- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta antyhistaminowa, nie tylko dla alergików

Dieta antyhistaminowa, nie tylko dla alergików
Dieta antyhistaminowa stosowana przez osoby z nietolerancją tego hormonu może poprawić jakość życia i samopoczucie. Dobranie odpowiednich składników w diecie da większą swobodę w kuchni i poprawi zdrowie fizyczne – koniec z niepokojącymi objawami. Przedstawiamy, czym jest dieta antyhistaminowa!
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
- Celem diety antyhistaminowej jest zmniejszenie wydzielania histaminy przez organizm. Histamina to związek uwalniający się podczas reakcji immunologicznej na alergeny.
- Jedną z głównych zasad diety antyhistaminowej jest rezygnacja ze spożywania produktów o wysokiej zawartości histaminy, takich jak surowe wędliny, sery produkowane z surowego mleka, kapusta kwaszona, ocet, alkohol, niektóre ryby takie jak tuńczyk i makrela.
- Dieta antyhistaminowa co jeść? Wśród zalecanych produktów wymienia się ziemniaki, jaja, kukurydzę, płatki owiane, mięso z indyka, kurczaka i wołowiny oraz białe ryby czy dynię.
Dieta antyhistaminowa – zalecenia i charakterystyka
Dieta histaminowa, niekiedy mylona z dietą insulinową, znacznie się od niej różni. Mimo to tak samo, jak ta druga ma pomagać osobom z ciężkim schorzeniem funkcjonować bez objawów choroby.
Zaczynając od początku – czym jest histamina? Jest to hormon odpowiedzialny m.in. za gojenie się ran. Jest jednak często kojarzona z alergią – dlaczego? Otóż histamina znajduje się nie tylko w naszym organizmie, ale też w żywności. Ta obecna w produktach spożywczych jest tam często zbędna, jednak znajduje się tam przez dodawanie sztucznych substancji. Może się też wytworzyć przez bakterie powstałe na skutek nieodpowiednich reakcji.
Nietolerancja histaminy jest problemem, który dotyczy znacznie większej ilości osób, niż można się spodziewać. Dzieje się tak ze względu na brak możliwości rozłożenia jej w jelitach przez enzym DAO. Niektóre produkty spożywcze naturalnie posiadają duże ilości histaminy, inne zaś nie będą ich dobrym źródłem.
Dieta bez histaminy może wspomóc łagodzenie objawów nietolerancji, jednak nigdy nie powinna być stosowana jako zamiennik konsultacji z lekarzem. Przed zdecydowaniem o przejściu na dietę antyhistaminową warto wykonać szczegółowe badania i spotkać się z alergologiem oraz dietetykiem, którzy doradzą, co najlepiej stosować.
Dlaczego warto stosować dietę antyhistaminową? Skutki przyjmowania produktów z wysoką zawartością tego enzymu mogą prowadzić do bardzo poważnych powikłań, które w konsekwencji mogą wyniszczać zdrowie, a nawet zagrażać życiu. Jest kilka objawów, które mogą świadczyć o potrzebie konsultacji z lekarzem, a są to: pokrzywka na całym ciele, biegunka oraz niestrawność, przyspieszona akcja serca, często występujący katar, a nawet duszność i kaszel.
Jak przygotowywać posiłki na diecie antyhistaminowej?
Jadłospis diety antyhistaminowej zależny jest od zawartości hormonu w wybranych produktach. Jest jednak kilka zasad, których przestrzeganie pozwoli łagodzić dolegliwości tego schorzenia na długo. Głównym powodem stosowania tego sposobu żywienia jest uczulenie na histaminę – dieta sprawdzi się też w przypadku określonych alergii pokarmowych.
Stosując dietę histaminową, należy regularnie sprawdzać, jakie produkty zawierają histaminę. Jak wcześniej wspomnieliśmy, nie da się całkowicie wyeliminować tego enzymu z diety, jednak można kontrolować jego przyjmowane ilości. Na diecie należy tak dobierać składniki, aby wszystkie razem zawierały jak najmniejszą możliwą ilość histaminy.
Dieta antyhistaminowa dla osób z nietolerancją histaminy
Dieta przeciwhistaminowa, jak sama nazwa wskazuje, jest dietą dla osób, które cierpią na nietolerancję histaminy. Co jeść, jeśli tak wiele produktów jest zakazanych? Przepisy diety histaminowej znajdziesz w dalszej części artykułu. Warto pamiętać o tym, że dieta histaminowa, produkty w niej zawarte oraz sposób przygotowania potraw powinien odpowiadać indywidualnym potrzebom jednostki.
Czego wystrzegać się na diecie antyhistaminowej?
Lista produktów diety histaminowej, których należy unikać, jest długa. Wszystko jednak często zależy od stopnia dojrzałości, przygotowania produktu i ilości, jaką się zje. Rozpoczynając od wyrzeczeń, które nie zadowolą miłośników słodkości, można wymienić migdały, czekoladę, orzechy, kakao, produkty z dużą zawartością konserwantów oraz bułki drożdżowe. Niestety razem z tym trzeba pożegnać się ze wszystkim, co jest produktem fermentacji – ogórkami kiszonymi, kimchi, winem oraz dojrzewającymi serami pleśniowymi. Do tego nie można jeść niektórych ryb: sardynek oraz makreli i tuńczyka, tak samo, jak czerwonego mięsa.
Z listy produktów dozwolonych można też skreślić wędliny długo dojrzewające takie jak prosciutto czy boczek, a do tego alkohol. Cytrusy takie jak cytryny, pomarańcze i grejpfruty też nie są wskazane. Truskawki, kiwi, maliny oraz morele to kolejne owoce, które nie powinny być spożywane. Niezalecane jest też jedzenie awokado, pomidorów, kapusty, pieczarek, szpinaku i roślin strączkowych pod żadną postacią. Powinno się również zmniejszyć ilość przyjmowanego mleka i innego nabiału.
Dieta antyhistaminowa jako sposób na zapobieganie alergii
Nietolerancja histaminy, a alergia uznawana za reakcję alergiczną to dwa zupełnie inne pojęcia. Mimo że dieta histaminowa może być wsparciem w łagodzeniu objawów alergii, to pamiętajmy, że jest to choroba cywilizacyjna rozpowszechniona na szeroką skalę.
Wiele osób chorujących na alergię ma tzw. reakcje krzyżowe. Oznacza to, że alergeny tworzą przeciwciała, które następnie rozpoznają się jako podobne i łączą, tworząc uczulenie nie na jeden, a dwa produkty. Przykładowo, osoby cierpiące na alergię wziewną, w której alergenem wywołującym reakcję jest brzoza, mogą silnie reagować na jabłka, które łączą się krzyżowo z wcześniej wspomnianym drzewem. Nie można przeoczyć faktu, że jabłko jest produktem dozwolonym na diecie antyhistaminowej.
Czy inne schorzenia mogą wymagać stosowania diety antyhistaminowej? AZS jest tak jak alergia, uznawana za chorobę cywilizacyjną, jednak o nie do końca określonym podłożu. Wiadomo, że duży wpływ na jej rozwój mają geny oraz alergeny – dlatego tak często stawiana jest podwójna diagnoza. Spożywanie nadmiernej ilości alergenów może nie tylko być wyjątkowo niebezpieczne dla jednostki, ale też nasilać objawy AZS.
Jest to kolejny przykład pokazujący, jak ważne jest konsultowanie chęci stosowania określonej diety z lekarzem prowadzącym. Dieta antyhistaminowa dla dziecka czy dorosłego z alergią nie będzie odpowiednim sposobem odżywiania dla każdego – należy ułożyć indywidualny jadłospis.
Dieta antyhistaminowa – przykład jadłospisu na jeden dzień
Dieta antyhistaminowa – co jeść, z czym i czy może być smaczne? Odpowiednio przygotowana, nie wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, bezsmakowym jedzeniem bez przypraw i samymi warzywami. Z niewielką pomocą w postaci gotowych przepisów można stworzyć pełnoporcjowy jadłospis na cały tydzień. Dziś przedstawiamy przykładową dietę antyhistaminową na jeden dzień.
- Śniadanie: Serek wiejski ze świeżym ogórkiem oraz papryką, pieczywo amarantusowe i nasiona słonecznika.
- II śniadanie: Płatki owsiane na jogurcie naturalnym z dodatkiem świeżych borówek i porzeczek.
- Obiad: Kurczak smażony z tymiankiem na oliwie z oliwek, ziemniaczane talarki z sosem jogurtowo-czosnkowym i sałatka ze świeżej papryki, kalarepy i marchwi.
- Podwieczorek: Sałatka z dodatkiem szarpanego kurczaka, sera mozzarella, bazylii i pestek dyni.
- Kolacja: Kanapki z chudą wędliną z piersi indyka na pieczywie ryżowym przykryte plasterkami papryki.
Zupy w diecie antyhistaminowej również są dozwolone, jednak w tym zestawieniu można znaleźć tylko drugie danie ze względu na to, jak sycące jest. Warto szczególnie pamiętać o stosowaniu pieczywa bez drożdży, ponieważ fermentowane składniki są jednym z największych zagrożeń dla osób z nietolerancją histaminy.
Zupy w diecie antyhistaminowej: smaczne i łagodzące przepisy
Pamiętaj, że dieta antyhistaminowa - jadłospis powinien być odpowiednio przygotowany. Dieta antyhistaminowa co jeść? Wiele osób wskazuje na bardzo ważną rolę, jaką pełnią zupy w diecie antyhistaminowej. Poniżej przedstawiamy przepisy:
- Zupa krem z dyni. Do jej przygotowania potrzeba: miąższu z dyni, włoszczyzny, cebuli oraz bulionu warzywnego, soli i pieprzu. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła, a następnie doprawiamy. Potem należy przełożyć ją do garnka i zalać bulionem. Po wykonaniu tych czynności dodajemy miąższ z dyni i włoszczyznę. Miksujemy całość, doprawiamy i podajemy.
- Zupa z marchwi i brokuła. Inny bardzo ciekawy przepis to zupa krem wykonana na bazie marchwi i brokuła. Do jej przygotowania należy zakupić brokuł, około 3 marchewki a także przygotować bulion. Brokuł myjemy i dzielimy na cząstki, zaś marchew obieramy. Wszystkie warzywa zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i gotujemy przez około pół godziny. Następnie całość miksujemy w blenderze i podajemy.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr