- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta lekkostrawna – zasady. Produkty zalecane i niewskazane

Dieta lekkostrawna – zasady. Produkty zalecane i niewskazane
Dieta lekkostrawna często pojawia się w zaleceniach lekarskich, szczególnie podczas problemów z układem pokarmowym. Wyjaśniamy, czym charakteryzuje się ten sposób odżywiania, jakie są wskazania do jego stosowania oraz które produkty są odpowiednie, a które niekoniecznie. Dieta lekkostrawna – efekty żywienia ubogiego w błonnik pomagają w regeneracji organizmu i wspierają walkę z wieloma schorzeniami. Poznaj jadłospisy i zasady diety lekkiej!
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
1. Dieta lekkostrawna musi być stosowana u osób po operacji.
2. Potrawy diety lekkostrawnej należy przyrządzać bez dodatku tłuszczu, najlepiej gotując bądź przygotowując na parze.
3. Dieta lekkostrawna jest niezbędna w przypadku dzieci.
Czym charakteryzuje się dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna – co to takiego jest? Ten sposób odżywiania polega na tym, by dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych składników, nie obciążając przy tym żołądka ani innych części układu pokarmowego. Oznacza to, że spożywane posiłki powinny być lekkie i szybkie do strawienia, ale pełnowartościowe. O tym, jakie produkty są lekkostrawne i z czego warto komponować swoje potrawy, dowiesz się z dalszej części artykułu. Lekka dieta stosowana jest przede wszystkim z powodu chorób układu pokarmowego czy rekonwalescencji. Samo stosowanie diety lekkostrawnej nie powoduje utraty tkanki tłuszczowej. Jeśli Ci na tym zależy – jest to możliwe jedynie w połączeniu z deficytem kalorycznym.
Dieta lekkostrawna – wskazania do stosowania
Posiłki lekkostrawne powinny spożywać osoby chore. Dieta ta jest dobra na różnorodne dolegliwości układu pokarmowego. Choroby związane z żołądkiem czy jelitami, w tym także nowotwory, wymagają szczególnej dbałości o lekkość potraw. Poza tym dieta lekkostrawna sprawdza się w czasie hospitalizacji czy rekonwalescencji po zabiegach i operacjach oraz niekiedy pomaga zniwelować wzdęcia.
Powinna być ona stosowana w zależności od indywidualnych potrzeb u seniorów, którzy często ze względu na stan zdrowia muszą odejść od dotychczasowej, nierzadko dość tłustej kuchni. Poleca się ją także pacjentom z chorobami układu oddechowego czy podczas przejściowych chorób i przeziębień. Dzięki temu, że dieta jest lekkostrawna, organizm może przeznaczyć więcej energii na radzenie sobie ze schorzeniami, co przyspiesza proces leczenia lub pozwala na bardziej komfortowe życie z chorobą.
Ogólne zasady diety lekkostrawnej – produkty wskazane
Dieta lekkostrawna – zasady tego sposobu żywienia są dość proste do wprowadzenia w życie. Dotyczą one nie tylko konkretnych produktów, które powinno się spożywać czy wykluczać, ale także formy ich obróbki i przygotowania. Dania w diecie lekkostrawnej powinny być spożywane regularnie i najczęściej stanowią one 5 posiłków każdego dnia. Nie należy jeść przez około 2-3 godziny przed pójściem spać. Liczba posiłków jest duża, ponieważ ich wielkość powinna być nieco mniejsza niż standardowych dań, aby nie obciążać żołądka czy jelita grubego.
Bardzo istotna jest obróbka termiczna dań. Zaleca się jak największą ilość jedzenia przyrządzać na parze, gotować oraz piec np. w rękawie. Należy unikać dań smażonych na tłuszczu, gdyż powstająca na nich skorupka czy używana do smażenia panierka należą do ciężkostrawnych elementów posiłków. Można natomiast smażyć jedzenie na suchej patelni.
Co można jeść na diecie lekkostrawnej? Oto propozycje produktów, których warto użyć do komponowania posiłków: surowe tłuszcze roślinne, np. oliwa z oliwek, wszelkie chude mięsa, np. indyk, kurczak, dorsz, dojrzałe owoce bez skórki, np. brzoskwinie, jabłka, banany, musy owocowe, warzywa najlepiej gotowane lub duszone, takie jak marchew, pomidory, ziemniaki, pieczywo pszenne, kasza jaglana czy manna, makarony pszenne, ryż, kefir, niskotłuszczowe mleko, jajka na miękko, budyń, kisiel czy jogurty naturalne. Jeśli chodzi o napoje, należy pić dużo wody, ale dozwolone są także lekkie kawy czy herbaty. Do potraw warto używać łagodnych przypraw ziołowych.
Czego nie jeść na diecie lekkostrawnej?
Dieta lekkostrawna – czego unikać w swoich potrawach? Przede wszystkim produktów bogatych w błonnik, czyli m.in. pieczywa pełnoziarnistego czy kaszy gryczanej. Do niedozwolonych produktów należą także m.in.: smalec, tłuste części wieprzowiny, parówki, surowe mięsa, ser pleśniowy, wysokotłuszczowe mleko, słodkie wypieki, niedojrzałe owoce, nasiona strączków, kapusta, papryka, czosnek, ostre przyprawy, gazowane napoje i alkohol. Powinno unikać się także dań z zasmażkami czy sztucznymi przyprawami takimi jak kostki rosołowe. Niewskazane są dodatki do potraw takie jak majonez czy musztarda.
Istnieje też sporo produktów, które nie są wskazane na co dzień, ale raz na jakiś czas można wprowadzić je do dań lekkiej diety. Są to np.: kalafior, tofu, pieczywo graham, makrela, orzechy czy kalarepa. Oczywiście w przypadku nietolerancji pokarmowych czy specyficznych schorzeń dieta może dodatkowo wykluczać jeszcze więcej produktów. Warto swój jadłospis konsultować z dietetykiem lub lekarzem. W sieci znajdują się także tabele z produktami zakazanymi i wskazanymi, które warto sobie wydrukować i zawiesić np. na lodówce, by przypominały o tym, co można, a czego nie można jeść w diecie lekkostrawnej. To szczególnie pomocne na początku tej drogi.
Jadłospis w diecie lekkostrawnej
Dieta lekkostrawna – jadłospis każdego pacjenta może wyglądać inaczej. Tak naprawdę mimo restrykcji dieta ta pozwala na przygotowywanie wielu bardziej lub mniej wyszukanych potraw. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis na dwa dni:
Dzień pierwszy:
- Dieta lekkostrawna – śniadanie: owsianka z płatków błyskawicznych na mleku 1,5% z duszonymi morelami, bananem i dodatkiem masła orzechowego;
- Drugie śniadanie lekkostrawne – bułka pszenna z niewielką ilością masła, obranym pomidorem i plastrem sera light;
- Obiad diety lekkostrawnej – leczo warzywne z dodatkiem piersi kurczaka gotowanej na parze;
- Podwieczorek diety lekkostrawnej – kisiel owocowy;
- Dieta lekkostrawna – kolacja: sałatka z mixu sałat z kaszą jaglaną, jajkiem na miękko, pomidorami i oliwą z oliwek.
Dzień drugi:
- Dieta lekkostrawna – śniadanie: kanapki na pszennym chlebie z masłem, wędliną z kurczaka, sałatą i obranym pomidorem;
- Drugie śniadanie lekkostrawne – jogurt naturalny z dodatkiem owoców;
- Obiad diety lekkostrawnej – dorsz na parze, purée ziemniaczane i gotowany kalafior;
- Podwieczorek diety lekkostrawnej – galaretka owocowa;
- Dieta lekkostrawna – kolacja: zupa krem z pomidorów;
Dieta lekkostrawna – przepisy z wykorzystaniem dozwolonych w tej diecie produktów znajdziesz w Internecie, ale warto zapytać o nie także dietetyka. Mimo że ten sposób odżywiania wymaga nieco wyrzeczeń, jego zalety zdrowotne są nieocenione. Jeśli zmagasz się z opisanymi wcześniej problemami zdrowotnymi, koniecznie wypróbuj dietę lekkostrawną.
Dieta lekkostrawna dla dziecka – jak skomponować pełnowartościowy posiłek?
Jaka dieta lekkostrawna dla dziecka jest najlepsza. Dania muszą być oczywiście odpowiednio zbilansowane i oparte tylko i wyłącznie na składnikach pełnowartościowych. W żadnym wypadku nie można podawać dziecku produktów przetworzonych, w tym nawet garmażeryjnych. Posiłki powinny być tak skomponowane, by nie obciążały układu pokarmowego. Do tego wszystkiego powinny również bazować na łatwostrawnych produktach. Ważne są także porcje. Dziecko powinno jeść częściej, natomiast w mniejszej ilości. Najlepiej przygotowywać produkty na parze bądź dusić je czy piec w folii. Dieta lekkostrawna - przepisy dla dziecka. Na pewno można przygotować jajko na miękko, dodać do niego małą kromkę chleba pszennego z dodatkiem pomidora, koniecznie bez skórki. W ramach drugiego śniadania bardzo dobrze sprawdzą się owoce. Możesz z nich przygotować np. mus. Możemy Ci polecić musy z bananów czy też jabłek. Aby urozmaicić posiłek, warto dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Na obiad warto podać dziecku pierś gotowaną na parze. Możesz wybrać zarówno taką z indyka, jak i kurczaka. Zamiast sałatki, lepiej podać marchewkę gotowaną. Do takiego dania pasują zarówno ziemniaki, jak i ryż. W ramach podwieczorka czy też deseru, doskonale sprawdzi się kaszka przygotowana na chudym mleku z dodatkiem musu owocowego czy też sałatki owocowej. Możesz także podać ryż z potartym jabłkiem. Na kolację warto przygotować twarożek z dodatkiem np. potartej rzodkiewki. Do tego kromka pszennego pieczywa. Pamiętaj przy tym, że dla dziecka wbrew pozorom zdecydowanie lepsze jest pieczywo pszenne niż pełnoziarniste, gdyż to drugie obciąża żołądek.
Dania lekkostrawne - jak przyrządzać potrawy na diecie?
Jak przyrządzać dania lekkostrawne? Przede wszystkim należy całkowicie zrezygnować ze smażenia. Nie należy nawet obsmażać potraw. Wiele osób sądzi, że grillowanie jest dobrą metodą przygotowania dań, gdyż nie używa się do tego tłuszczu. Jednak nie jest to prawda, a więc również z grillowania trzeba całkowicie zrezygnować. Natomiast zalecane jest gotowanie w wodzie, która wcześniej może być delikatnie osolona. Możesz też przygotować posiłki na parze. Bardzo przydatny jest parowar. Wystarczy tylko włożyć do niego warzywa czy porcję mięsa i już po kilkunastu minutach posiłek jest gotowy. Bardzo zdrowe jest także przygotowanie posiłków w naczyniu żaroodpornym czy też w folii bądź rękawie. Wybierając takie metody, w żadnym wypadku nie należy dodawać jakiegokolwiek tłuszczu i to niezależnie czy jest to tłuszcz zwierzęcy, czy pochodzenia roślinnego.
Dieta lekkostrawna po operacji: co jeść, by uniknąć niestrawności?
Jaka dieta lekkostrawna po operacji jest najlepsza? Rzeczywiście w okresie rekonwalescencji bezwzględnie trzeba stosować się do zasad diety lekkostrawnej. Należy spożywać niewielkie ilości jedzenia. W żadnym wypadku nie można się objadać. Pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu godziny po przebudzeniu, natomiast ostatni na dwie godziny przed pójściem spać. Musisz też pamiętać, by obniżyć poziom spożywanego błonnika. Mamy dla Ciebie radę, a mianowicie zamiast spożywania całych owoców, wyciskaj soki, które zawierają mniejszą ilość błonnika. Lekkostrawny obiad na chory żołądek - co jeść? Możesz np. przygotować gotowanego na parze kurczaka, a dokładnie filet z piersi, koniecznie bez skóry. Zalecane jest także mięso z królika czy cielęcina. Do porcji mięsa warto dodać rozgotowany ryż oraz odrobinę gotowanej marchewki.
Produkty lekkostrawne: tabela zalecanych składników w lekkostrawnych przepisach
Produkty lekkostrawne - tabela żywienia pomoże Ci dobrać odpowiednie składniki Twoich posiłków, które pozwolą Ci ograniczyć dolegliwości bólowe, np. po operacji. Na pewno warto sięgnąć po produkty zbożowe takie jak bułki pszenne, ale i suchary. W diecie zalecany jest także biały ryż, ryż jaśminowy czy basmati. Do jadłospisu możesz dodać także drobny makaron. Jeżeli tolerujesz nabiał, to koniecznie wybieraj ten chudy do 2% tłuszczu. Szczególnie sprawdzi się biały serek czy też jogurt naturalny. Można także spożywać chude ryby takie jak pstrąg tęczowy czy dorsz.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr