- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta na trądzik – co jeść, a co wykluczyć przy problemach skórnych?

Dieta na trądzik – co jeść, a co wykluczyć przy problemach skórnych?
Czy leczenie trądziku to tylko dermokosmetyki? Okazuje się, że ogromnie ważna jest dieta na trądzik. Odpowiednie odżywianie ma korzystny wpływ na cerę. Z artykułu dowiesz się, co jeść przy trądziku i w jakich produktach znajdziesz wartościowe składniki. Dieta na trądzik – jadłospis pozwala pozbyć się toksyn za pomocą warzyw, owoców i innej nieprzetworzonej żywności. Zadbaj o swoją dietę i pozbądź się zaskórników. Podpowiedź, co jeść na trądzik, znajdziesz poniżej!
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
- Trądzik różowaty to przypadłość, która dotyka wiele osób. Aby się jej pozbyć, należy zmienić swoje nawyki żywieniowe.
- Dieta na trądzik polega na rezygnacji ze spożywania pewnych produktów, takich jak nabiał, alkohol, słodycze czy fast foody.
- Zastosowanie się do zasad takiej diety przynosi efekty w bardzo krótkim czasie, co widoczne po znacznie mniejszej ilości zmian skórnych.
Dieta na trądzik – jak jedzenie wpływa na stan i leczenie skóry?
Czy dieta ma wpływ na trądzik? Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” zna chyba każdy. Jest ono jak najbardziej prawdziwe, ponieważ spożywane pokarmy mają ogromny wpływ na cały organizm, w tym także stan cery i trądzik. Nieprawidłowy sposób odżywiania może prowadzić do wielu chorób, w tym nawet tych najgroźniejszych. To właśnie dlatego codzienna dieta i zdrowe nawyki są bardzo istotne. Podstawą jest picie odpowiedniej ilości wody, aby nie doprowadzać do przesuszenia skóry. Na szczególną uwagę zasługują produkty bogate w witaminy, np. A, C czy E, które zapewniają skórze lepszy wygląd i szybką regenerację. Można je znaleźć m.in. w papryce, marchewce, szpinaku, truskawkach oraz wielu innych owocach i warzywach. Na lepszy wygląd cery wpływa także cynk obecny m.in. w jajkach.
Dieta dla cery trądzikowej powinna być odpowiednio zbilansowana i pełna składników odżywczych. Aby utrzymać jak najlepszy stan skóry i zapobiegać negatywnym zmianom w organizmie, należy stosować się do prostych zasad zdrowego odżywiania. Co to oznacza? Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, a tłuszcz zwierzęcy warto zastąpić roślinnym. Powinno się jeść w miarę regularnie i ograniczać cukry, alkohol, sól czy fast foody i jedzenie wysoko przetworzone. Dobrze jest ograniczać mięso, a jeśli już po nie sięgasz, wybieraj mięso białe i ryby. To pomoże w walce z trądzikiem.
Dieta na trądzik – co jeść?
Dieta na trądzik – co jeść, gdy zmagasz się z problemami skórnymi? Pomocna może okazać się dieta lekkostrawna, wypełniona warzywami i owocami. Szczególną uwagę warto zwracać na wymienione wcześniej witaminy (A, C, E), beta-karoten czy cynk. Wpływają one m.in. na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów łojowych. Nadprodukcja łoju przyczynia się do powstawania problemów skórnych, dlatego działanie gruczołów jest bardzo ważne. Cynk można znaleźć np. w wątróbce czy rybach. Warto zwracać uwagę na błonnik obecny m.in. w wieloziarnistym pieczywie czy makaronie. Błonnik ma właściwości oczyszczające organizm, dlatego odgrywa istotną rolę w utrzymywaniu czystej, promienistej cery.
Ponadto liczy się spożywanie kwasów omega-3, które znaleźć można np. w orzechach czy rybach. Ważne są także witaminy z grupy B, obecne m.in. w brzoskwiniach i bananach. Istotne jest nie tylko to, co jesz i jakich produktów używasz, ale również to, jak je przyrządzasz. Dieta trądzikowa wymaga jak najmniejszego przetwarzania produktów. Zaleca się gotowanie na parze i pieczenie. Do okazjonalnego smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu powinno używać się oliwy z oliwek. W diecie sprawdzi się także olej lniany.
Produkty niewskazane w diecie na trądzik
Wielu pacjentów z niedoskonałościami skórnymi zastanawia się, czego nie jeść przy trądziku. Nie powinno się spożywać produktów wysoko przetworzonych, fast foodów, alkoholu, napojów słodzonych, ostrych potraw czy słonych przekąsek. Negatywnie na stan cery wpływa także nabiał spożywany w zbyt dużych ilościach i wszelkie słodycze. Warto zatem np. zamienić mleko krowie na napoje roślinne. Ostre dania mają taką wadę, że niekiedy powodują pocenie się czoła czy nawet całej twarzy, a to nie wpływa dobrze na stan cery. Sól powoduje natomiast, że gruczoły łojowe produkują za dużo sebum. W fast foodach mnóstwo jest tłuszczów nasyconych, cukru czy soli, które zaostrzają objawy trądziku.
Dieta na trądzik a używki – czy należy je całkowicie wyeliminować?
Wiesz już, jakie jedzenie powoduje trądzik, więc czas wyjaśnić, co z używkami. Okazuje się, że alkohol czy papierosy mają ogromny wpływ na stan cery i nie jest to wpływ pozytywny. Alkohol może powodować problemy skórne nawet u osób, które nie mają trądziku. U tych, którzy zmagają się z tą dolegliwością, picie alkoholu potęguje objawy. Alkohol powoduje odwodnienie organizmu, w tym skóry. W wyniku niedostatecznego natlenienia cery mogą pojawiać się na niej naczynka i przebarwienia. Wraz z piciem alkoholu z organizmu znikają cenne składniki, takie jak witamina A, cynk i inne, które wpływają na odpowiedni stan cery.
Podobne działanie mają papierosy. One także odwadniają cerę, a ponadto mogą powodować nieestetyczne przebarwienia na skórze. Palacze zmagają się z szybszym starzeniem cery, czyli m.in. jej mniejszą elastycznością. Papierosy mają w sobie tyle szkodliwych składników, że negatywne skutki palenia pojawiają się bardzo szybko. Gruczoły łojowe wytwarzają zbyt dużo sebum, pory się roszerzają, a trądzik się nasila. Jeśli chcesz dbać o swoją skórę, koniecznie zrezygnuj z papierosów i alkoholu.
Efekty stosowania diety na trądzik – kiedy można się ich spodziewać?
Odpowiednia dieta na trądzik przyniesie pierwsze zauważalne różnice dość szybko. Dostrzeżesz lepsze napięcie skóry, zmniejszenie zaczerwienienia, a także lepsze nawilżenie. Pozbycie się intensywnego trądziku nie jest jednak możliwe z dnia na dzień. Taki proces wymaga czasu. Dieta przy trądziku jest podstawą, od której należy zacząć zwalczanie tej dolegliwości, a najlepiej skonsultować to dodatkowo ze specjalistą, najlepiej lekarzem dermatologiem.
Suplementacja przy diecie na trądzik
Dieta dla osób z trądzikiem może być uzupełniania suplementami. Jeśli chcesz odpowiednio skomplementować zestaw suplementów, najlepiej wykonaj badania krwi, które wskażą wszelkie niedobory. Oto kilka przykładów suplementów, które mogą okazać się przydatne: omega-3, cynk, witamina D3, B3, A. Na rynku znajduje się sporo suplementów składających się z mieszanek różnych składników, które kompleksowo są w stanie zadbać o Twoją skórę. Pamiętaj jednak, że suplementy powinny stanowić jedynie mały element zbilansowanej i zdrowej diety.
Dieta a trądzik – związek pomiędzy jednym a drugim jest bardzo duży. Teraz już wiesz, jaka dieta przy trądziku jest najlepsza i w jaki sposób możesz zadbać o swoją cerę. Dieta na trądzik – przepisy na pyszne dania, a nawet cały jadłospis z pewnością ułoży dla Ciebie dietetyk. Poza tym sporo inspiracji znajdziesz także w sieci. Papryka, brokuły, marchew, nasiona czy orzechy to składniki, dzięki którym przyrządzisz zdrowe dla swojej cery posiłki.
Trądzik różowaty dieta – jakie produkty podrażniają cerę?
Co jeść na trądzik, a czego lepiej unikać? Dieta antytrądzikowa polega na rezygnacji z kilkunastu różnych produktów. Przede wszystkim, aby ograniczyć występowanie trądziku, należy ograniczyć spożywanie alkoholu, przede wszystkim czerwonego wina, które zawiera znaczne ilości histaminy. Konieczność ograniczenia spożywania napojów alkoholowych wynika z faktu, iż przyczyniają się one do rozszerzania naczyń krwionośnych, a to z kolei stanowi przyczynę zwiększania się objawów trądziku różowatego.
Które jeszcze produkty podrażniają cerę? Wśród artykułów żywnościowych, z których należy koniecznie zrezygnować, jeśli chcemy cieszyć się zdrową skórą, pozbawioną trądziku różowatego, wskazuje się na:
- fast foody - pizze, kebaby, hamburgery itp.,
- nabiał - sery żółte, pleśniowe, białe,
- bakłażan,
- konserwy,
- czekolada,
- truskawki,
- owoce cytrusowe,
- ogórki kiszone, kapusta kiszona i inne kiszonki,
- szpinak
- wszelkiego rodzaju dania zawierające ostre przyprawy, takie jak pieprz cayenne, papryczki jalapeno czy papryka chili - ostre przyprawy powodują rozszerzanie się naczyń krwionośnych oraz prowadzą do stymulowania produkcji interlukin prozapalnych,
- kawa i inne produkty zawierające znaczne ilości kofeiny,
- czerwone mięso,
- chipsy,
- cebula i czosnek,
- cynamon - zawiera on aldehyd cynamomowy, a składnik ten powoduje większe ryzyko pojawiania się zmian skórnych,
- różne rodzaje źródeł węglowodanów prostych, takie jak cukier, biała mąka, słodycze, oranżady, soki.
Wyniki badań są jednoznaczne: u osób, które spożywają produkty wyróżniające się wysokim indeksem glikemicznym, zmiany skórne znacznie częściej się zaostrzają. Z tego względu warto poczytać, czym jest trądzik różowaty dieta, aby móc cieszyć się piękną, zdrową cerą.
Dieta antytrądzikowa – jak odżywianie wpływa na stan skóry?
To, w jaki sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na kondycję naszej skóry. Trądzik pojawia się na skórze w efekcie oczyszczania się organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Ilość tych substancji zależy w sposób bezpośredni od tego, jakiego rodzaju produkty spożywamy każdego dnia. Warto zatem w sposób szczególny dbać o to, jakie posiłki jemy oraz co zrobić, by nasz jadłospis został wzbogacony o zdrowsze składniki, które nie będą w negatywny sposób odbijały się na kondycji naszej skóry.
Jeśli posiłki spożywane przez osobę dotkniętą trądzikiem różowatym będą zawierały niewłaściwe składniki, doprowadzi to do tego, że gruczoły łojowe uaktywnią się i zaczną produkować zbyt dużą ilość sebum. To z kolei spowoduje, że dojdzie do zablokowania porów na twarzy, które będą zatrzymywać wewnątrz skóry łój i zanieczyszczenia. W efekcie u danej osoby najpewniej pojawią się zmiany trądzikowe i zaskórniki. Na szczęście, istnieje prosty sposób na znaczne ograniczenie ryzyka występowania tego typu zmian. Chodzi tutaj już oczywiście o dbałość o spożywane przez siebie posiłki. Odpowiednia, zbilansowana dieta, która zawiera starannie wyselekcjonowane składniki, jest niezwykle ważna. Powinny pamiętać o tym wszystkie osoby, które chciałyby uwolnić się od trądziku różowatego raz na zawsze.
Nabiał a trądzik: czy produkty mleczne zaostrzają trądzik?
Nabiał a trądzik - w jaki sposób produkty nabiałowe wpływają na prawdopodobieństwo wystąpienia trądziku? Dieta dla cery trądzikowej musi wyróżniać się małym spożyciem nabiału, ponieważ udowodniono naukowo, iż jedzenie produktów nabiałowych przyczynia się do zwiększenia zmian trądzikowych na skórze.
Z tego względu wszystkim osobom, którym dokucza trądzik, odradza się spożywanie mleka, jogurtów, twarogów czy serów. Dodatkowo, mleko odtłuszczone powoduje większe nasilanie zmian w porównaniu z mlekiem tłustym. Wynika to z faktu, iż zawiera ono w składzie więcej białek IGF1 odpowiadających za nasilanie zmian na skórze. Oprócz tego, złym wpływem na skórę wyróżniają się też białka serwatkowe, które są wykorzystywane przy produkcji specjalnych odżywek dedykowanych sportowcom. Z tego względu każdy, kto je spożywa, a zmaga się z problemami skórnymi, powinien poważnie zastanowić się nad ich ograniczeniem bądź całkowitą rezygnacją z ich jedzenia.
Co jeść na trądzik, by złagodzić stan zapalny?
Dieta powinna być oparta na zdrowych, jak najmniej przetworzonych produktach bogatych w witaminy i minerały. Bardzo ważne jest spożywanie znacznych ilości warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych. Co dokładnie powinna zawierać dieta antytrądzikowa? Dieta na trądzik hormonalny i każdy inny powinna być oparta na składnikach takich jak:
- pieczywo pełnoziarniste,
- ryby zawierające znaczne ilości kwasów omega-3, takie jak tuńczyk, łosoś czy makrela,
- warzywa, np. szpinak, brokuły, jarmuż, sałata,
- owoce, np. jagody, kiwi, pomarańcze, awokado,
- orzechy i nasiona,
- kurczak,
- jaja,
- zielona herbata,
- zdrowe oleje - olej lniany, rzepakowy, słonecznikowy,
- owoce morza i wątróbka - są źródłem cynku.
Dieta dla cery trądzikowej – przykładowy jadłospis na posiłki w ciągu dnia
Co jeść na trądzik? Oto dieta na trądzik jadłospis, który zawiera kilka przykładowych posiłków do spożycia w ciągu dnia.
- śniadanie: owsianka z jagodami i migdałami,
- drugie śniadanie: porcja owoców, np. kiwi i truskawek,
- obiad: sałatka z kurczakiem - kurczak, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek, awokado, orzechy i pestki słonecznika,
- podwieczorek: marchewki z hummusem,
- kolacja: pieczony łosoś z warzywami - łosoś, brokuł, marchew, kalafior.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr