- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta cud jako sposób odżywiania. Czy diety tego typu działają?

Dieta cud jako sposób odżywiania. Czy diety tego typu działają?
Wiele osób, które choć raz w życiu myślały o zrzuceniu zbędnych kilogramów, spotkały się pewnie z dietą cud na odchudzanie. Jej założeniem jest pozbycie się nadmiernej wagi w krótkim czasie, co łączy się z wieloma wyrzeczeniami. Nasuwa się jednak pytanie, czy jest to efektywny i przede wszystkim zdrowy sposób na odchudzanie? W tym artykule przedstawiamy przykłady oraz prognozowane efekty diety cud.
Nie jest to tekst specjalistyczny. Każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
Dieta cud – hit czy mit?
Na samym początku należałoby wyjaśnić, co to jest dieta cud i co właściwie kryje się pod tym pojęciem. Diety cud pojawiły się już wiele lat temu, a ich autorzy cały czas proponują nowe sposoby na szybkie odchudzanie. W mediach niejednokrotnie mówiono o znakomitych efektach diet cud stosowanych przez celebrytki i celebrytów. W rzeczywistości diety cud to sposób odżywiania, który zakłada drastyczne obniżenie dziennego spożycia kalorycznego (do 800 kcal, a niekiedy nawet i do 400 kcal). Diety cud to również diety monotematyczne, które zakładają spożywanie jedynie określonych produktów w niemal każdym posiłku. Inne zaś kategorycznie wykluczają pewne grupy składników, np. węglowodany. Czy więc dieta cud to hit? Raczej bliżej jej do mitu. Dietetycy przestrzegają przed dietami cud i twierdzą, że przy odchudzaniu nie ma „drogi na skróty”. Jedynie zdrowe odżywianie, regularna aktywność fizyczna i ograniczenie spożycia kalorii o maksymalnie 300 kcal na dzień może przynieść zdrowe i realne efekty w odchudzaniu.
Odchudzająca dieta cud
Każda dieta cud jest dietą odchudzającą, a jej głównym założeniem jest utrata zbędnych kilogramów w dość krótkim czasie. Ze względu na swoją rygorystyczność, efekty mogą być widoczne już po tygodniu jej stosowania. Niskokaloryczny jadłospis diety cud sprawia, że szybko tracimy na wadze, jednak to, czego pozbywa się nasz organizm to w głównej mierze nadmiar oraz podstawowe zasoby wody, a następnie tkanka mięśniowa. Zaś tkanka tłuszczowa, która powinna być spalana w zdrowym sposobie odżywiania, pozostaje bez zmian. Organizm na restrykcyjnej, krótkotrwałej diecie zaczyna odkładać gromadzoną energię w postaci dodatkowej tkanki tłuszczowej. W efekcie, po powrocie do normalnego stylu odżywiania następuje efekt jojo, a niekiedy nawet zwiększenie masy ciała.
Przykłady cudownych diet
Na przestrzeni lat powstawało wiele rodzajów diety cud, a każda z nich opierała się na innych zasadach. Przykłady przepisów diety cud dostępne są w Internecie, jednak pokrótce wyjaśniamy, na czym polegają jej wybrane rodzaje:
- Dieta kopenhaska– jedna z najbardziej restrykcyjnych i kontrowersyjnych diet. Czas jej trwania to 13 dni, podczas których należy się trzymać każdej zasady i nie spożywać ani grama produktu więcej niż jest zalecane w jadłospisie. Dzienne spożycie kalorii jest niskie – ok. 600-800 kcal. Wytyczone są również godziny spożywania posiłków.
- Dieta kapuściana – ten rodzaj diety opiera się na jedzeniu przede wszystkim warzyw (i niektórych owoców), w tym głównie kapusty. Podstawą diety jest zupa kapuściana robiona na bulionie warzywnym. W jadłospisie dopuszczana jest również wołowina, którą można zastąpić kurczakiem lub rybą.
- Dieta zupowa– jej zasady są podobne do diety kapuścianej. Jak sama nazwa wskazuje, opiera się na jedzeniu wyłącznie zup. Jest bogata w witaminy, lecz uboga w białko i węglowodany, dlatego nie powinna być stosowana dłużej niż 7 dni. W przeciwieństwie do poprzedniczki nie zakłada spożywania mięsa, a buliony do zupy muszą być robione na warzywach, a nie na mięsie czy nawet na kościach.
- Dieta Dukana– opiera się na spożywaniu wyłącznie produktów białkowych, a jej celem jest natychmiastowe odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Spożywany jest głównie nabiał oraz ryby i mięso.
Dieta cud, czyli dieta jajeczna - jakie efekty daje?
Wiele osób marzy o szybkiej utracie masy ciała. Jednak czy jest to możliwe? Jedną z diet reklamowanych jako dieta cud jest ta oparta na jajkach. Dieta jajeczna w żadnym wypadku nie może być stosowana u osób zmagających się z wysokim stężeniem cholesterolu bądź mającym problemy z układem sercowo-naczyniowym. Jej zasady są bardzo proste, a mianowicie: od poniedziałku do piątku należy spożywać codziennie 6 jaj w różnej postaci (gotowanej - na twardo, na miękko, jajecznicy). Ponadto w jadłospisie mogą znaleźć się: chleb tostowy, marchewka, szpinak, oliwki, sałata, grejpfrut. Z mięs można jadać tylko i wyłącznie jagnięcinę oraz kurczaka. Maksymalnie taką dietę można stosować przez 14 dni.
Trzeba jeszcze pamiętać, że w czasie jej stosowania można pić tylko i wyłącznie czarną herbatę, czarną kawę oraz wodę. Taka dieta ma doprowadzić organizm do wejścia w stan ketozy, a więc jeszcze szybszej utraty masy ciała. Autorzy diety, czyli pracownicy kliniki Mayo uważają, że w ciągu dwóch tygodni można schudnąć średnio 10 kg. Jednak prawda jest taka, że tak szybka utrata masy ciała spowodowana jest głównie utratą wody, a także zmniejszeniem treści jelitowych na skutek częstych rozwolnień. Bardzo szybko może prowadzić do niebezpiecznych niedoborów, zaburzeń koncentracji, problemów trawiennych. Może również dojść do zaburzenia flory bakteryjnej jelit, której odbudowanie jest trudne i wymaga stosowania prebiotyków oraz probiotyków. Po zakończeniu tej diety można spodziewać się efektu jo-jo.
Egg Fast - co warto wiedzieć na temat tej odmiany diety jajecznej?
Opcją dla diety jajecznej jest jej inny wariant, a mianowicie Egg Fast. Jest ona jeszcze bardziej restrykcyjna. Pomaga wyeliminować nadmiar węglowodanów. Jajka zawierają cholinę, która ułatwia procesy trawienne, a także je przyspiesza. Trzeba tutaj wiedzieć, że w trakcie stosowania Egg Fast do każdego posiłku składającego się z jajka należy spożyć 15 g tłuszczu, np. w formie masła, majonezu czy oleju kokosowego. Dieta może być bardzo niebezpieczna, dlatego też nie należy jej stosować na własną rękę.
Poza wyżej wymienionymi dietami jest jeszcze wiele innych: dieta jabłkowa, ryżowa, optymalna. Każda z nich zaleca również picie wody w dużych ilościach. Niektórzy za diety cud uważają również dietę bezglutenową lub dietę paleo, jednak nie są to diety odchudzające ani rygorystyczne, a stosowane z powodów zdrowotnych.
Kto powinien unikać diety cud?
Zakłada się, że z diety cud może korzystać jedynie dorosła, w pełni zdrowa osoba, której nie dolegają żadne choroby. Diety cud na pewno nie powinny stosować kobiety w ciąży i w okresie laktacji, a także dzieci i młodzież. Może to zaburzyć prawidłowy rozwój organizmu i doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Ze względu na wysoką rygorystyczność, każda osoba, nawet w pełni zdrowa, przed stosowaniem diety cud powinna skonsultować się z lekarzem.
Jak dieta cud wpływa na organizm?
Kilkakrotnie pisaliśmy już o negatywnych skutkach diety cud – co to jednak w praktyce oznacza dla naszego organizmu? Poza samą utratą wagi dieta cud może pozbawić nas także zdrowia. Niskokaloryczne lub monotematyczne posiłki osłabiają organizm i jego odporność. Mogą doprowadzić również do poważnych chorób, takich jak anemia czy zaburzenia rytmu serca. Dzieje się tak dlatego, że gdy wykluczamy z diety całą grupę składników, automatycznie powodujemy występowanie niedoborów w organizmie. Jeśli na diecie cud eliminujemy tłuszcze, nasz organizm nie będzie w stanie przyswajać niezbędnych witamin, które rozpuszczane są właśnie w tłuszczach nienasyconych (których zdrowym źródłem jest awokado i oliwa z oliwek). Z kolei rezygnacja z węglowodanów sprawia, że nie spełniamy dziennego zapotrzebowania na energię.
Przy takich dietach jakakolwiek większa aktywność fizyczna może prowadzić do zawrotów głowy i omdleń. Dieta cud oparta jedynie na białku i produktach mlecznych pozbawi nasz organizm błonnika, który jest niezbędny nie tylko na co dzień, ale również podczas odchudzania – zapewnia bowiem uczucie sytości. Wszystko to wiedzie do wniosku, że jednoskładnikowy i rygorystyczny sposób żywienia prowadzi na dłuższą metę do negatywnych skutków.
Diety cud – czy to dobry sposób na zbędne kilogramy?
Diety cud pozwolą zrzucić zbędne kilogramy w bardzo krótkim czasie (tak jak dieta kopenhaska, dzięki której można schudnąć nawet do 20 kilogramów w dwa tygodnie). Jednak utrata wagi przy pomocy diety cud może się wiązać także z utratą zdrowia. Optymalne i zdrowe odchudzanie zakłada, że dorosły człowiek powinien zrzucać maksymalnie 1 kilogram wagi ciała na tydzień. W ten sposób nie zaburzy się gospodarki hormonalnej, układu trawiennego i nie osłabi układu odpornościowego. Diety cud pomogą szybko pozbyć się nadmiaru wagi, jednak nie zapewnią przy tym bezpieczeństwa i zdrowia.
Jedyny prawidłowy i zdrowy sposób na odchudzanie to zrównoważony jadłospis, aktywność fizyczna i obserwacja organizmu. Diety cud, choć przynoszą szybkie efekty, mogą jednocześnie przyczynić się do problemów zdrowotnych i przeważnie skutkują również efektem jojo.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr