Aromatyczna kawa kojarzy się przede wszystkim z Włochami, ale nie tylko w Italii można znaleźć pyszne wariacje na temat tego trunku. Idealny przykład to cortado, czyli napój wywodzący się z Hiszpanii, który podbija kubki smakowe lokalsów i turystów. Czym dokładnie jest i jak go przygotować?
Jeśli znasz już takie trunki jak espresso, cappuccino czy latte, czas poznać cortado – mniej popularną, ale wyjątkowo smaczną propozycję dla kawoszy prosto z Hiszpanii, a dokładnie z okolic Madrytu. Słowo „cortado” pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza „cięcie”. Nie bez powodu napój otrzymał właśnie taką nazwę. Jest to bowiem mocne espresso „przecięte” mlekiem.
Dzięki połączeniu składników w niemal identycznych proporcjach uzyskuje się idealną równowagę pomiędzy intensywnym smakiem kawy a delikatnością mleka. Nie powstaje tu jednak pianka charakterystyczna np. dla cappuccino. Cortado zazwyczaj podaje się w małej szklance (ok. 120–150 ml), więc stanowi doskonały sposób na szybki zastrzyk energii o poranku.
Cortado kawa – jak zrobić? Na początek warto zadbać o odpowiednie składniki. Oczywiście, podstawowy element napoju stanowi aromatyczne espresso. Najlepiej przygotować je ze swoich ulubionych ziaren o preferowanym stopniu kwasowości i intensywności. Mnóstwo ciekawych propozycji znajdziesz w InPost Fresh.
Następnie można przejść do wyboru rodzaju mleka. Choć najpopularniejsze jest klasyczne mleko krowie, w tradycyjnej wersji stosowano też nieco słodszą wersję skondensowaną. Ciekawą opcją są też napoje roślinne.
Przygotowanie cortado nie wymaga posiadania skomplikowanego sprzętu ani wielu składników. To właśnie prostota sprawia, że kawa jest tak lubiana. Najważniejsza kwestia to dbałość o odpowiednie proporcje. Mleka powinno być mniej niż w cappuccino, ale nieco więcej niż w espresso macchiato. Oto przepis krok po kroku:
Cortado nie wymaga dodatków, bo broni się swoim zbalansowanym smakiem. Warto wypić ją od razu po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepła. Spróbuj koniecznie! Może właśnie ten napój stanie się Twoim nowym rytuałem na dobry początek dnia?
Jeśli lubisz kawy, które łączą intensywność espresso z kremową łagodnością mleka – cortado powinno przypaść Ci do gustu. Ten napój nie przytłacza ani nadmierną goryczą, ani mleczną słodkością. Ma dobrze wyważony smak – aksamitny, ale z wyraźną nutą kawowej głębi. To znakomita alternatywa dla osób uważających cappuccino za zbyt mleczne, a samo espresso za zbyt mocne.
W Hiszpanii cortado to jedna z najpopularniejszych kaw. Pije się ją zarówno w biegu przed pracą, jak i przy stoliku w kawiarni w błogie popołudnie. Można ją uznać za uniwersalną – smakuje jako samodzielny trunek oraz w towarzystwie ulubionych dodatków, np. churrosów, sernika baskijskiego czy innego deseru (a nawet tapas!).
Cortado doskonale sprawdza się jako napój do spożywania podczas spotkania z przyjaciółmi w kawiarni. Dzięki swojej niewielkiej objętości i zbalansowanemu smakowi nie przytłacza, a jednocześnie pozwala cieszyć się intensywnością kawy. Będzie doskonałym wyborem także na spotkanie biznesowe.
Wiesz już niemal wszystko o cortado – co to za kawa, jak ją przyrządzić i kiedy najlepiej po nią sięgnąć. Warto spróbować tego hiszpańskiego klasyka nie tylko podczas podróży po Półwyspie Iberyjskim, ale również w domowym zaciszu. Smacznego!
Intensywne espresso czy delikatne cappuccino to napoje, bez których wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Klucz to odpowiednie przyrządzenie energetycznego trunku. Jednym z najlepszych sposo
Kawa z cykorii jest wyjątkową alternatywą dla tradycyjnego naparu, który znamy z porannego rytuału. Choć nie zawiera kofeiny, zyskuje coraz większą popularność wśród osób, które chcą zredukować spożyc
Affogato to deser, który łączy w sobie dwa elementy wyjątkowo cenione zarówno przez miłośników słodyczy, jak i kawy, czyli zimne lody oraz gorące espresso. Choć jego przygotowanie jest wyjątkowo prost