Wiele osób, które choć raz w życiu myślały o zrzuceniu zbędnych kilogramów, spotkały się pewnie z dietą cud na odchudzanie. Jej założeniem jest pozbycie się nadmiernej wagi w krótkim czasie, co łączy się z wieloma wyrzeczeniami. Nasuwa się jednak pytanie, czy jest to efektywny i przede wszystkim zdrowy sposób na odchudzanie? W tym artykule przedstawiamy przykłady oraz prognozowane efekty diety cud.
Nie jest to tekst specjalistyczny. Każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
Na samym początku należałoby wyjaśnić, co to jest dieta cud i co właściwie kryje się pod tym pojęciem. Diety cud pojawiły się już wiele lat temu, a ich autorzy cały czas proponują nowe sposoby na szybkie odchudzanie. W mediach niejednokrotnie mówiono o znakomitych efektach diet cud stosowanych przez celebrytki i celebrytów. W rzeczywistości diety cud to sposób odżywiania, który zakłada drastyczne obniżenie dziennego spożycia kalorycznego (do 800 kcal, a niekiedy nawet i do 400 kcal). Diety cud to również diety monotematyczne, które zakładają spożywanie jedynie określonych produktów w niemal każdym posiłku. Inne zaś kategorycznie wykluczają pewne grupy składników, np. węglowodany. Czy więc dieta cud to hit? Raczej bliżej jej do mitu. Dietetycy przestrzegają przed dietami cud i twierdzą, że przy odchudzaniu nie ma „drogi na skróty”. Jedynie zdrowe odżywianie, regularna aktywność fizyczna i ograniczenie spożycia kalorii o maksymalnie 300 kcal na dzień może przynieść zdrowe i realne efekty w odchudzaniu.
Każda dieta cud jest dietą odchudzającą, a jej głównym założeniem jest utrata zbędnych kilogramów w dość krótkim czasie. Ze względu na swoją rygorystyczność, efekty mogą być widoczne już po tygodniu jej stosowania. Niskokaloryczny jadłospis diety cud sprawia, że szybko tracimy na wadze, jednak to, czego pozbywa się nasz organizm to w głównej mierze nadmiar oraz podstawowe zasoby wody, a następnie tkanka mięśniowa. Zaś tkanka tłuszczowa, która powinna być spalana w zdrowym sposobie odżywiania, pozostaje bez zmian. Organizm na restrykcyjnej, krótkotrwałej diecie zaczyna odkładać gromadzoną energię w postaci dodatkowej tkanki tłuszczowej. W efekcie, po powrocie do normalnego stylu odżywiania następuje efekt jojo, a niekiedy nawet zwiększenie masy ciała.
Na przestrzeni lat powstawało wiele rodzajów diety cud, a każda z nich opierała się na innych zasadach. Przykłady przepisów diety cud dostępne są w Internecie, jednak pokrótce wyjaśniamy, na czym polegają jej wybrane rodzaje:
Wiele osób marzy o szybkiej utracie masy ciała. Jednak czy jest to możliwe? Jedną z diet reklamowanych jako dieta cud jest ta oparta na jajkach. Dieta jajeczna w żadnym wypadku nie może być stosowana u osób zmagających się z wysokim stężeniem cholesterolu bądź mającym problemy z układem sercowo-naczyniowym. Jej zasady są bardzo proste, a mianowicie: od poniedziałku do piątku należy spożywać codziennie 6 jaj w różnej postaci (gotowanej - na twardo, na miękko, jajecznicy). Ponadto w jadłospisie mogą znaleźć się: chleb tostowy, marchewka, szpinak, oliwki, sałata, grejpfrut. Z mięs można jadać tylko i wyłącznie jagnięcinę oraz kurczaka. Maksymalnie taką dietę można stosować przez 14 dni.
Trzeba jeszcze pamiętać, że w czasie jej stosowania można pić tylko i wyłącznie czarną herbatę, czarną kawę oraz wodę. Taka dieta ma doprowadzić organizm do wejścia w stan ketozy, a więc jeszcze szybszej utraty masy ciała. Autorzy diety, czyli pracownicy kliniki Mayo uważają, że w ciągu dwóch tygodni można schudnąć średnio 10 kg. Jednak prawda jest taka, że tak szybka utrata masy ciała spowodowana jest głównie utratą wody, a także zmniejszeniem treści jelitowych na skutek częstych rozwolnień. Bardzo szybko może prowadzić do niebezpiecznych niedoborów, zaburzeń koncentracji, problemów trawiennych. Może również dojść do zaburzenia flory bakteryjnej jelit, której odbudowanie jest trudne i wymaga stosowania prebiotyków oraz probiotyków. Po zakończeniu tej diety można spodziewać się efektu jo-jo.
Opcją dla diety jajecznej jest jej inny wariant, a mianowicie Egg Fast. Jest ona jeszcze bardziej restrykcyjna. Pomaga wyeliminować nadmiar węglowodanów. Jajka zawierają cholinę, która ułatwia procesy trawienne, a także je przyspiesza. Trzeba tutaj wiedzieć, że w trakcie stosowania Egg Fast do każdego posiłku składającego się z jajka należy spożyć 15 g tłuszczu, np. w formie masła, majonezu czy oleju kokosowego. Dieta może być bardzo niebezpieczna, dlatego też nie należy jej stosować na własną rękę.
Poza wyżej wymienionymi dietami jest jeszcze wiele innych: dieta jabłkowa, ryżowa, optymalna. Każda z nich zaleca również picie wody w dużych ilościach. Niektórzy za diety cud uważają również dietę bezglutenową lub dietę paleo, jednak nie są to diety odchudzające ani rygorystyczne, a stosowane z powodów zdrowotnych.
Zakłada się, że z diety cud może korzystać jedynie dorosła, w pełni zdrowa osoba, której nie dolegają żadne choroby. Diety cud na pewno nie powinny stosować kobiety w ciąży i w okresie laktacji, a także dzieci i młodzież. Może to zaburzyć prawidłowy rozwój organizmu i doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Ze względu na wysoką rygorystyczność, każda osoba, nawet w pełni zdrowa, przed stosowaniem diety cud powinna skonsultować się z lekarzem.
Kilkakrotnie pisaliśmy już o negatywnych skutkach diety cud – co to jednak w praktyce oznacza dla naszego organizmu? Poza samą utratą wagi dieta cud może pozbawić nas także zdrowia. Niskokaloryczne lub monotematyczne posiłki osłabiają organizm i jego odporność. Mogą doprowadzić również do poważnych chorób, takich jak anemia czy zaburzenia rytmu serca. Dzieje się tak dlatego, że gdy wykluczamy z diety całą grupę składników, automatycznie powodujemy występowanie niedoborów w organizmie. Jeśli na diecie cud eliminujemy tłuszcze, nasz organizm nie będzie w stanie przyswajać niezbędnych witamin, które rozpuszczane są właśnie w tłuszczach nienasyconych (których zdrowym źródłem jest awokado i oliwa z oliwek). Z kolei rezygnacja z węglowodanów sprawia, że nie spełniamy dziennego zapotrzebowania na energię.
Przy takich dietach jakakolwiek większa aktywność fizyczna może prowadzić do zawrotów głowy i omdleń. Dieta cud oparta jedynie na białku i produktach mlecznych pozbawi nasz organizm błonnika, który jest niezbędny nie tylko na co dzień, ale również podczas odchudzania – zapewnia bowiem uczucie sytości. Wszystko to wiedzie do wniosku, że jednoskładnikowy i rygorystyczny sposób żywienia prowadzi na dłuższą metę do negatywnych skutków.
Diety cud pozwolą zrzucić zbędne kilogramy w bardzo krótkim czasie (tak jak dieta kopenhaska, dzięki której można schudnąć nawet do 20 kilogramów w dwa tygodnie). Jednak utrata wagi przy pomocy diety cud może się wiązać także z utratą zdrowia. Optymalne i zdrowe odchudzanie zakłada, że dorosły człowiek powinien zrzucać maksymalnie 1 kilogram wagi ciała na tydzień. W ten sposób nie zaburzy się gospodarki hormonalnej, układu trawiennego i nie osłabi układu odpornościowego. Diety cud pomogą szybko pozbyć się nadmiaru wagi, jednak nie zapewnią przy tym bezpieczeństwa i zdrowia.
Jedyny prawidłowy i zdrowy sposób na odchudzanie to zrównoważony jadłospis, aktywność fizyczna i obserwacja organizmu. Diety cud, choć przynoszą szybkie efekty, mogą jednocześnie przyczynić się do problemów zdrowotnych i przeważnie skutkują również efektem jojo.
Kawa to nieodłączny element poranka, chwila relaksu w ciągu dnia, a nawet przyjemny pretekst do spotkania w kawiarni. Wokół tego popularnego napoju narosło jednak sporo różnorakich opinii i przekonań.
Szukasz sposobu na urozmaicenie swojej codziennej filiżanki kawy? A może zależy Ci na korzyściach zdrowotnych trunku? Napój z dodatkiem cynamonu to strzał w dziesiątkę! Sprawdź, jakie ma właściwości i
W Internecie (i nie tylko) roi się od mitów na tematy związane z dietą i zdrowym żywieniem. Niekiedy mają one w sobie nieco prawdy, ale nie zawsze. Jak to wygląda w przypadku kawy z mlekiem? Sporo osó