Kawa to napój, który dodaje energii, uprzyjemnia poranki i sprzyja chwilom relaksu. Mimo że trudno wyobrazić sobie dnia bez filiżanki aromatycznego espresso lub kremowego latte, to jednak wciąż krąży wokół niej wiele mitów i sprzecznych informacji. Czy rzeczywiście zakwasza organizm?
Wiele osób uważa, że kawa zakwasza organizm, ponieważ jej pH mieści się w zakresie kwasowym. W rzeczywistości średnia wartość pH tego napoju wynosi od około 5 do 5,5. To po prostu poziom zbliżony do naturalnych soków owocowych. Popularne napoje gazowane i energetyczne wykazują znacznie niższą wartość pH, więc są bardziej kwaśne niż kawa.
Ponadto w medycynie zakwaszenie organizmu występuje wyłącznie w patologicznych stanach, jak kwasica metaboliczna, a nie w codziennych warunkach. Dieta nie wpływa znacząco na pH krwi zdrowego człowieka.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie kawy nie prowadzi do zakwaszenia organizmu. To nie sama kawa wpływa na odczyn krwi i tkanek, ale procesy metaboliczne, które zachodzą po jej spożyciu. Organizm człowieka dysponuje naturalnymi mechanizmami regulującymi pH krwi, które utrzymują je na stałym poziomie. Niezależnie od tego, co trafia na talerz i do filiżanki.
Za nieporozumienie odpowiada kofeina zawarta w kawie. Działa ona stymulująco na żołądek. Pobudza go więc do produkcji większej ilości kwasu żołądkowego. W efekcie niektórzy mogą odczuwać pieczenie w przełyku lub w nadbrzuszu. Tym samym błędnie kojarzą to z zakwaszeniem organizmu. W rzeczywistości jest to jedynie miejscowa reakcja przewodu pokarmowego.
Warto pamiętać, że różne rodzaje kawy różnią się poziomem kwasowości. Najwyższy poziom wykazują kawy jasno palone, natomiast ciemniejsze palenia charakteryzują się niższym stężeniem kwasów organicznych.
Mimo że kawa nie zakwasza organizmu, to jednak w pewnych sytuacjach jej spożycie może wywoływać niepożądane objawy. Dotyczy to głównie osób z już zdiagnozowanymi problemami przewodu pokarmowego (np. refluks, wrzody żołądka). W takich przypadkach kawa może nasilać konkretne objawy. Jednak nie z powodu zakwaszenia organizmu, ale ze względu na swoje działanie drażniące i pobudzające produkcję kwasu żołądkowego.
Kawa, ze względu na swoje właściwości przeczyszczające, u części osób może nasilać objawy zespołu jelita drażliwego. W takiej sytuacji warto sięgać po napary o niższej zawartości kofeiny lub wersje cold brew, które wykazują mniejszą kwasowość.
Ważną rolę odgrywa również sposób parzenia kawy. Na obniżenie poziomu kwasów organicznych w napoju wpływa m.in. dłuższy czas zaparzania, użycie grubszego mielenia ziaren i wybór ciemnych odmian. To tym samym zmniejsza ryzyko podrażnienia żołądka. Osoby wrażliwe powinny sięgać po takie właśnie wersje kawy.
Mimo że powstaje z prażonych ziaren zbóż, wpływ kawy zbożowej na równowagę kwasowo-zasadową organizmu jest neutralny lub wręcz korzystny. W praktyce oznacza to, że kawa zbożowa nie wpływa na poziom pH krwi ani tkanek. W jej składzie nie występuje kofeina, która w przypadku tradycyjnej kawy stymuluje żołądek do wydzielania kwasu solnego.
Cennym elementem kawy zbożowej jest błonnik rozpuszczalny w wodzie, który korzystnie wpływa na florę jelitową. Zawartość cykorii wspomaga rozwój pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym i ułatwia metabolizm. Regularne picie tego napoju może więc przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i poprawy perystaltyki jelit.
Warto jednak zwrócić uwagę na jej indeks glikemiczny. Ze względu na obecność prażonych zbóż kawa zbożowa wykazuje stosunkowo wysoki IG. Tak więc osoby z cukrzycą lub insulinoopornością powinny spożywać ją w małych ilościach. Drugim ograniczeniem jest zawartość glutenu. Napój ten nie nadaje się dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu.
Pod względem kwasowości, napój zbożowy różni się także od klasycznej kawy w kwestii przygotowania. Nie zawiera kwasów organicznych typowych dla ziaren kawowca. Dzięki temu nie podnosi poziomu kwasów w żołądku i nie wpływa na jego pH. Może być podawana z mlekiem, napojami roślinnymi lub wodą. W każdej wersji pozostaje napojem łagodnym dla przewodu pokarmowego.
W kontekście równowagi kwasowo-zasadowej organizmu kawa z dodatkiem mleka działa inaczej niż klasyczna mała czarna. Sama kawa, niezależnie od sposobu parzenia, ma odczyn kwaśny. Dodanie do niej mleka zmienia jej właściwości. Obniża się sama kwaśność napoju. To zasługa białek kazeinowych w mleku, które wiążą część kwasów organicznych obecnych w kawie. W efekcie taki napój staje się łagodniejszy dla błony śluzowej żołądka.
Mleko dostarcza organizmowi wapnia, czyli pierwiastka, który bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Kawa wypita bez mleka może przyspieszać wydalanie magnezu i wapnia z moczem. Spożywanie jej z mlekiem częściowo ogranicza ten efekt, bo dostarczasz organizmowi wapnia.
Warto też pamiętać o działaniu mleka na wchłanianie kofeiny. Białka mleka wiążą się z kofeiną. Tym samym spowalniają jej wchłanianie w przewodzie pokarmowym. W efekcie kawa z mlekiem pobudza łagodniej i wolniej niż klasyczna czarna. To jednak dużo korzystniejsze dla osób z wrażliwym układem nerwowym lub problemami z żołądkiem.
Kawa bezkofeinowa postrzegana jest jako zdrowsza alternatywa dla klasycznego mocnego czarnego napoju. Ma jednak kwaśny odczyn. Średnie pH kawy bezkofeinowej waha się w granicach 5,0. Oznacza, że pozostaje napojem kwaśnym, ale często nieco łagodniejszym od zwykłej kawy.
Z perspektywy równowagi kwasowo-zasadowej organizmu ważne jest to, że kawa bezkofeinowa nadal zawiera kwasy organiczne. Kwasy organiczne mogą wpływać na kwasowość soku żołądkowego, ale nie mają istotnego wpływu na pH krwi ani tkanek organizmu.
Kwestia wpływu kawy na równowagę kwasowo-zasadową organizmu jest bardziej złożona, niż początkowo mogłoby się wydawać. Sama kawa nie zakwasza organizmu, ale jej kwaśny odczyn może nierzadko wpływać na przewód pokarmowy, głównie u osób wrażliwych. Tak więc większość osób może rozkoszować się tym napojem z korzystnym wpływem na zdrowie. Jeśli masz ochotę wypróbować różne rodzaje kaw to sprawdź naszą ofertę w InPost Fresh. Znajdziesz u nas szeroki wybór kaw dopasowanych do Twoich preferencji i potrzeb z wygodną dostawą do domu lub przez Paczkomat®.
Zmiany zachodzące w organizmie w trakcie menopauzy są nierzadko zaskakujące. Drobne nawyki nagle zaczynają wpływać na samopoczucie, sen i poziom energii. Mowa tu przede wszystkim o codziennym rytuale
Kawa to temat licznych dyskusji o zdrowiu i odchudzaniu. Czy faktycznie filiżanka czarnego napoju może wspierać utratę masy ciała? A może to tylko mit? Jeśli zastanawiasz się, czy warto dodać kawę do
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Dorośli piją ją dla smaku, zapachu i pobudzenia, jakie daje zawarta w niej kofeina. A co z dziećmi? Czy mogą sięgać po filiżankę kawy? A jeśli t