słoik miodu

Czy miód jest zdrowy? Rodzaje i właściwości miodu

13 października 2022
5 min
Autor: Magdalena Hensoldt-Fyda

W ostatnim czasie miód zyskuje coraz większą popularność wśród zwolenników naturalnych metod leczenia. Jest doskonałym prebiotykiem i lekarstwem na przeziębienia. Do tego ma przyjemny, słodki smak i może być wykorzystywany na dziesiątki sposobów. Jakie dodatkowe prozdrowotne właściwości wykazuje i jakie są przeciwwskazania do jedzenia miodu?

 

Czy miód jest zdrowy — najważniejsze informacje?

Popularny słodki produkt wytwarzany jest przez pracowite pszczoły. Ogrom pracy tych małych owadów najlepiej obrazują dane liczbowe. Do produkcji 1 kg miodu potrzebnych jest około 10 000 pszczół! Miód jest potocznie nazywany płynnym złotem ze względu na wiele dobroczynnych właściwości, które pokazują liczne badania naukowe. Jest jednym z najstarszych stosowanych produktów w medycynie i do dziś cieszy się dużym uznaniem.

Co sprawia, że miód jest tak zdrowy? Zawartość wielu mikroelementów. Na przykład biotyna w nim zawarta świetnie wpływa na włosy, skórę, paznokcie, normalizuje poziom glukozy we krwi oraz pozytywnie działa na pracę tarczycy. Poza tym zawiera naturalnie substancje o właściwościach bakteriobójczych i przeciwzapalnych, takie jak nadtlenek wodoru, które pomagają zwalczać infekcje oraz łagodzić stany zapalne w organizmie. Miód odznacza się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy odgrywających znaczącą rolę w zwalczaniu wolnych rodników i chroniących komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, nowotworów i procesów starzenia się organizmu.

Miód zawiera również acetylocholinę oraz spore ilości potasu, które pomagają regulować pracę serca. Jego stosowanie może działać łagodząco na podrażnione gardło i łagodzić kaszel. Wspiera także układ odpornościowy, dzięki zawartości antybakteryjnych i przeciwzapalnych składników, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje i wirusy. Regularne spożywanie niedużych ilości naturalnego miodu są korzystne dla układu trawiennego, ponieważ zawiera enzymy, które pomagają w trawieniu, a także prebiotyki, które wspierają rozwój zdrowej flory bakteryjnej w jelitach.

Poza tym miód jest wspaniałym dodatkiem smakowym do lemoniad, ale również napojów gorących jak na przykład herbata. Niemniej jednak trzeba pamiętać, że nie należy dodawać miodu do ciepłego płynu, a to ze względu na to, że przez wysoką temperaturę może stracić swoje właściwości lecznicze. Dlatego po zaparzeniu napoju najlepiej odczekać dłuższą chwilę i dodać łyżeczkę miodu lub dwie dopiero po jego wystudzeniu.

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania miodu?

Tak jak każdy produkt o działaniu leczniczym, wyrób produkowany przez pszczoły posiada przeciwskazania do jego stosowania, a więc powstaje pytanie, czy miód jest szkodliwy? Jak się okazuje, miód nie jest zalecany diabetykom i osobom, które mają nadwagę. To ze względu na wysoki indeks glikemiczny oraz dużą ilość cukrów.

Czy miód jest zdrowszy od cukru? Tak, to zdecydowanie zdrowsza opcja. Cukier jest szybkim źródłem energii, jest szybko trawiony i przyswajany. Niestety nie zawiera też żadnych składników odżywczych, a stosowany w nadmiarze prowadzi do zaburzeń glikemii, nadwagi, a nawet otyłości. Należy jednak pamiętać, że miód zawiera cukry proste (węglowodany), na które składają się glukoza i fruktoza. Jego spożywanie nie jest rekomendowane również alergikom, którzy są nadwrażliwi na pyłki roślin, kurz oraz pleśń. Jeśli nie masz pewności czy miód jest dla Ciebie odpowiedni, najlepiej wykonaj test.

Kolejną grupą, która nie powinna często sięgać po miód, są osoby z dolegliwościami dziąseł i zębów. Miód może w tym przypadku zaszkodzić i przyczynić się do podrażnienia oraz pogorszenia stanu uzębienia. W związku z tym osoby na przykład z próchnicą czy zapaleniem zębów nie powinny go stosować.

Wiele młodych rodziców zadaje sobie pytanie, czy miód jest zdrowy dla dzieci. Niestety, niewskazane jest podawanie go niemowlętom poniżej pierwszego roku życia ze względu na jego silne właściwości uczulające Nadużywanie miodu u dzieci może mieć tragiczne skutki. Konsekwencją podania go niemowlęciu może być narażenie malucha na chorobę o nazwie botulizm. Z badań wynika, że aż 15 procent przypadków tej choroby u dzieci spowodowane jest podaniem przez opiekuna zanieczyszczonego miodu przetrwalnikami clostridium botulinum.

Jakie składniki odżywcze zawiera miód?

Miód jest bogatym źródeł minerałów i witamin. Znajdziesz w nim przede wszystkim: fosfor, potas, chlor, żelazo, wapń, magnez, a nawet kobalt. Oprócz tego miód zawiera wiele witamin: A, B1, B2, B6 i B12 oraz C. Ponadto dzięki enzymom zawartym w miodzie, które pochodzą od pszczół, wytwarza się dwutlenek wodoru, który działa antyseptycznie. Oprócz właściwości oczyszczania ran i zabijania szkodliwych mikroorganizmów w ciele miód zawiera bardzo wiele wartościowych składników odżywczych.

Miód zawiera wspomniane już wcześniej przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i polifenole oraz niewielkie ilości aminokwasów – białek będących budulcem komórek w organizmie i niezwykle istotnych dla procesów metabolicznych.

Jaki miód jest najzdrowszy?

Rodzajów i smaków tego zdrowego substytutu cukru jest bardzo wiele. Jednak jaki miód jest najzdrowszy?

Oprócz dobrze znanych typów miodów, takich jak np. lipowy, akacjowy, rzepakowy, wielokwiatowy, gryczany czy spadziowy, istnieją mniej znane, aczkolwiek bardzo wartościowe i pyszne miody: malinowy, mniszkowy i z dodatkami, np. z czarną porzeczką, kurkumą i pieprzem cayenne czy też z czarnuszką lub czarnym bzem. Wiele osób, które stosują naturalne metody leczenia, zastanawia się, jaki miód jest zdrowy na serce. Jeden z niedocenionych miodów, który przysługuje się organizmowi i wspomaga pracę serca to miód mniszkowy.

Jednak spośród wszystkich możliwych odmian to miody gryczane są uznawane za takie, które najpozytywniej wpływają na ludzkie zdrowie. Nie bez powodu właśnie ta odmiana zyskała miano najbardziej wartościowego miodu, ponieważ wykazuje działanie podobne jak antybiotyki. Tego rodzaju miód uzyskuje się z kwiatów gryki, które kwitną tylko w lipcu przez około 4 tygodnie. Jego skład odznacza się bardzo dużą ilością mikro- i makroelementów. Warto włączyć miód gryczany do diety również dlatego, że jest on silnym przeciwutleniaczem i działa przeciwbakteryjnie. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i odnawiające.

W jakich ilościach spożywać miód?

Już nawet jedna łyżeczka dziennie może przyczynić się do wzmocnienia odporności. Czy jednak nadmiar miodu w organizmie może zaszkodzić? Co prawda nawet duże ilości miodu nie powinny Ci zaszkodzić, jednak są pewne wskazania, co do jego spożycia. Ile miodu dziennie powinni jeść dorośli i dzieci? Dla osób dorosłych to od 40 do 100 gramów na dzień. Proporcje bardzo łatwo można wyliczyć, ponieważ 1 kg wagi ciała odpowiada za 1 gram miodu, jaki można spożyć w ciągu dnia.

Przykładowo, jeżeli osoba waży 60 kg, nie powinna zjadać więcej niż 60 g miodu każdego dnia. Inna dawka jest rekomendowana dzieciom od 3 do 18 roku życia. Proporcje w tym przypadku nie powinny przekraczać dziennej dawki 50 g. Jeżeli chodzi o zastosowanie miodu w przypadku dzieci najmłodszych, które ukończyły pierwszy rok życia, jest to dawka do 7,5 g na dzień.

Jakie są różnice między prawdziwym a sztucznym miodem?

Skąd możesz mieć pewność, że wybierasz ten prawdziwy, a nie sztuczny? Istnieją charakterystyczne cechy, jakimi odznacza się prawdziwy miód. Pierwszą z nich jest kolor. Miód od pszczelarza wyróżnia się barwą ciemnego brązu lub żółci i złota. Sztuczny miód nie zawiera składników odżywczych i jest on kompletnie bezwartościowy. Do jego produkcji wykorzystuje się cukry proste, sodę, barwniki, takie jak np. karmel, substancje zapachowe i esencje z miodu. Najczęstszą formą, z jaką można się spotkać podczas kupowania sztucznego miodu to stan płynny, najrzadziej występuje pod postacią stałą. Dodatkowo fałszywy miód można łatwo poznać po chemicznym posmaku i jednolitej konsystencji, bez grudek, które naturalnie występują w miodzie prawdziwym.

Na co miód ma pozytywny wpływ?

Warto wiedzieć, że miód jest pomocny przy gojeniu ran. Wykazuje on bowiem kwaśny odczyn pH, co wiąże się z większym uwolnieniem tlenu przy bezpośrednim zastosowaniu na ranę. Tlen, jak powszechnie wiadomo, jest potrzebny w procesie leczenia skaleczonego miejsca. Kolejne dobroczynne działanie to zapobieganie dolegliwościom trawiennym. Niektóre miody, takie jak mniszkowy, pobudzają nerwy, które znajdują się w żołądku. Wobec tego zaczynają wydzielać się peptydy, które zwiększają dopływ krwi i w ten sposób ochraniają żołądek.

Dodatkowo miód ma pozytywny wpływ na ciśnienie. Między innymi w miodzie rzepakowym występuje składnik, takie jak acetylocholina, potas i magnez. To dzięki tym elektrolitom i neurohormonie miód jest idealnym, naturalnym preparatem na nadciśnienie. Dowodem może być wiele udokumentowanych badań naukowych, które głoszą, że jego stosowanie od 100 do 120 g dziennie może dać nawet stałe efekty obniżenia ciśnienia.

Ponadto wspaniale działa na wątrobę. Wyrównuje gospodarkę tłuszczową, przeciwdziała marskości wątroby oraz ochrania przed toksynami, bakteriami i wirusami. Miód zaleca się przy chorobach wrzodowych, ale również w przypadku występowania zaburzeń wątroby. Należy również wspomnieć o leczeniu miodem chorób układu moczowego. Jest on pomocniczo stosowany w dolegliwościach, takich jak np. zapalenie pęcherza moczowego czy też kamicy nerkowej. Jednak stosując go jako remedium, trzeba zwrócić uwagę czy miód jest prawdziwy i czy pochodzi ze sprawdzonej pasieki. To dlatego, że składniki wpływające moczopędnie nie występują w miodzie sztucznym.

 

Czytaj również