Kawa zbożowa to łagodna alternatywa dla klasycznego czarnego napoju z ziaren kawowca. Ma delikatny smak i może ją pić niemal każdy – od dzieci po seniorów. Wiele osób sięga po nią z powodu jej przyjemnego aromatu i tradycyjnego charakteru. Kojarzona jest głównie z domowym śniadaniem i dietą lekkostrawną. Kawa zbożowa – czy jest więc zdrowa?
Kawa zbożowa to łagodny napój, który bogaty jest w witaminy z grupy B. Wspierają one układ nerwowy i mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Obecność potasu i magnezu sprawia, że napój ten sprzyja utrzymaniu równowagi elektrolitowej oraz ma pozytywny wpływ na pracę serca.
Kawa zbożowa zawiera antyoksydanty, w tym polifenole, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami. To ważny element profilaktyki antynowotworowej i sposób na opóźnienie procesów starzenia.
Kawa zbożowa – czy ma kofeinę? Nie, to napój całkowicie jej pozbawiony. Dzięki temu mogą ją pić osoby z nadciśnieniem, problemami sercowymi oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. To także dobra alternatywa dla tych, którzy nie chcą rezygnować z rytuału picia kawy, ale zależy im na łagodnym działaniu.
Kawa zbożowa – czy pobudza? W sensie fizjologicznym nie działa pobudzająco, ale dzięki obecności błonnika i lekkim właściwościom poprawiającym perystaltykę jelit może u części osób sprawiać wrażenie niewielkiego orzeźwienia, a nawet poprawę samopoczucia. Wszystko to bez efektu przyspieszonego bicia serca i wzrostu ciśnienia, jak ma to miejsce w przypadku kawy z kofeiną.
Czy kawa zbożowa ma gluten? Osoby z jego nietolerancją powinny zachować ostrożność przy wyborze tego napoju. Kawa ta powstaje najczęściej z prażonego żyta, jęczmienia lub pszenicy, czyli zbóż zawierających gluten. Nie jest więc odpowiednia dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na ten składnik. Dostępne są jednak wersje bezglutenowe tej kawy. Można je zakupić w InPost Fresh.
Czy kawa zbożowa nawadnia organizm? W pewnym sensie tak. Tradycyjna kawa zawiera kofeinę, więc może działać lekko odwadniająco. Natomiast kawa zbożowa sama w sobie zawiera dużą ilość wody. Tym samym w niewielkim stopniu wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu nawodnienia.
Kawa zbożowa to napój, który ze względu na swój skład i brak kofeiny uznawany jest za bezpieczny dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Nie powoduje podrażnień błony śluzowej żołądka. Mogą więc po nią sięgać osoby cierpiące na refluks, nadkwaśność, a nawet na chorobę wrzodową.
Napój ten jest również łatwostrawny, przez co nie obciąża żołądka ani wątroby i trzustki. Zawarty w kawie zbożowej błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę jelit. Dzięki czemu wspiera naturalny rytm pracy przewodu pokarmowego. W przeciwieństwie do tradycyjnej kawy nie stymuluje nadmiernego wydzielania soków żołądkowych. Nie wpływa więc na powstawanie zgagi i nieprzyjemnych odczuć po posiłkach.
Mleko dostarcza organizmowi białka, w tym głównie kazeiny. Znajdziemy tam też wapń, witaminy A, D i z grupy B oraz laktozę, czyli naturalny cukier mleczny. Z punktu widzenia wartości odżywczych kawa zbożowa z mlekiem wciąż pozostaje produktem niskokalorycznym. Należy jednak pamiętać, że szklanka mleka może dodać do kubka napoju nawet 50 kcal. Dla osób dbających o linię lepszym rozwiązaniem będzie mleko o obniżonej zawartości tłuszczu.
Badania wykazały, że dodanie mleka do klasycznej kawy nie ogranicza działania zawartych w niej przeciwutleniaczy. W przypadku kawy zbożowej oznacza to, że organizm nadal otrzymuje taką samą porcję antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Wersja z mlekiem w dalszym ciągu wspiera pracę jelit i nie podrażnia żołądka. Może być więc spożywana przez osoby z refluksem.
Warto również zwrócić uwagę na wybór samego mleka. Na rynku dostępne są nie tylko zwykłe mleka krowie o różnej zawartości tłuszczu, ale również napoje roślinne. Popularne są m.in. sojowe, owsiane i migdałowe. Niektóre napoje roślinne są wzbogacane w wapń i witaminę B12 – warto zwrócić uwagę na skład i wybrać produkty bez dodatku cukru. W InPost Fresh możesz zakupić te i inne alternatywy, które idealnie komponują się z łagodnym smakiem Twojej ulubionej kawy zbożowej.
Dla wielu osób kawa stanowi codzienny rytuał, bez którego trudno im wyobrazić sobie udany poranek. Jednak jej wpływ na układ trawienny, zwłaszcza na woreczek żółciowy, bywa oceniany negatywnie. Jak je
Czy filiżanka espresso naprawdę może pomóc w redukcji wagi? Ten kofeinowy napój służy do codziennego pobudzenia, ale okazuje się także częściowym wsparciem w walce o smuklejszą sylwetkę. Wokół wpływu
Kawa zbożowa cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze względu na jej właściwości zdrowotne, zwłaszcza w kontekście układu pokarmowego. Z tego powodu już od lat uznawana jest za ciekawą alternatyw