Być może należysz do grona osób, które nie wyobrażają sobie picia kawy bez mleka. Jeśli tak właśnie jest, przyda Ci się kilka informacji związanych z tym zwyczajem. Czy warto dodawać mleko do kawy? Jaki produkt kupować? Na te i inne pytania udzielimy Ci odpowiedzi.
Mleko obniża kwasowość kawy, a co za tym idzie, napój staje się łagodniejszy dla żołądka. Co więcej, ten dodatek smakowy zawiera wiele korzystnych dla zdrowia substancji, w tym białko i wapń.
Główną wadą dolewania mleka do kawy jest zwiększenie kaloryczności napoju. Pamiętaj także o tym, że połączenie obu produktów nie zawsze poprawia smak kawy. Niekiedy dzieje się odwrotnie. Jeżeli chcesz poczuć jej subtelne nuty smakowe danego typu ziaren, np. orzechową, mleko Ci to uniemożliwi.
Dolewania mleka do kawy powinny unikać osoby, których organizmy nie tolerują laktozy. Gdy zatem często po wypiciu napoju odczuwasz bóle brzucha, wzdęcia albo masz biegunkę, zrezygnuj z mleka. Najprawdopodobniej to właśnie ono odpowiada za pogorszenie Twojego stanu zdrowia.
Większość osób sięga po mleko o 2% zawartości tłuszczu. Gdy jest go więcej, np. 3%, można uzyskać gęstszą piankę i subtelniejszy, kremowy smak napoju.
Być może zastanawiasz się, jakie mleko do kawy dla osób na diecie jest odpowiednie. Jeśli chcesz, by Twoje napoje były mniej kaloryczne, wybieraj produkty, w których tłuszczu jest 1,5%, a nawet mniej.
Zapewne ucieszy Cię fakt istnienia alternatyw dla mleka. Możesz z niego zrezygnować na rzecz napoju roślinnego na bazie migdałów, kokosów, soi lub owsa. Dzięki nim uzyskasz łagodny smak kawy, a przy tym będzie ona mniej kaloryczna, choć to zależy już od konkretnego produktu.
Osoba z cukrzycą w pierwszej kolejności powinny spytać się swojego diabetologa, czy w ogóle może pić kawę z mlekiem. Oprócz tego warto dowiedzieć się od lekarza, jakie konkretnie produkty są bezpieczne w tym konkretnym przypadku chorobowym.
My jesteśmy w stanie podać tylko ogólne rady. Mleko do kawy dla cukrzyka powinno być tłuste. Produkty o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2% spowalniają wchłanianie cukru przez organizm. Mleka odtłuszczone wykazują odwrotne działanie – szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.
Do kawy powszechnie dodaje się mleko krowie. Nie jest to jednak jedyny możliwy składnik, który pasuje do czarnego napoju.
Jeżeli masz ochotę na eksperymenty, przemyśl zakup mleka koziego. Mniejsza zawartość laktozy w płynie czyni z niego łatwiejszy do strawienia produkt. Ciekawym pomysłem jest również dolanie do kawy mleka owczego. Zawiera ono dużo tłuszczu, dzięki czemu doskonale nadaje się do tworzenia pianek.
Niezależnie od tego, jakiego pochodzenia produkt kupisz, miej na uwadze zmianę smaku napoju. W przypadku mleka koziego i owczego odczujesz to jeszcze bardziej niż po dolaniu mleka od krowy. Bez wątpienia w ten sposób zyskasz nowe doznania smakowe, ale kosztem właściwości samych ziaren kawy.
Wprawdzie nie istnieje jedno najzdrowsze mleko do kawy, ale jest mnóstwo jego lekkich wariantów. Co najlepsze, różne produkty kupisz właśnie u nas. Zajrzyj więc do InPost Fresh, zachwyć się bogactwem wyboru i kup ten, który wzbogaci smak Twoich kaw w oczekiwany przez Ciebie sposób.
Kardamon jest nierzadko określany jako królowa przypraw, co zawdzięcza wielu swoim właściwościom. Choć najczęściej dodaje się go do różnego rodzaju wypieków, świetną opcję stanowi również połączenie z
Kawa to nieodłączny element poranka, chwila relaksu w ciągu dnia, a nawet przyjemny pretekst do spotkania w kawiarni. Wokół tego popularnego napoju narosło jednak sporo różnorakich opinii i przekonań.
Szukasz sposobu na urozmaicenie swojej codziennej filiżanki kawy? A może zależy Ci na korzyściach zdrowotnych trunku? Napój z dodatkiem cynamonu to strzał w dziesiątkę! Sprawdź, jakie ma właściwości i