kobieta wyjmująca jabłko z lodówki

Dieta 1300 kcal – zasady, opis i efekty Czy to zdrowa dieta?

30 stycznia 2023
5 min
Autor: Justyna Kolorz

Na czym polega prosta dieta 1300 kcal? Ten sposób odżywiania opiera się na ograniczeniu przyjmowanych kalorii. Dzięki obniżonej podaży kalorii organizm jest w stanie przestawić się na pobór energii ze zgromadzonej tkanki tłuszczowej. Cały proces prowadzi więc do redukcji, która stanowi główny cel diety odchudzającej. Dowiedz się, jak wygląda jadłospis diety 1300 kcal oraz dla kogo przeznaczony jest ten typ odżywiania.

 

Na czym polega dieta 1300 kcal

Dieta 1300 kcal należy do grona diet redukcyjnych. Oznacza to, że jej celem jest redukcja masy ciała, czyli odchudzanie. Zrzucanie kilogramów powinno przebiegać w sposób bezpieczny dla organizmu i dlatego też dieta 1300 kcal bazuje na zbilansowanym jadłospisie, który umożliwia stopniową redukcję.

Główną regułą diety 1300 kcal jest oczywiście spożywanie posiłków, których łączna kaloryczność nie przekracza liczby 1300. Ze względu na ograniczoną liczbę dozwolonych kalorii, posiłki omawianej diety redukcyjnej nie powinny być smażone czy pieczone na bazie tłuszczu. Najlepszym sposobem przyrządzenia dań będzie gotowanie na parze lub w wodzie.

Jednak zasady diety 1300 kcal na tym się nie kończą. Aby móc schudnąć w bezpieczny i skuteczny sposób trzeba też pamiętać o tym, że przyswajane kalorie powinny pochodzić z różnych źródeł. Oprócz kalorii organizm potrzebuje również składników odżywczych w postaci białka, zdrowych tłuszczy i węglowodanów.

Jadłospis diety 1300 kcal musi zachowywać konkretne proporcje tych składników. Węglowodany powinny stanowić 45-65% przyjmowanych pokarmów. Tłuszcze w formie nienasyconej muszą tworzyć 20-35% menu. Natomiast produkty dostarczające białko powinny występować w 10-20% przyjmowanych składników odżywczych.

Oprócz stosowania się do zasad obejmujących żywienie warto pamiętać, że efekty diety 1300 kcal poprawia picie dużej ilości wody. Nawadnianie organizmu przyspiesza metabolizm, a także zapewnia uczucie sytości. Dzięki wodzie ugasisz więc pragnienie i jednocześnie odsuniesz na bok myśli o podjadaniu.

 

Jak ułożyć dietę 1300 kcal?

W diecie 1300 kcal ważne jest regularne jedzenie. Dzienny jadłospis powinien zawierać 5 posiłków. Dieta 1300 kcal składa się więc ze śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Dania powinny być niewielkie i spożywane w odstępie od 2 do 4 godzin. Dzięki regularnym posiłkom wyeliminujesz poczucie głodu oraz przyspieszysz działanie metabolizmu.

Dodatkowo trzeba pamiętać o różnorodności przyswajanej żywności. Przepisy na dietę 1300 kalorii powinny zawierać dużo warzyw takich jak papryka, pieczarki, pietruszka, pomidor, cebula, cukinia czy ogórek. Do diety 1300 kcal należy też wprowadzić owoce, zwłaszcza jagodowe – truskawki, maliny, borówki – a także pestkowe, takie jak jabłka czy gruszki. Warzywa i owoce będą cennym źródłem witamin, których w diecie 1300 kalorii jest niewiele.

Oprócz tego przepisy diety 1300 kalorii powinny zawierać wiele zbożowych produktów pełnoziarnistych. Makarony, ryż brązowy, ciemne pieczywo, płatki owsiane i kasza gryczana bądź pęczak są bogate w błonnik. Składnik ten poprawi perystaltykę jelit oraz zapewni Ci dłuższe uczucie sytości. Dobre dla organizmu będą również chude wędliny i białe mięso (kurczaka lub indyka). Ważną rolę odegra też jedzenie nabiału takiego jak jogurt naturalny, półtłusty twaróg i kefir.

Przepisy diety 1300 kcal zalecają również ograniczenie przypraw. Do potraw nie należy dodawać gotowych mieszanek i soli. Przyprawami, które warto włączyć do diety, są bazylia, czosnek, kurkuma, rozmaryn, oregano, pieprz, czy imbir. Dodatkiem do sałatki lub innego dania mogą być także oliwa z oliwek, orzechy nasiona i pestki.

Dla kogo jest dieta 1300 kcal?

Dieta 1300 kcal dla mężczyzny czy dla kobiety? Czy płeć w ogóle odgrywa tu rolę? Okazuje się, że tak. Wprowadzenie w życie diety 1300 kcal wymaga znacznej zmiany w zakresie podaży kalorii. Tę modyfikację dietetycy łatwiej wprowadzają wśród pacjentek. Dieta 1300 kcal dla kobiety jest bardziej osiągalna, ponieważ panie podczas zwyczajnego odżywiania na ogół przyjmują średnio 2000 kcal dziennie.

Mężczyźni jadający ok. 2500 kcal muszą włożyć więcej wysiłku w obniżenie dziennej kaloryczności jedzenia. Jeśli jednak żadne inne czynniki nie stoją na przeszkodzie do stosowania niskokalorycznej diety, to każdy, bez względu na płeć, może próbować swoich sił w tym sposobie odżywiania.

Są jednak przypadki, w których dieta 1300 kcal jest szczególnie wskazana. Ten typ odżywiania zaleca się głównie osobom zmagającym się z otyłością, a także pracownikom biurowym o bardzo niskiej aktywności fizycznej. Dla zapracowanych dieta 1300 kcal będzie sposobem na uniknięcie nabierania wagi podczas siedzącego trybu życia.

Zapotrzebowanie kaloryczne a dieta 1300 kcal

Przejście na jakąkolwiek dietę trzeba wykonać mądrze i z głową. Podstawowy czynnik, który należy oszacować przed wdrożeniem konkretnego sposobu odżywiania, stanowi zapotrzebowanie kaloryczne inaczej zwane też zapotrzebowaniem energetycznym. Jest to liczba kalorii, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. To właśnie z kalorii organizm czerpie energię wykorzystywaną do wykonywania niezbędnych czynności.

Czy zatem przyjmowanie 1300 kcal dziennie wystarczy na zaspokojenie zapotrzebowania kalorycznego? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ kwestia zapotrzebowania jest bardzo indywidualna. Zależy ona od czynników takich jak wiek, płeć, wzrost i masa ciała, tryb pracy czy też poziom aktywności fizycznej. Ważny jest również ogólny stan organizmu, który może ulegać zmianie pod wpływem chorób czy też ciąży.

Czy dieta 1300 kcal jest zdrowa?

Dieta 1300 kcal, tak jak inne diety redukcyjne, opiera się na deficycie kalorycznym. Oznacza to, że organizm spala więcej kalorii, niż człowiek mu dostarcza. Kiedy ciało jest w stanie ujemnego bilansu kalorycznego, zaczyna pobierać energię ze zgromadzonych wcześniej zasobów. Zapasy te zmagazynowane są w tkance tłuszczowej. Korzystanie z nadmiernie odłożonego tłuszczu to właśnie przyczyna chudnięcia podczas stosowania diety.

Warto jednak pamiętać, że o ile deficyt kaloryczny w przypadku diety redukcyjnej jest pożądany, o tyle zbyt niska kaloryczność może skutkować niekorzystnymi efektami zdrowotnymi. Bez odpowiedniej ilości energii organizm będzie osłabiony oraz przemęczony. Osoby, które niedostatecznie uzupełniają zapotrzebowanie kaloryczne, mogą mieć problemy hormonalne, nudności, zaparcia lub biegunki. Często dotykają ich także niedobory witamin i minerałów. Dodatkowo przy ograniczonej dostarczanej energii tempo przemiany materii może zwolnić, a ogólna odporność organizmu spadnie.

Jeśli dieta 1300 kcal będzie źle stosowana lub niewłaściwie dobrana do predyspozycji konkretnej osoby, może osłabić jej organizm. Dlatego też przed podjęciem tej czy innej diety należy skonsultować swoje plany z dietetykiem i lekarzem. Oprócz tego warto regularnie poddawać się kontroli specjalisty podczas całej kuracji żywieniowej.

Przeciwwskazania do stosowania diety 1300 kcal

Podstawowe czynniki takie jak wiek, płeć czy ogólny styl życia to nie jedyne aspekty, które należy wziąć pod uwagę podczas podejmowania decyzji o stosowaniu diety 1300 kcal. Kwestie wpływające na zdolność do wdrożenia danej diety redukcyjnej są dość rozległe.

Przeciwskazaniem do stosowania diety 1300 kcal są między innymi takie uwarunkowania jak ciąża oraz karmienie piersią. Wdrożenie niskokalorycznej diety nie jest również odpowiednie dla dzieci, nastolatków czy też seniorów. Ponadto dieta 1300 kcal nie jest przeznaczona dla osób zmagających się z przewlekłymi chorobami. Jeśli na stałe przyjmujesz leki, powinieneś zrezygnować z redukcyjnego jadłospisu albo przynajmniej skonsultować tę kwestię z odpowiednim lekarzem.

Dieta 1300 kcal – ile się chudnie?

Uznaje się, że podczas stosowania omawianej diety redukcyjnej można średnio schudnąć 1 kg tygodniowo. Efekty po miesiącu diety 1300 kcal powinny więc wskazywać spadek wagi o około 4 kg. Jest to jednak mocno uśrednione i niepewne założenie, ponieważ u każdej osoby utrata tkanki tłuszczowej przebiega w innym tempie.

Szybkość spalania tłuszczu zależna jest od osiąganego deficytu kalorycznego. Aby obliczyć optymalną wartość tego czynnika, należy zacząć od określenia wskaźnika całkowitej przemiany materii (CPM). Jest to zmienna określająca ilość kalorii potrzebnych do wykonywania codziennych czynności.

Podczas obliczania CPM uwzględnia się rodzaj wykonywanej pracy, zaangażowanie w aktywność fizyczną i ogólny stan zdrowia. Biorąc pod uwagę to, jak różne są style życia wszystkich osób, nie da się określić jednej, prawidłowej odpowiedzi na pytanie ile można schudnąć na diecie 1300 kcal.

Czy dieta 1300 kcal zakłada eliminację produktów?

W teorii dieta 1300 kcal nie nakazuje jedzenia lub odstawienia określonych produktów. Główne założenie tego sposobu odżywiania nie leży bowiem w spożywaniu konkretnych artykułów, a w liczeniu i kontrolowaniu przyswajanych kalorii. Jednak tak jak zwykle bywa, teoria i praktyka często się mijają.

Jeśli chcesz stosować niskokaloryczną dietę, musisz wyeliminować pewne produkty, ponieważ jedząc je, nie zmieścisz się w zakładanym limicie 1300 kcal. Na danej diecie należy zrezygnować z produktów takich jak biały ryż i pieczywo, pszenny makaron oraz drobne kasze. W odstawkę powinny pójść też tłuste mięsa oraz nabiał. Z diety trzeba usunąć fast foody i gotowe dania z puszki czy z proszku. W jadłospisie diety 1300 kcal nie powinno być również słodyczy, słonych przekąsek, napojów słodzonych czy alkoholu.

Dieta 1300 kalorii – jadłospis na tydzień

Zdrowy, pełnowartościowy i zróżnicowany – taki powinien być jadłospis diety 1300 kcal. Z przepisami na danej diecie redukcyjnej nie jest jednak tak ciężko, jak mogłoby się wydawać. Dieta 1300 kcal jest prosta, ponieważ proponuje łatwą obróbkę termiczną, a jej kluczem jest dobranie odpowiednich produktów.

Na przykładowe śniadanie można przygotować omlet albo owsiankę z owocami i ziarnami słonecznika lub wybranymi pestkami. W roli pierwszego posiłku dnia sprawdzą się także kanapki z pieczywa razowego. Chleb można wzbogacić o twarożek ze szczypiorkiem czy też lekką wędlinę. Całość warto urozmaicić warzywami w postaci sałaty i pomidora.

Drugie śniadanie to okazja do zjedzenia jogurtu naturalnego z malinami czy truskawkami. W ramach tego posiłku możesz wypić też kefir z otrębami lub koktajl owocowy. Na drugie śniadanie będzie pasował również serek wiejski. Możesz uzupełnić go o paprykę czy cukinię, dzięki czemu uzyskasz lekki, a zarazem syty posiłek.

Obiad może składać się z zupy krem z brokuła, kalafiora czy dyni. Jako główny posiłek warto też zjeść gotowanego na parze kurczaka z kaszą gryczaną i warzywami. W roli obiadu dobrze sprawdzi się również danie z rybą taką jak dorsz czy pstrąg. Zdrowy posiłek stworzy też mieszanka pełnoziarnistego makaronu ze szpinakiem i serem feta.

Na podwieczorek warto zjeść coś małego oraz lekkiego. W roli tego posiłku świetnie sprawdzi się koktajl z zielonych owoców i warzyw. Pomiędzy obiadem a kolacją można też po prostu przekąsić pokrojone w słupki marchewki czy rzodkiewki. Dobrym podwieczorkiem będzie również niesłodzony jogurt naturalny.

Ostatni posiłek dnia może składać się z warzywnej sałatki z dodatkiem tuńczyka. Całość warto podawać z niewielką ilością oliwy. Na kolację można też przygotować faszerowaną cukinię lub paprykę. Farsz do tego dania stworzą mięso mielone, pieczarki i pomidory. Całość należy pokroić na małe kawałki, wymieszać oraz poddusić na patelni. Na koniec wszystko trzeba włożyć do wydrążonego warzywa i zapiec.

Dieta 1300 kcal - zalety i wady

Dieta 1300 kcal jest dietą niezwykle restrykcyjną. Jednocześnie krótko stosowana pozwala szybko schudnąć i to nawet 1 kg na tydzień. Jeżeli jednak chudnięcie jest szybsze, to niestety stosowanie takiej diety jest niebezpieczne. Tylko właściwie zbilansowana dieta 1300 kcal może być stosowana, ale nie dłużej niż przez miesiąc. Do jej największych zalet należy fakt, że w początkowej fazie oczyszcza organizm z toksyn i negatywnych substancji przemiany materii. Natomiast może prowadzić do silnych niedoborów, a w konsekwencji problemów zdrowotnych. Spowalnia także przemianę materii, a przez to po początkowym szybkim schudnięciu następuje nagły wzrost masy ciała i efekt jojo. Należy także wiedzieć, że dieta 1300 kcal może spowodować zaburzenie flory bakteryjnej jelit, a do tego obniżenie odporności. Osłabia także organizm, a więc na co dzień można czuć zmęczenie i dużą senność. Po wprowadzeniu diety 1300 kcal może dojść do pojawienia się biegunki, a następnie odwodnienia organizmu.

Czy można spożywać desery na diecie 1300 kcal?

W diecie 1300 kcal jest też miejsce na desery. Jednak nie należy ich spożywać codziennie, a jedynie raz w tygodniu. Powinny być przygotowywane tylko i wyłącznie na bazie owoców i to tych z dodatkiem błonnika. Możesz np. przygotować jabłka pod pierzynką z kruszonki. Wystarczy tylko zetrzeć na grubych oczkach dwa jabłka, następnie dodać do nich pół łyżeczki cynamonu i dwie łyżeczki wiórek kokosowych. Składniki mieszamy i umieszczamy w pucharkach. W międzyczasie blendujemy płatki owsiane. Dodajemy do nich prażone migdały i taką kruszonką posypujemy jabłka z dodatkiem wiórek kokosowych. Deser umieszczamy w lodówce na ok. 2 godziny. Można także przygotować brownie z buraków. Wystarczy tylko zblednować dwa ugotowane buraki, dodać do nich łyżkę aspartamu, jedno jajko, dwa rządki rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz szklankę mąki pełnoziarnistej. Całość mieszamy i przekładamy do foremki, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Czytaj również