Kawa zbożowa to łagodna alternatywa dla klasycznego czarnego napoju z ziaren kawowca. Ma delikatny smak i może ją pić niemal każdy – od dzieci po seniorów. Wiele osób sięga po nią z powodu jej przyjemnego aromatu i tradycyjnego charakteru. Kojarzona jest głównie z domowym śniadaniem i dietą lekkostrawną. Kawa zbożowa – czy jest więc zdrowa?
Kawa zbożowa to łagodny napój, który bogaty jest w witaminy z grupy B. Wspierają one układ nerwowy i mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Obecność potasu i magnezu sprawia, że napój ten sprzyja utrzymaniu równowagi elektrolitowej oraz ma pozytywny wpływ na pracę serca.
Kawa zbożowa zawiera antyoksydanty, w tym polifenole, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami. To ważny element profilaktyki antynowotworowej i sposób na opóźnienie procesów starzenia.
Kawa zbożowa – czy ma kofeinę? Nie, to napój całkowicie jej pozbawiony. Dzięki temu mogą ją pić osoby z nadciśnieniem, problemami sercowymi oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. To także dobra alternatywa dla tych, którzy nie chcą rezygnować z rytuału picia kawy, ale zależy im na łagodnym działaniu.
Kawa zbożowa – czy pobudza? W sensie fizjologicznym nie działa pobudzająco, ale dzięki obecności błonnika i lekkim właściwościom poprawiającym perystaltykę jelit może u części osób sprawiać wrażenie niewielkiego orzeźwienia, a nawet poprawę samopoczucia. Wszystko to bez efektu przyspieszonego bicia serca i wzrostu ciśnienia, jak ma to miejsce w przypadku kawy z kofeiną.
Czy kawa zbożowa ma gluten? Osoby z jego nietolerancją powinny zachować ostrożność przy wyborze tego napoju. Kawa ta powstaje najczęściej z prażonego żyta, jęczmienia lub pszenicy, czyli zbóż zawierających gluten. Nie jest więc odpowiednia dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na ten składnik. Dostępne są jednak wersje bezglutenowe tej kawy. Można je zakupić w InPost Fresh.
Czy kawa zbożowa nawadnia organizm? W pewnym sensie tak. Tradycyjna kawa zawiera kofeinę, więc może działać lekko odwadniająco. Natomiast kawa zbożowa sama w sobie zawiera dużą ilość wody. Tym samym w niewielkim stopniu wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu nawodnienia.
Kawa zbożowa to napój, który ze względu na swój skład i brak kofeiny uznawany jest za bezpieczny dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Nie powoduje podrażnień błony śluzowej żołądka. Mogą więc po nią sięgać osoby cierpiące na refluks, nadkwaśność, a nawet na chorobę wrzodową.
Napój ten jest również łatwostrawny, przez co nie obciąża żołądka ani wątroby i trzustki. Zawarty w kawie zbożowej błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę jelit. Dzięki czemu wspiera naturalny rytm pracy przewodu pokarmowego. W przeciwieństwie do tradycyjnej kawy nie stymuluje nadmiernego wydzielania soków żołądkowych. Nie wpływa więc na powstawanie zgagi i nieprzyjemnych odczuć po posiłkach.
Mleko dostarcza organizmowi białka, w tym głównie kazeiny. Znajdziemy tam też wapń, witaminy A, D i z grupy B oraz laktozę, czyli naturalny cukier mleczny. Z punktu widzenia wartości odżywczych kawa zbożowa z mlekiem wciąż pozostaje produktem niskokalorycznym. Należy jednak pamiętać, że szklanka mleka może dodać do kubka napoju nawet 50 kcal. Dla osób dbających o linię lepszym rozwiązaniem będzie mleko o obniżonej zawartości tłuszczu.
Badania wykazały, że dodanie mleka do klasycznej kawy nie ogranicza działania zawartych w niej przeciwutleniaczy. W przypadku kawy zbożowej oznacza to, że organizm nadal otrzymuje taką samą porcję antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Wersja z mlekiem w dalszym ciągu wspiera pracę jelit i nie podrażnia żołądka. Może być więc spożywana przez osoby z refluksem.
Warto również zwrócić uwagę na wybór samego mleka. Na rynku dostępne są nie tylko zwykłe mleka krowie o różnej zawartości tłuszczu, ale również napoje roślinne. Popularne są m.in. sojowe, owsiane i migdałowe. Niektóre napoje roślinne są wzbogacane w wapń i witaminę B12 – warto zwrócić uwagę na skład i wybrać produkty bez dodatku cukru. W InPost Fresh możesz zakupić te i inne alternatywy, które idealnie komponują się z łagodnym smakiem Twojej ulubionej kawy zbożowej.
Kuracja antybiotykowa wymaga dokładnego przestrzegania zaleceń dotyczących ich przyjmowania. Zwłaszcza pod względem unikania produktów, które mogłyby zaburzyć działanie lekarstw. Co jednak w sytuacji,
Kawa to powszechny, poranny rytuał, z którym związane jest wiele pytań o zdrowie. Zwłaszcza w kontekście działania wątroby. Czy codzienna filiżanka espresso może wpłynąć na kondycję Twojej wątroby? Je
Kawa to napój, który dodaje energii, uprzyjemnia poranki i sprzyja chwilom relaksu. Mimo że trudno wyobrazić sobie dnia bez filiżanki aromatycznego espresso lub kremowego latte, to jednak wciąż krąży