Wielu osobom trudno jest wyobrazić sobie poranek bez świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Napój ten ze względu na zawartą w nim kofeinę pobudza do działania, a jednocześnie może stanowić swego rodzaju rytuał. Towarzyszy nam nie tylko podczas śniadań czy przerw w pracy, ale także spotkań towarzyskich. Mimo że sięga po niego wiele osób na całym świecie, to wciąż powielane są mity z nim związane. Co warto wiedzieć na temat kawy? Przedstawiamy fakty i mity na jej temat.
Kawa a odwodnienie organizmu to często powielany mit, który związany jest tym, że napój ten ma działanie moczopędne. Warto jednak pamiętać o tym, że jej umiarkowane spożycie nie prowadzi do odwodnienia. Należy więc zwracać uwagę na całkowite dzienne spożycie płynów, w tym właśnie kawy, ale też wody czy innych naparów. Teoria o odwadniającym działaniu kawy wzięła się z badań, które wykazały, że duże dawki kofeiny zwiększały ilość wydalanego moczu. Jednak nie można na tej podstawie wyciągać wniosku, że picie kawy prowadzi do odwodnienia organizmu, ponieważ umiarkowane jej spożycie, a więc 3-4 filiżanek nie wywołuje takiego efektu.
Kolejnym pytaniem, które zadaje sobie wiele osób, jest to czy kawa nawadnia organizm. W tej kwestii również można spotkać się z wieloma mitami. Zgodnie z badaniami kawa spożywana zwłaszcza w umiarkowanych ilościach, może przyczynić się do nawodnienia organizmu. Dlatego nawet jeżeli zawiera kofeinę, to ogólna ilość dostarczanej wody dzięki jej spożyciu przewyższa ewentualne straty płynów związane z jej działaniem diuretycznym. W jednym z badań naukowcy porównali wpływ kawy i wody na poziom nawodnienia u mężczyzn. Wyniki tego eksperymentu były jasne – nie stwierdzono żadnych różnic w poziomie nawodnienia między grupami pijącymi kawę i wodę przez kilka dni.
Wielu sportowców pije kawę przed treningiem, ponieważ kofeina poprawia wydolność, zwiększa koncentrację i redukuje odczuwanie zmęczenia. Jednak co z nawodnieniem? Badania pokazują, że umiarkowana dawka kofeiny nie ma negatywnego wpływu na nawodnienie organizmu sportowców, a wręcz przeciwnie – może być ona elementem skutecznej strategii żywieniowej, o ile towarzyszy i odpowiednia podaż wody oraz elektrolitów.
Kiedy więc kawa może sprzyjać odwodnieniu? Umiarkowane spożycie tego napoju nie prowadzi do odwodnienia, jednak w pewnych sytuacjach, może ona przyczyniać się do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej. Do takiego zjawiska może dochodzić, wtedy kiedy przyjmuje się zbyt duże dawki kofeiny, a więc powyżej 400 mg dziennie, czyli 5 filiżanek. Wówczas takie działanie może zwiększać diurezę i powodować utratę elektrolitów. Nie jest dobrym pomysłem również spożywanie kawy bez innych napojów, a więc nawadnianie się wyłącznie za jej pomocą. W przypadku sportowców warto pamiętać o tym, że zwiększenie pocenia się wymaga większego uzupełniania płynów.
Jak wiadomo, wiele mitów związanych z tym, że kawa odwadnia organizm, dotyczy faktu, iż zawiera ona kofeinę. Ta zaś jest naturalnym alkaloidem o działaniu stymulującym, który może nasilać wydzielanie moczu. Co jednak z kawą zbożową, która nie ma kofeiny? Czy taka kawa nawadnia, czy odwadnia organizm? To pytanie szczególnie często pojawia się w kontekście kobiet w ciąży, dzieci, a także osób z nadwrażliwością na kofeinę.
Kawa zbożowa powstaje z palonych zbóż, na przykład jęczmienia czy żyta i często posiada dodatek cykorii. Dzięki temu, że nie zawiera kofeiny – nie wywołuje działania moczopędnego. Dlatego też odpowiedź na pytanie, czy kawa zbożowa nawadnia organizm, jest prosta. Tak. Co więcej, może być ona lepszym wyborem w kontekście nawodnienia niż klasyczna wersja z kofeiną. Dzięki dużej zawartości wody, napój ten może być cennym elementem dziennego bilansu płynów.
Kolejny mit związany z piciem kawy mówi o tym, że może ona zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i negatywnie wpływać na ten organ. Obecny stan wiedzy wskazuje wręcz przeciwnie, a więc na to, że umiarkowane ilości kawy od 3 do 5 filiżanek dziennie odgrywają ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlatego też umiarkowane spożycie kawy nie tylko nie zwiększa ryzyka takich dolegliwości, ale wręcz może im zapobiegać. Dla osób z chorobami układu krążenia najważniejsze będą jednak indywidualne zalecenia lekarza w tej kwestii.
Jednym z najczęściej powtarzalnych mitów dotyczących kawy jest to, iż wypłukuje ona magnez z organizmu. Nie jest to prawda, ponieważ kofeina tylko w niewielkim stopniu może zwiększać wydalanie magnezu z moczem. Nie doprowadzi jednak do jego niedoboru. Dlatego też u osób stawiających na zbilansowaną dietę, efekt ten nie ma znaczenia klinicznego. Warto również wiedzieć o tym, że kawa zawiera także pewne ilości magnezu, co może równoważyć jej działanie. Dlatego problemem mogą stać się dopiero bardzo duże dawki kawy, powyżej 6 filiżanek dziennie bez uzupełniania tego pierwiastka z diety.
Faktem jest, iż kawa powoduje wzrost ciśnienia tętniczego. Obserwuje się taki efekt jednak zwłaszcza u osób sporadycznie sięgających po ten napój. W przypadku kawoszy, którzy regularnie ją piją, najczęściej dochodzi do rozwoju częściowej lub całkowitej tolerancji organizmu na kofeinę. Efekt podniesienia ciśnienia więc zanika u regularnych konsumentów. Wynika to adaptacji organizmu. Większość badań pokazuje też, że codzienne picie kawy nie wiąże się z wyższym ryzykiem nadciśnienia. Mimo to jednak osoby z istniejącym nadciśnieniem powinny monitorować reakcje organizmu na kawę, lecz zazwyczaj nie muszą z niej rezygnować.
To fakt. Jednak przy umiarkowanym spożyciu kawy, jej wpływ na utratę wapnia z organizmu jest niewielki. Dlatego warto dbać o to, aby dieta była zbilansowana i bogata w wapń. Picie kawy w rozsądnych ilościach nie będzie miało wpływu na zdrowie kości. Efekt zwiększonego ryzyka osteoporozy jest niewielki w przypadku picia kawy i występuje wyłącznie u osób, które spożywają jej dużo, a więc powyżej 4 filiżanek dziennie i jednocześnie nie dostarczają sobie wystarczająco wapnia z diety.
Kofeina jest substancją psychoaktywną, dlatego może prowadzić do uzależnienia psychicznego i tolerancji. Jej działanie nie jest jednak porównywalne z uzależniającymi substancjami psychoaktywnymi. Dla większości osób ograniczenie kawy nie będzie więc poważnym problemem. Regularni użytkownicy kawy mogą jednak odczuwać pewne objawy odstawienia, takie jak bóle głowy, zmęczenie czy rozdrażnienie, wtedy kiedy nagle przestaną ją pić.
Kawa spożywana w odpowiednich ilościach rano i przed południem nie wpływa negatywnie na sen. Jeżeli jednak jest pita w drugiej połowie dnia, wówczas może oddziaływać na jakość snu, opóźniać zaśnięcie i skracać fazę głębokiego snu. Warto wiedzieć o tym, że czas jej półtrwania w organizmie to około 5-6 godzin. Dlatego osoby z problemami ze snem powinny ograniczyć kawę i nie pić jej po godzinie 15:00, ponieważ działa ona pobudzająco przez blokowanie receptorów adenozyny, czyli substancji odpowiedzialnej za uczucie senności.
Kawa może wspierać proces odchudzania, ponieważ kofeina pobudza układ nerwowy, zwiększa termogenezę i przyśpiesza metabolizowanie tłuszczów. To zaś może delikatnie wspierać redukcję masy ciała. Nie zdziała ona jednak cudów. Dlatego sama kawa nie zastąpi diety i aktywności fizycznej, mimo że nieco hamuje apetyt i poprawia wydolność fizyczną. Może być ona więc pomocnym narzędziem w redukcji, lecz nie jej fundamentem.
To jedno z najbardziej uproszczonych i nieaktualnych twierdzeń. Kawa nie tylko nie jest niezdrowa, ale może przynosić też szereg korzyści zdrowotnych, jeżeli jest spożywana z umiarem. Zawiera ona polifenole, antyoksydanty, a także niewielkie ilości witamin i minerałów. Regularne jej picie może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu drugiego, depresji, chorób wątroby, a także niektórych nowotworów. Kluczem jest tutaj więc jakość kawy, brak nadmiaru cukru i dodatków, a także indywidualna tolerancja na kofeinę. Picie kawy z umiarem może być więc elementem zdrowego stylu życia.
Teoretycznie kawę można przedawkować, choć zdarza się to bardzo rzadko. Bezpieczna dawka kofeiny dla osoby dorosłej to około 400 mg dziennie, czyli 4,5 filiżanek. Spożycie większej ilości może prowadzić do nieprzyjemnych objawów jak drżenie rąk, przyspieszone tętno, nerwowość czy bezcenność. Bardziej narażone na przedawkowanie kofeiny są osoby, które spożywają jednocześnie inne jej źródła, a więc na przykład energetyki czy niektóre leki. Dlatego też warto kontrolować całkowite spożycie kofeiny z różnych źródeł, a nie tylko z kawy.
Może kawa jest bezpieczna dla większości osób, to istnieją jednak pewne wyjątki. Nie powinny jej spożywać osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym, chorobą wrzodową, arytmią serca, niektóre kobiety w ciąży czy osoby z nadwrażliwością na kofeinę. W takich przypadkach bezpieczną alternatywą może być kawa bezkofeinowa lub zbożowa.
Jeśli szukasz dobrej jakości kawy – świeżej i aromatycznej – sprawdź ofertę InPost Fresh. Znajdziesz tu szeroki wybór kaw ziarnistych, mielonych, kapsułkowych i zbożowych – idealnych na każdą porę dnia i dopasowanych do Twoich preferencji smakowych. Zakupy zrobisz online, a paczkę odbierzesz wygodnie w automacie Paczkomat® lub z dostawą pod drzwi.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Dorośli piją ją dla smaku, zapachu i pobudzenia, jakie daje zawarta w niej kofeina. A co z dziećmi? Czy mogą sięgać po filiżankę kawy? A jeśli t
Dla wielu osób kawa stanowi codzienny rytuał, bez którego trudno im wyobrazić sobie udany poranek. Jednak jej wpływ na układ trawienny, zwłaszcza na woreczek żółciowy, bywa oceniany negatywnie. Jak je
Czy filiżanka espresso naprawdę może pomóc w redukcji wagi? Ten kofeinowy napój służy do codziennego pobudzenia, ale okazuje się także częściowym wsparciem w walce o smuklejszą sylwetkę. Wokół wpływu