InPost Fresh

Dieta makrobiotyczna – zasady i efekty. Na czym polega?

16 stycznia 2023
5 min
Autor: Weronika Hajdas

Dieta makrobiotyczna wywodzi się z medycyny chińskiej. Kryje się za nią jednak coś więcej niż tylko potrawy i przekąski. To ideologia, która może zmienić się w styl życia. Dieta makrobiotyczna – zasady, efekty, a także przykładowy jadłospis znajdziesz w poniższym artykule. Dowiedz się, jak jedzenie konkretnych produktów wpływa na Twoje zdrowie i życie.

  • Dieta makrobiotyczna nie jest dietą redukcyjną. To sposób żywienia, który wiąże się z przekonaniami płynącymi z medycyny chińskiej. Jest on przeznaczony dla osób, które potrafią bilansować swoje posiłki.
  • Celem diety makrobiotycznej jest poprawa ogólnego stanu zdrowia i harmonia życiowa. W holistycznym podejściu tradycyjnej medycyny chińskiej to właśnie dieta może wpływać między innymi na odczuwane szczęście.
  • Kuchnia makrobiotyczna nie jest dla każdego. Nie powinny się na nią decydować kobiety w ciąży, dzieci, osoby z chorobami żołądka i jelit, osteoporozą, a także nadczynnością tarczycy.
 

Czym jest dieta makrobiotyczna i jakie są jej główne założenia?

Dieta makrobiotyczna – co to takiego? Okazuje się, że to nie tylko sposób żywienia, ale także styl życia. Osoby stosujące ten rodzaj odżywiania uważają, że jedzenie jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na cały organizm. To od jedzenia zależy zdrowie, samopoczucie, a nawet szczęście życiowe. Celem diety makrobiotycznej jest utrzymywanie równowagi między yin i yang. Do tych sił przypisuje się konkretne rodzaje pożywienia. Yin to jedzenie tzw. zimne, w tym między innymi mleko czy słodkie przekąski, a yang to tzw. jedzenie gorące, czyli mięso i wszelkie ostre przyprawy.

Dieta makrobiotyczna – na czym polega komponowanie posiłków? W tym sposobie żywienia wyznaje się zasadę, że powinno się jeść przede wszystkim lokalne produkty. Niewskazane są owoce czy warzywa z odległych kontynentów, niewystępujące naturalnie na danym obszarze. Takie odżywianie według pierwotnej idei pozwala zadbać o harmonię życia i samopoczucie. Można spotkać się również z opinią, że dieta ta pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.

Około połowy spożywanych pokarmów powinna zaliczać się do produktów pełnoziarnistych. Na drugim miejscu znajdują się warzywa, które najlepiej, jeśli stanowią około 30% diety. Reszta to rośliny strączkowe.

Co jeść, a czego unikać na diecie makrobiotycznej?

Dieta makrobiotyczna – produkty, które warto jeść, powinny pochodzić z tej samej strefy klimatycznej. Do produktów pełnoziarnistych zaliczyć można np. ryż brązowy, proso, jęczmień czy inne zboża. Bardzo cenny jest zawarty w nich błonnik, który wspomaga oczyszczanie organizmu. Dieta powinna być pełna warzyw, a także wartościowych roślin strączkowych, takich jak soczewica, ciecierzyca czy fasola. Dobrze sprawdzi się też soja i tofu. Makrobiotyczny sposób żywienia ogranicza, a niekiedy eliminuje całkowicie mięso czy nabiał. Niektórzy jednak decydują się na okazjonalne spożywanie ryb. Produktami uzupełniającymi dietę są także orzechy, nasiona czy oliwa z oliwek. Wśród zalecanych napojów znajdują się m.in. woda, kawa zbożowa czy herbaty. Co ciekawe, dieta ta zakłada, że nie powinno się pić zbyt często, a jedynie wtedy, kiedy odczuwa się naprawdę silne pragnienie.

Do produktów, których nie powinno się spożywać, należą: drób, nabiał, fast foody, słodycze, kawa, alkohol oraz wszelkie przetworzone pokarmy. Warto wybierać przede wszystkim produkty naturalnego pochodzenia. Poza tym nie powinno się jeść pewnych owoców, zwłaszcza tych z tropików oraz części warzyw, w tym pomidorów, ziemniaków czy szparagów. Wyklucza się też wszystkie dostępne w sklepach dania gotowe i aromatyzowane, w tym różnego rodzaju pasty, konserwy czy zupy błyskawiczne.

Efekty stosowania diety makrobiotycznej

Efekty diety makrobiotycznej są widoczne dość szybko, szczególnie u osób z otyłością. Mimo że nie jest to typowa dieta redukcyjna, można z jej pomocą stracić kilka zbędnych kilogramów, zwłaszcza na początku tego sposobu odżywiania. Jeśli utrata masy ciała jest Twoim priorytetem, dopasuj odpowiedni deficyt kaloryczny do swojego zapotrzebowania energetycznego.

Głównym efektem diety makrobiotycznej zgodnie z jej założeniami ma być szczęście, pełnia zdrowia i harmonia. Mówi się, że dieta ta zapobiega powstawaniu wielu chorób, w tym nawet nowotworów i wspomaga leczenie wielu schorzeń. Nie wszystko to znajduje potwierdzenie w prowadzonych badaniach, jednak z całą pewnością odżywianie ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

Dla kogo polecana jest dieta makrobiotyczna?

Najważniejszym celem diety makrobiotycznej nie jest redukcja wagi ciała. Jej zasady są ściśle związane ze starą chińską ideologią – starannie opracowany jadłospis miał chronić przed chorobami i zapewniać ogólne powodzenie w życiu. Dieta ta wymaga jednak pewnych umiejętności pod kątem odpowiedniego komponowania i bilansowania spożywanych posiłków. Bez tego narazisz się na niedobory cennych składników odżywczych, które z pewnością odbiją się na Twoim zdrowiu.

Dla kogo dieta makrobiotyczna będzie dobrym wyborem? Przede wszystkim dla osób dorosłych i zdrowych, bez przewlekłych chorób czy schorzeń, zwłaszcza tych, które wiedzą, jak prawidłowo zbilansować swój jadłospis. Jeśli chcesz spróbować holistycznego podejścia prosto z Chin i dodać do swojego menu wiele składników roślinnych, kuchnia makrobiotyczna może być dla Ciebie.

Efekty diety, czyli jakie korzyści płyną z kuchni makrobiotycznej?

Zasady diety makrobiotycznej na początku mogą wydawać się trudne do opanowania. Różne składniki spożywcze dzieli się na rodzaje, z części należy zrezygnować na rzecz produktów roślinnych, inne przygotowywać w określony sposób. Efektem wszystkich tych działań zgodnie z pierwotnym zamysłem miała być pełna harmonia organizmu, jego oczyszczenie, a nawet ochrona przed chorobami. Chociaż twierdzenie to nie jest w pełni zgodne z aktualną wiedzą, nie oznacza to, że kuchnia makrobiotyczna nie niesie z sobą żadnych korzyści.

Jadłospis diety makrobiotycznej obfituje w produkty pełnoziarniste, które są pełne cennego składnika – błonnika. Jest to składnik nadzwyczaj ważny dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. W diecie makrobiotycznej pojawia się także wiele warzyw dostarczających do organizmu ważne witaminy i minerały. Dodatkowo niewielkie ilości tłustych pokarmów sprzyjają zmniejszonemu ryzyku chorób serca.

Dieta makrobiotyczna – jak przygotowywać posiłki?

Dieta makrobiotyczna – przepisy w tym jadłospisie powinny zawierać nie tylko ściśle określony produkty, ale także należy je przygotowywać w określony sposób. Kluczową kwestią jest to, aby produkty były poddawane jak najmniejszej obróbce. Warzywa nie powinny być rozgotowywane, warto też unikać smażenia. Najlepiej sprawdza się gotowanie na parze czy pieczenie. Serwowane posiłki nie mogą być zbyt gorące ani podgrzewane w mikrofalówce. Ponadto istotne jest nieprzejadanie się. Warzywa powinno się zjadać w całości.

Przykładowy jadłospis – dieta makrobiotyczna

Jeśli zdecydujesz się na żywienie makrobiotyczne, z pewnością będziesz poszukiwać przepisów na pyszne dania wpisujące się w zasady diety. Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis na kilka dni. Możesz się nim zainspirować lub dokładnie go odtworzyć.

Dieta makrobiotyczna – jadłospis:

Dzień 1.

  • Śniadanie – owsianka na napoju roślinnym lub wodzie z dodatkiem orzechów, malin i śliwek;
  • Drugie śniadanie – kanapka na chlebie pełnoziarnistym z tofu i ogórkiem, do tego marchewka;
  • Obiad – kasza gryczana, pieczony dorsz i surówka;
  • Podwieczorek – pieczona ciecierzyca w przyprawach;
  • Kolacja – zupa krem z dyni z grzanką razową.

Dzień 2.

  • Śniadanie – sałatka z komosy ryżowej, marchewki i fasoli z dodatkiem oliwy z oliwek;
  • Drugie śniadanie – mieszanka surowych warzyw, np. kalarepa, marchewka, groszek i papryka;
  • Obiad – bowl z ryżem brązowym, sałatą, pieczoną ciecierzycą, bakłażanem, rzodkiewką i pestkami słonecznika;
  • Podwieczorek – jaglanka na wodzie lub napoju roślinnym z jabłkiem i cynamonem;
  • Kolacja – kanapki na chlebie pełnoziarnistym z sałatą, tofu, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Dzień 3.

  • Śniadanie – jaglanka na wodzie lub napoju roślinnym z truskawkami i morelą;
  • Drugie śniadanie – kanapka na chlebie razowym z jajkiem, rukolą i cebulą;
  • Obiad – wegetariańska zupa fasolowa;
  • Podwieczorek – brokuł gotowany na parze z oliwą z oliwek i pieprzem;
  • Kolacja – sałatka z makaronem pełnoziarnistym, tartą marchewką, papryką i tofu.

Dieta makrobiotyczna – odchudzanie, oczyszczanie z toksyn, harmonia i szczęście. Z tym może kojarzyć się odżywianie makrobiotyczne. Okazuje się jednak, że spożywanie posiłków bazujących jedynie na regionalnych produktach może prowadzić do poważnych braków witamin i minerałów. Dieta makrobiotyczna – wady w diecie są często przytaczane przez naukowców, jednak wiele osób wciąż stosuje te zasady odżywiania dla swojego zdrowia.

Czytaj również