- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta hCG – czym jest? Zasady i efekty

Dieta hCG – czym jest? Zasady i efekty
Dieta hCG nie wszystkich przekonuje. Nawet naukowcy poddają pod wątpliwość czy efekty uzyskiwane przez dietę rzeczywiście są zdrowe oraz czy na pewno odpowiada z nie stosowanie jadłospisu hCG. Z jakimi skutkami i efektami wiąże się stosowanie diety i kto może z niej skorzystać? Dowiesz się, czytając poniższy artykuł.
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
Dieta hCG – główne założenia diety
Zasady diety hCG opierają się na czterech fazach i stosowaniu hormonu hCG – hormonu ludzkiego gonadotropiny kosmówkowej – w celu zmniejszenia apetytu, a tym samym zmniejszenia wagi. Dieta hCG obejmuje bardzo niskokaloryczny plan żywieniowy, często ograniczając dzienną ilość spożywanych kalorii do około 500-800 kcal. Ograniczenie kalorii ma na celu zmuszenie organizmu do spalania zgromadzonych zapasów tłuszczu. Ta niska podaż kalorii sprawia, że dieta hCG jest bardzo kontrowersyjna nawet w środowisku badawczym. Jest to jeden z najbardziej restrykcyjnych sposobów odżywiania, który stosowany w dłuższej perspektywie może przynieść niewyobrażalne skutki uboczne.
Cały plan żywieniowy hCG został opracowany przez endokrynologa Alberta Simeonsona w latach 50. XX wieku. Zakłada on przejście na etap diety składającej się z żywności ekologicznej, etap restrykcyjnej i niskokalorycznej diety oraz etap stosowania hormonu. Musisz wiedzieć, że hCG to hormon gonadotropiny kosmówkowej, produkowany przez organizm kobiet w ciąży, w kosmówce łożyska. Aby dieta zaowocowała pożądanymi efektami, zalecana jest również aktywność fizyczną i ćwiczenia oddechowe. Ze względu na ograniczenia żywieniowe związane z dietą, niezbędna jest suplementacja odpowiednich mikroskładników, najlepiej pod opieką lekarza lub dietetyka.
Dieta przebiega w następujący sposób:
- Faza 1 (3-5 dni) – regeneracja: jest to czas na oczyszczenie organizmu i przygotowanie do odchudzania, poprzez spożywanie dużej ilości płynów i błonnika.
- Faza 2 (2 dni) – doładowanie „uczta smaków”: czas na spożywanie dużej ilości kalorii (3-4 tys./dzień), produktów tłustych i wysokokalorycznych.
- Faza 3 (21 dni) – aktywacja: faza spożywania 500 kcal dziennie, zgodnie z restrykcjami odnośnie do spożywanych produktów.
- Faza 4 (21 dni) – stabilizacja: ma na celu wytworzenie „nowych ścieżek metabolicznych”; ilość kalorii w diecie powoli się zwiększa, włączone są odpowiednie suplementy oraz hormon hCG.
Dieta cieszy się sporą popularnością, szczególnie na zachodzie, jednak środowisko naukowe nie potwierdza utraty wagi przypisywanej stosowaniu hormonu hCG. Stosowanie diety utrudnia również dostępność hormonu na rynku oraz duża ilość stwierdzonych skutków ubocznych. Czy jest to więc bezpieczna dieta? Z pewnością jest bardzo restrykcyjna, a stosowanie tzw. doładowania kaloriami nawet do 4000 na dzień, by później drastycznie obniżyć je zaledwie do 500, może przynieść więcej szkody niż pożytku. Warto zatem przyjrzeć się samej diecie nieco bliżej.
Kiedy warto stosować dietę hCG?
Efekty stosowania diety hCG będą zauważalne, niezależnie od Twojego wieku, sprawności ruchowej czy płci, jeśli będziesz przestrzegać jej zasad. Dietę mogą stosować osoby:
- chcące poprawić wygląd swojej sylwetki,
- planujące schudnąć dla ogólnej poprawy jakości życia,
- dążące do schudnięcia, zarówno przy uprawianiu aktywności fizycznej, jak i bez niej.
Niemniej jednak pamiętaj, że restrykcyjna dieta może być stosowana tylko przez krótki okres czasu. W dłuższej perspektywie może doprowadzić do niedoborów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych.
Diety powinny unikać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby niepełnoletnie. Można zauważyć, że w trakcie stosowania diety hCG wśród kobiet i mężczyzn przez ten sam okres, bilans straconych kilogramów przez panów jest wyższy niż w przypadku pań. Łączy się to z poziomem przyswajanych kalorii, które w przypadku mężczyzn i kobiet są takie same i dla mężczyzn stanowią znacznie większy deficyt, ze względu na ich naturalne predyspozycje.
Autor programu proponuje stosowanie diety przez kilka miesięcy, pod ciągłą obserwacją lekarską. Jest to konieczne minimum, wynikające z przyjmowania w trakcie terapii hormonów oraz drakońskich ograniczeń kalorycznych, które bez właściwej suplementacji mogą doprowadzić do wyjałowienia i wyniszczenia organizmu.
Czy dieta hCG jest zdrowa?
Dieta od początku obarczona jest kontrowersjami, ze względu na restrykcyjne obniżenie ilości spożywanych kalorii, poniżej normy PPM oraz wątpliwe pozytywne działanie przyjmowanego na diecie hormonu hCG. Dieta niesie za sobą skutki uboczne, jak np. rozrost piersi i wzrost ciśnienia krwi u mężczyzn, zaburzenie gospodarki hormonalnej, utrata miesiączki, zaburzenia odżywiania, efekt jo-jo.
Dieta hCG – wady i zalety
Trzeba podkreślić to po raz kolejny – dieta z użyciem hormonu hCG jest kontrowersyjna. I tam, gdzie jedni szukają zalet, inni wytykają wady. O tym, czy będziesz ją stosować, zdecydujesz samodzielnie. Oczywiście zawsze przed zmianą sposobu odżywiania należy wykonać badania krwi i moczu oraz skonsultować się z lekarzem. Jednak w przypadku diety hCG ta kontrola powinna być zdecydowanie większa.
Stosując się do zasad tej diety, możesz szybko stracić zbędne kilogramy – co spowodowane będzie znacznym deficytem kalorycznym. Na pewno dużą zaletą tego planu jest prosty jadłospis opracowany uwzględniający głównie produkty o niskiej kaloryczności, które jednocześnie mają zadbać o wysoką sytość posiłków. Dieta hCG jest zazwyczaj stosowana przez krótki okres czasu, co oznacza, że osoby, które nie tolerują jej ograniczeń, mogą szybko zakończyć ten sposób odżywiania. Nie musisz więc obawiać się frustracji spowodowanej kilkoma miesiąca żmudnego odchudzania.
Z drugiej jednak strony omawiany plan żywieniowy to ekstremalne ograniczenie kaloryczności posiłków, co może doprowadzić nie tylko do niedoborów składników odżywczych, ale także do poważniejszych problemów zdrowotnych. Ponadto istnieje niewiele badań naukowych potwierdzających skuteczność diety hCG. Nie ma także solidnych dowodów na to, że hormon hCG rzeczywiście zmniejsza apetyt lub przyspiesza utratę wagi. A nawet jeśli uda Ci się szybko zredukować wagę, istnieje duże prawdopodobieństwo, że po powrocie do wcześniejszego sposobu odżywiania równie szybko przytyjesz.
Przykładowy jadłospis – dieta hCG
Produkty oraz jadłospis na diecie hCG jest restrykcyjny, a autor planu zastrzega, że efekty będą zauważalne przy pełnym dostosowaniu się do nowych ograniczeń. Głównymi składnikami diet hCG są sycące warzywa oraz owoce, a także chude mięso i odtłuszczony nabiał. Dieta kategorycznie wyklucza produkty o wysokiej zawartości tłuszczu oraz takie jak np.: orzechy, awokado, oliwki, tłuszcze roślinne i zwierzęce (oleje, oliwy, masło, margaryna), jajka, alkohol oraz cukier i produkty zawierające go w składzie.
W takim razie, co jeść na diecie hCG? Wśród produktów dozwolonych mogą się znaleźć:
- owoce: pomarańcze, jabłka, truskawki, jagody, czerwone porzeczki, grejpfruty;
- warzywa: sałaty (jarmuż, cykoria, rukola, sałata masłowa i lodowa), seler (naciowy i korzeniowy), cebula, cukinia, kabaczek, koper włoski, papryka, szparagi, ogórki, rzodkiewka, szpinak, brukselka, cukinia;
- chude mięso: drób (pierś z kurczaka i indyka), białe ryby (dorsz, sandacz, sardynki, dorada), owoce morza (krewetki, kalmary, ostrygi), wołowina (stek, tatar z polędwicy), cielęcina (sznycel);
- napoje: woda (niegazowana, źródlana), czarna kawa i herbata, napary ziołowe.
Ponadto menu na diecie hCG powinno być uzupełnione o białko, np. w postaci otłuszczonych produktów nabiałowych lub odżywek. Konieczna jest suplementacja, głównie witamin z grupy B, witaminy C, magnezu, żelaza, potasu, spiruliny i chlorelli. Dawki należy konsultować z lekarzem.
Oto przykładowe przepisy na diecie hCG (500 kcal/ dzień). Pierwotnie, dieta zakładała podział kalorii na dwa posiłki, jednak robi się od tego odstępstwa.
- I posiłek: wafle ryżowe, szynka z indyka, papryka/ sałatka z kurczakiem i warzywami (pieczona pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe, rukola, ogórek, opcjonalnie oliwa z oliwek) / sałatka (jabłko, zielona cebulka, seler naciowy, ogórek, kapusta kiszona, sól do smaku).
- II posiłek: Krewetki pieczone z cukinią, sos sojowy/ zupa pomidorowa (kurczak, pomidory, sól, bazylia, długie gotowanie) / kurczak duszony ze szpinakiem, bazylia, oregano/ dorsz duszony z brokułami, cytryna, bazylia, sos sojowy.
Podane przepisy to propozycje łączenia ze sobą składników, dozwolonych na diecie, których kalorykę możesz policzyć samodzielnie, dostosowując wielkość porcji do swoich upodobań. Ważne, aby dzienny bilans nie przekraczał 500 kcal.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr