InPost Fresh

Dieta dla dzieci — jak powinna wyglądać

30 grudnia 2022
5 min
Autor: Magdalena Hensoldt-Fyda

Dieta dla dzieci stanowi podstawę ich prawidłowego rozwoju. Składniki odżywcze mają zapewnić prawidłowy wzrost, budowę mięśni, funkcjonowanie poszczególnych układ w organizmie i dobre samopoczucie. O ile w pierwszych miesiącach życia najlepiej sprawdzi się mleko matki, tak z czasem dieta dziecka powinna być coraz bardziej zróżnicowana. Niestety nie wszyscy rodzice potrafią prawidłowo zbilansować posiłki dziecka, co może w różnym okresie ich życia doprowadzić do otyłości. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta dziecka i na co zwrócić uwagę przy jej planowaniu!

  • Dieta dla dzieci powinna być urozmaicona, ale również dobrze zbilansowana.
  • Wybieraj dla swojego dziecka zdrowe przekąski, a z jedzenia słodyczy nie czyń nawyków, a okazje.
  • Redukując masę ciała dziecka z nadwagą, dostosuj kaloryczność posiłków do zapotrzebowania malucha.
  • Włączając dietę lekkostrawną, skup się na produktach zalecanych i zakazanych, by nie popełnić błędu.
 

Przekąski dla dzieci i słodycze – czy włączać je do jadłospisu dla dzieci?

Jadłospis dla dzieci powinien składać się z trzech głównych posiłków i dwóch mniejszych. Do czasu, kiedy dziecko jest w domu, łatwo zadbać o regularność jedzenia i jego skład. Jednak wraz z rozpoczęciem nauki w szkole rodzice tracą część kontroli nad pociechą. Warto więc uczyć dziecko dokonywania odpowiednich wyborów żywieniowych już od momentu rozszerzenia mu diety.

Piramida żywieniowa zakłada, że w każdym posiłku powinny znajdować się warzywa lub owoce, dodatek węglowodanów złożonych, białka w postaci nabiału, mięsa i ryb, a także niewielkie ilości zdrowych tłuszczów pochodzących z olejów roślinnych, orzechów i nasion. Jednocześnie nie ma przeciwwskazań do tego, by podawać dzieciom przekąski i słodycze. Musisz jednak pamiętać, żeby nie zrobić z tego nawyku. Co to znaczy? Słodkie jedzenie nie powinno pojawiać się w jadłospisie dziecka codziennie. Możecie na przykład uczynić rytuał z jedzenia słodyczy w wybrany dzień tygodnia. Bądź umówić się, że po przekąski i słodycze sięgacie tylko z wyjątkowych okazji, np. na urodzinach u kolegi, podczas niedzielnego obiadu u babci itd.

Pamiętaj, że głodne dziecko z większym prawdopodobieństwem sięgnie po niezdrowe przekąski. Przygotowanie drugiego śniadania do szkoły z produktów, które zje z chęcią, jest bardzo ważne. W innym wypadku jedzenie może wylądować w koszu. Zadbaj również o obfity pierwszy posiłek w ciągu dnia, który zapobiegnie napadom głodu później. Najlepiej, by w posiłku znalazło się dobrej jakości białko sycące na długie godziny oraz błonnik pochodzący ze świeżych lub pieczonych warzy. Jeśli dziecko uczęszcza na zajęcia pozaszkolne, obowiązkowym elementem diety jest także podwieczorek. Zadbaj więc, by w jego śniadaniówce znalazły się także zdrowe przekąski, np. mus owocowy, orzechy, kawałki gorzkiej czekolady, domowe batony z granoli lub daktyli i świeże owoce.

Sposoby na niejadków, czyli smaczna i zdrowa dieta pudełkowa dla dzieci

Zdrowe odżywianie wbrew pozorom nie jest ani nudne, ani niesmaczne. Jeśli Twoje dziecko jest typowym niejadkiem, możesz trochę pokombinować z formą serwowania posiłków. Maluchy lubią atrakcyjne dla oka jedzenie. Jasne, intensywne barwy mogą przyciągać uwagę dzieci, co sprawia, że jedzenie wydaje się ciekawe i przyjemne. Z kolei soczyste kolory mogą kojarzyć się z intensywnym smakiem i aromatem, co może zwiększać apetyt.

Niech to będą posiłki, które są nie tylko atrakcyjne dla oka, ale również łatwe do spożycia. Świetnie sprawdzi się dieta pudełkowa dla dzieci. To bardzo praktyczna i wygodna opcja nie tylko do szkoły, ale również na wycieczkę, trening czy wspólną wycieczkę. Szykując dziecku jedzenie do pudełka, oferuj warzywa krojone w plastry z dipem z jogurtu lub hummusu. Podawaj owoce w łatwej do spożycia formie, takie jak plasterki jabłka czy pomarańcze. Do śniadaniówki dodawaj pełnoziarniste produkty zbożowe, np. kanapki, tortille, makaron do sałatek. Oferuj desery oparte na owocach, orzechy i nasiona dosypane do pudełka w formie osobnej przekąski lub części dania, możesz nimi posypać placki z cukinii lub bananów i szpinaku.

Do pudełek mogą trafić także ciepłe dania. Zakup specjalne termosy obiadowe dla dziecka, do których będziesz pakować zapiekanki warzywne, makaron z ulubionym sosem bądź wlewać ciepłą zupę. To doskonały sposób na posiłek zimową porą. Ciepła zupa pomoże się rozgrzać, a jednocześnie doda energii. Jeśli dodasz do niej kaszę i śmietanę, nasyci dziecko na dłużej.

Zdrowe dania dla dzieci w wieku szkolnym – jak dopasować dietę do potrzeb dziecka?

Jedzenie dla dzieci powinno być starannie dobierane niezależnie od ich wieku. Ma bowiem odpowiadać ich potrzebom żywieniowym na różnych jego etach rozwoju. Przykładowo maluch w wieku 4-6 lat powinno zjadać ok. 1400 kcal dziennie. Z kolei zapotrzebowanie kaloryczne dziecka rozpoczynającego naukę w szkole podstawowej wynosi już ok. 1800-2000 kcal i różni się w zależności od aktywności ucznia. Zapotrzebowanie to wzrasta wraz z wiekiem – i rozwojem adolescenta – i może sięgać nawet 2800 kcal. Jednak według zaleceń dietetycznych kaloryczność posiłków nastolatków należy dopasować do ich budowy ciała, a także rodzaju i ilości aktywności fizycznej.

Jak dopasować dietę dziecka do jego potrzeb? Przede wszystkim wprowadzaj nowe produkty żywieniowe razem z dziećmi, aby zachęcić je do eksperymentowania z różnymi smakami i teksturami. Zachęcaj do jedzenia w spokojnej atmosferze, bez rozpraszaczy. Spokojne jedzenie może pomóc w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych – uważnym jedzeniu, co spowoduje, że dziecko zje dokładnie tyle, ile potrzebuje, a nie tyle, ile dostało na talerzu.

Dieta dla dziecka z nadwagą – jakie zalecenia dietetyczne warto wprowadzić?

Jeśli Twoje dziecko ma nadwagę, nie sięgaj po metody odchudzające zarezerwowane dla dorosłych. Młody organizm potrzebuje zupełnie innych dawek składników odżywczych, by mógł się prawidłowo rozwijać. Najlepiej, by dietę odchudzającą dla dzieci ułożył doświadczony dietetyk, który z pewnością zleci badania mające na celu ustalenie, czy i jakie niedobory ma dziecko, czy nie ma schorzeń blokujących odchudzanie. Następnie ułoży menu tak, by znalazły się w nim zdrowe dania dla dzieci, które Twoje dziecko pokocha.

Jednak zazwyczaj pomoże zmiana nawyków żywieniowych, wprowadzenie większej ilości ruchu i podawanie pełnowartościowych posiłków zgodnych z zapotrzebowaniem kalorycznym dziecka. Dieta dla dziecka z nadwagą to taka, w której przede wszystkim powinieneś postawić na jakość produktów. Większą część posiłków powinny stanowić warzywa i owoce. Białe pieczywo i makarony wymień na pełnoziarniste, włącz do jadłospisu kasze, chude mięso i ryby bądź strączki będące doskonałym źródłem białka. Nie zapominaj o zdrowych tłuszczach i przyprawach podkręcających metabolizm. Do dań dodawaj imbir, cynamon, kurkumę, miętę i pieprz. Staraj się korzystać z naturalnych produktów z niską zawartością soli i cukru. I pamiętaj, że u dzieci w wieku wczesnoszkolnym często występują niedobory wapnia i żelaza. Najłatwiej zadbać o ich dostarczenie, wprowadzając nabiał taki jak kefiry, twarogi i sery.

Dieta lekkostrawna dla dzieci – list produktów zalecanych i przeciwwskazanych

Dieta lekkostrawna dla dzieci to dobry wybór dla maluchów, które mają problemy z układem trawiennym. Takie posiłki możesz szykować synowi czy córce po przebytej infekcji, w czasie rekonwalescencji po chorobie, gdy organizm musi skupić swoje siły na powrocie do zdrowia, a nie trawieniu obciążającego go pokarmu i w wielu innych sytuacjach. Dieta lekkostrawna może też pomóc w redukcji masy ciała, chociaż pamiętaj, że sukcesem utrzymania efektów jest zmiana nawyków żywieniowych na stałe.

Co zatem dziecko powinno jeść na diecie lekkostrawnej, a czego unikać. Na liście produktów zalecanych z pewnością powinny znaleźć się: chude mięso, ryby, jajka, chude produkty mleczne, takie jak jogurt naturalny, kefir czy ser twarogowy o niskiej zawartości tłuszczu. Wskazane są również gotowane: ziemniaki, marchewka, dynia czy brokuły oraz pieczone i duszone owoce bez skórki. Na diecie lekkostrawnej proponuj dziecku również chleb pszenny, kaszę manną i kaszę jęczmienną drobną, ryż biały, rosół drobiowy i kremy warzywne. Do picia podawaj wodę i czasami dla urozmaicenia lekkie rozcieńczone soki owocowe.

Zrezygnuj natomiast z tłustego mięsa i jego przetworów, ryb takich jak makrele czy śledzie, smażonych jajek, pełnotłustego mleka i sera, surowych warzyw i warzyw kapustnych, surowych owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, ostrych i pikantnych przypraw, a także napojów gazowanych i sklepowych soków.

Czytaj również