieprzu.

Kiedy jest gorąco, świetnie sprawdzają się chłodniki. Najbardziej znany jest ten wykonany z botwinki, ale poza nim warto zainteresować się np. wersją ogórkową. To zupy, które w przeciwieństwie do tych, które jada się jesienią czy zimą, nie są gorące. Da się w nich przemycić mnóstwo witamin z sezonowych warzyw. Jedzenie schłodzonego, lekkiego posiłku pomaga w poradzeniu sobie z upałem. Można przyrządzić także klasyczny obiad, ale zamiast smażonego kotleta schabowego lepiej zjeść pieczoną rybę lub białe mięso z kurczaka czy indyka. Do tego ziemniaki (mogą być z ogniska lub piekarnika) oraz surówka lub mizeria. Do surówek warto wykorzystać kapustę, marchewkę, rzodkiewkę i jabłko.

Wiele wartości odżywczych da się zawrzeć w treściwym koktajlu. Mieszaj ze sobą warzywa i owoce, które akurat dojrzewają w ogrodzie. W szejkach świetnie sprawdza się jarmuż mający mnóstwo błonnika i magnezu. Jako przekąskę pomiędzy posiłkami można potraktować orzeźwiające owoce takie jak arbuz, a także chrupiące marchewki i rzodkiewki. Wszystkie te dania idealnie sprawdzą się latem i nawet gdy nie ma się apetytu, warto je zjeść. Pomijanie posiłków podczas upałów może przyczynić się do osłabienia organizmu. Zbyt mała liczba kalorii powoduje niedożywienie i pogorszenie nastroju. Niektórzy cieszą się, że dzięki niejedzeniu chudną, ale waga z pewnością wróci w efekcie jojo. Dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie latem.

Jakich produktów należy unikać podczas upałów?

Dieta na upalne dni nie powinna zawierać potraw rozgrzewających. Do takich należą liczne zupy takie jak grochówka, grzybowa, dyniowa czy rosół. Poza tym sporo gęstych, aromatycznych dań nie nadaje się na letni posiłek. Lepiej zrezygnować wtedy m.in. z bigosu, chili con carne czy curry. Najlepiej na ten okres odrzucić wszystkie ciężkostrawne elementy swojej diety. Upalne miesiące to również niezbyt dobry czas na zajadanie się wołowiną czy wieprzowiną, ponieważ organizm zużywa sporo energii do ich strawienia. Lepiej zamienić je na białe mięso i ryby. Warto odrzucić także fast foody i słodkie przekąski. Nawet podczas innych pór roku nie wpływają one korzystnie na organizm, a latem obciążają go jeszcze bardziej.

Podczas upałów dobrze zrezygnować z alkoholu lub znacznie ograniczyć jego spożywanie. Gdy temperatura otoczenia jest wysoka, może on doprowadzić do bardzo gwałtownych wzrostów ciśnienia, a nawet problemów z sercem. Kawa także nie jest najlepszym wyborem, bo podobnie wpływa na układ krwionośny, a na dodatek zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową. Pewnie zaskoczy Cię fakt, że latem nie zaleca się jedzenia lodów. To deser, który najbardziej kojarzy się właśnie z tą porą roku, ale tak naprawdę przynosi tylko chwilowe ochłodzenie. Po zjedzeniu go organizm zaczyna pracować intensywniej, bo stara się wyregulować temperaturę, przez co możesz odczuwać upał mocniej. Warto jednak podchodzić do diety z rozsądkiem i nie traktować jej zbyt restrykcyjnie. Nic złego się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas zjesz loda, na którego masz ochotę. Ważne jest to, aby mieć świadomość, jak wpływają na organizm poszczególne dania i umieć znaleźć balans w swoim sposobie żywienia.

Jakie napoje najlepiej ugaszą pragnienie podczas upałów?

Co jeść i pić w upały? Do posiłków lekkostrawnych powinna dołączyć woda w bardzo dużych ilościach. Dorosły człowiek musi pić minimum 2 litry dziennie. Aby urozmaicić sobie napój, dodaj do niego umyte owoce, liście mięty czy lód. Dobrze sprawdza się także ogórek. W gaszeniu pragnienia skuteczne są lemoniady domowej roboty oraz napoje izotoniczne. Można jeszcze przygotowywać mrożone herbaty. Wystarczy zaparzyć np. miętę i wypić ją, kiedy będzie zimna. Warto dodać do niej nawet kostki lodu. Sporo witamin dostarczają świeżo wyciskane soki z owoców.

Czy istnieje uniwersalna dieta na lato?

Wiesz już wiele o tym, co jeść na upały, więc zapewne domyślasz się, jaka jest uniwersalna dieta na lato. Musi być przede wszystkim lekkostrawna i zdrowa. Zasady żywienia w lipcu czy sierpniu nie różnią się wiele od reguł diety w ciągu roku. Posiłki cały czas muszą być zbilansowane, ale warto unikać tych rozgrzewających i ciężkostrawnych. Pamiętaj, aby jeść jak najwięcej sezonowych warzyw i owoców, ponieważ nigdy nie smakują one tak dobrze, jak właśnie podczas upałów. Pij bardzo dużo wody, aby gasić pragnienie i lepiej znosić temperatury. Wybieraj produkty nieprzetworzone i staraj się jeść tak, aby zaspokajać, ale nie przekraczać swojego zapotrzebowania kalorycznego.

Czytaj również