• BESTy
  • % Promocje

InPost Fresh

  • Blog

  • Zostań sprzedawcą

Informacje

  • Regulaminy

  • FAQ

  • Polityka prywatności

  • Informacje prawne

  • Sprawdź status zamówienia

Kontakt

  • Napisz do nas

  • Zgłoszenie nielegalnych treści

  • Kontakt odwoławczy

Metody płatności

  1. Strona główna
  2. Blog
  3. Dieta i zdrowie
  4. Kawa cortado – czym jest i jak przygotować ten hiszpański kawowy klasyk?
2 kawy cortado w szklankach

Kawa cortado – czym jest i jak przygotować ten hiszpański kawowy klasyk?

21 maja 2025
•
5 min

Aromatyczna kawa kojarzy się przede wszystkim z Włochami, ale nie tylko w Italii można znaleźć pyszne wariacje na temat tego trunku. Idealny przykład to cortado, czyli napój wywodzący się z Hiszpanii, który podbija kubki smakowe lokalsów i turystów. Czym dokładnie jest i jak go przygotować?

Kawa cortado – co to takiego?

Jeśli znasz już takie trunki jak espresso, cappuccino czy latte, czas poznać cortado – mniej popularną, ale wyjątkowo smaczną propozycję dla kawoszy prosto z Hiszpanii, a dokładnie z okolic Madrytu. Słowo „cortado” pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza „cięcie”. Nie bez powodu napój otrzymał właśnie taką nazwę. Jest to bowiem mocne espresso „przecięte” mlekiem.

 

Dzięki połączeniu składników w niemal identycznych proporcjach uzyskuje się idealną równowagę pomiędzy intensywnym smakiem kawy a delikatnością mleka. Nie powstaje tu jednak pianka charakterystyczna np. dla cappuccino. Cortado zazwyczaj podaje się w małej szklance (ok. 120–150 ml), więc stanowi doskonały sposób na szybki zastrzyk energii o poranku.

Kawa cortado – przepis na hiszpański klasyk

Cortado kawa – jak zrobić? Na początek warto zadbać o odpowiednie składniki. Oczywiście, podstawowy element napoju stanowi aromatyczne espresso. Najlepiej przygotować je ze swoich ulubionych ziaren o preferowanym stopniu kwasowości i intensywności. Mnóstwo ciekawych propozycji znajdziesz w InPost Fresh.

 

Następnie można przejść do wyboru rodzaju mleka. Choć najpopularniejsze jest klasyczne mleko krowie, w tradycyjnej wersji stosowano też nieco słodszą wersję skondensowaną. Ciekawą opcją są też napoje roślinne.

 

Przygotowanie cortado nie wymaga posiadania skomplikowanego sprzętu ani wielu składników. To właśnie prostota sprawia, że kawa jest tak lubiana. Najważniejsza kwestia to dbałość o odpowiednie proporcje. Mleka powinno być mniej niż w cappuccino, ale nieco więcej niż w espresso macchiato. Oto przepis krok po kroku:

 

  • zaparz mocne espresso – najlepiej sprawdzi się klasyczna porcja 30 ml. Jeśli nie masz ekspresu ciśnieniowego, możesz użyć np. kawiarki;
  • podgrzej mleko do 60-65°C – użyj ok. 30–40 ml mleka (najlepiej pełnotłustego dla uzyskania kremowej konsystencji);
  • delikatnie spień mleko – w cortado mleko powinno być jedynie lekko spienione, bez grubej warstwy pianki. Zrobisz to specjalnym spieniaczem, za pomocą ekspresu, a nawet blenderem;
  • połącz espresso z mlekiem – wlej mleko bezpośrednio do kawy;
  • podawaj napój w małej szklance bez dodatkowych syropów czy posypek.

 

Cortado nie wymaga dodatków, bo broni się swoim zbalansowanym smakiem. Warto wypić ją od razu po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepła. Spróbuj koniecznie! Może właśnie ten napój stanie się Twoim nowym rytuałem na dobry początek dnia?

Czy kawa cortado jest smaczna?

Jeśli lubisz kawy, które łączą intensywność espresso z kremową łagodnością mleka – cortado powinno przypaść Ci do gustu. Ten napój nie przytłacza ani nadmierną goryczą, ani mleczną słodkością. Ma dobrze wyważony smak – aksamitny, ale z wyraźną nutą kawowej głębi. To znakomita alternatywa dla osób uważających cappuccino za zbyt mleczne, a samo espresso za zbyt mocne.

Do czego pasuje kawa cortado i kiedy po nią sięgać?

W Hiszpanii cortado to jedna z najpopularniejszych kaw. Pije się ją zarówno w biegu przed pracą, jak i przy stoliku w kawiarni w błogie popołudnie. Można ją uznać za uniwersalną – smakuje jako samodzielny trunek oraz w towarzystwie ulubionych dodatków, np. churrosów, sernika baskijskiego czy innego deseru (a nawet tapas!).

 

Cortado doskonale sprawdza się jako napój do spożywania podczas spotkania z przyjaciółmi w kawiarni. Dzięki swojej niewielkiej objętości i zbalansowanemu smakowi nie przytłacza, a jednocześnie pozwala cieszyć się intensywnością kawy. Będzie doskonałym wyborem także na spotkanie biznesowe.

 

Wiesz już niemal wszystko o cortado – co to za kawa, jak ją przyrządzić i kiedy najlepiej po nią sięgnąć. Warto spróbować tego hiszpańskiego klasyka nie tylko podczas podróży po Półwyspie Iberyjskim, ale również w domowym zaciszu. Smacznego!

Czytaj również

kubek kawy i talerzyk z różnokolorowymi tabletkami na brązowym stole

Kawa a antybiotyk – czy kofeina osłabia działanie leków?

Kuracja antybiotykowa wymaga dokładnego przestrzegania zaleceń dotyczących ich przyjmowania. Zwłaszcza pod względem unikania produktów, które mogłyby zaburzyć działanie lekarstw. Co jednak w sytuacji,

24 sierpnia 2025
•
5 min
kawa z bitą śmietaną w niebieskiej filiżance z białym spodkiem na szarym stole

Czy kawa szkodzi na wątrobę? Sprawdziliśmy fakty

Kawa to powszechny, poranny rytuał, z którym związane jest wiele pytań o zdrowie. Zwłaszcza w kontekście działania wątroby. Czy codzienna filiżanka espresso może wpłynąć na kondycję Twojej wątroby? Je

23 sierpnia 2025
•
5 min
filiżanka kawy z mlekiem na stole z beżowym materiałem i zasuszoną rośliną

Czy kawa zakwasza organizm? Sprawdziliśmy fakty

Kawa to napój, który dodaje energii, uprzyjemnia poranki i sprzyja chwilom relaksu. Mimo że trudno wyobrazić sobie dnia bez filiżanki aromatycznego espresso lub kremowego latte, to jednak wciąż krąży

22 sierpnia 2025
•
5 min