- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta przeciwgrzybiczna – charakterystyka i zasady

Dieta przeciwgrzybiczna – charakterystyka i zasady
Kandydoza to choroba układu pokarmowego zwana także drożdżycą. Jej zwalczanie polega głównie na leczeniu farmakologicznym, jednak istnieje także dieta przeciwgrzybiczna, która wspomaga i przyspiesza powrót do zdrowia. Ile trwa dieta odgrzybiająca organizm i na czym dokładnie polega? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
Dieta przeciwgrzybiczna – czym właściwie jest?
Dieta przeciwgrzybicza to sposób odżywiania, który jest konieczny do skutecznej walki z kandydozą. Polega na ograniczeniu pewnych produktów w swoim jadłospisie w celu zwalczenia i zahamowania rozwoju drożdżaków w organizmie człowieka. Wspomaga także leczenie farmakologiczne, odbudowując i usprawniając florę bakteryjną.
Skąd bierze się kandydoza, czyli efekty nie tylko złej diety
Prawidłowo prowadzona dieta, która opiera się w dużej mierze na warzywach, owocach, zdrowych tłuszczach i pełnowartościowych źródłach białka przyczynia się do utrzymywania prawidłowej wagi, odpowiedniego funkcjonowania organizmu oraz wspomaga odporność. Jednak kiedy dieta jest prowadzona w sposób niezdrowy i spożywane są duże ilości cukru, niezdrowych tłuszczy i węglowodanów, dochodzi do wielu komplikacji, które mogą skutkować poważnymi chorobami, a nawet zawałem.
Kandydoza to choroba wywołana poprzez nadmierne namnożenie się grzybów (drożdżaków) z rodzaju Candida albicans (bielnik biały), które naturalnie występują w układzie pokarmowym każdego człowieka. Zdrowa osoba jednak nie jest narażona na grzybicę, ponieważ organizm sam reguluje ilość drożdżaków. W przypadku kiedy układ immunologiczny jest osłabiony antybiotykami, narkozą lub innymi czynnikami, grzyby namnażają się i mogą prowadzić do schorzenia.
Zasady prawidłowego odżywiania przy kandydozie
Choroba, jaką jest kandydoza to dość trudne i długotrwałe do wyleczenia schorzenie. Grzyby, podobnie jak bakterie, z czasem zaczynają nabierać odporności na antybiotyki, przez co możliwości leczenia farmakologicznego są ograniczone. Zmiana diety podczas zmagania się z chorobą jest koniecznością, ponieważ dzięki temu możliwe jest wyleczenie i uniknięcie dalszych powikłań. Od czego zacząć dietę i jak powinna wyglądać?
Leczenie kandydozy jest długotrwałe. Stosowanie diety powinno być również kontrolowane przez specjalistę, aby pilnować zmian w organizmie. Jak długo stosować dietę przeciwgrzybiczą? Efekty powinna ona przynieść po ok. 2 miesiącach od rozpoczęcia jej stosowania. Po tym czasie można zacząć wprowadzać do swojego jadłospisu także produkty, których nie wolno spożywać przy kandydozie.
Co jeść stosując dietę przeciwgrzybiczną?
Każda dieta składa się z pewnych zasad, których należy przestrzegać każdego dnia, aby osiągnąć swój cel. Najpopularniejsze diety to te, które dążą do zmniejszenia masy ciała. Obecnie jednak korzysta się także z wielu diet, które pomagają zwalczyć różnego typu choroby. Współcześnie obowiązuje szeroki dostęp do bardzo niezdrowego jedzenia typu instant i fast foodów. Takie potrawy sprawiają, że organizm zaczyna tracić energię i odkłada tłuszcz. Niestety częste wybory spożywania tłustych potraw, które głównie zawierają węglowodany proste, skutkują poważnymi konsekwencjami, właśnie m.in kandydozą, którą zwalcza się dietą przeciwgrzybiczą. Co jeść w trakcie jej stosowania?
Podczas zmagania się z problemami związanymi z drożdżakami zalecane jest spożywanie konkretnych produktów. Ważne jest, aby przestrzegać zasad i uważać na wszelkie niedozwolone składniki, nawet w najmniejszej ilości. Powrót do zdrowia i odbudowanie flory bakteryjnej w jelitach dla osób, które przeszły kandydozę, jest trudnym, ale możliwym do wykonania zadaniem.
Produkty dozwolone na diecie grzybicznej to:
- produkty mleczne takie jak: kefir, jogurty naturalne, maślanka;
- kurczak;
- indyk;
- chude ryby takie jak: morszczuk, mintaj, dorsz, sandacz;
- brązowy ryż;
- kasza gryczana;
- kasza jęczmienna;
- warzywa;
- owoce;
- nasiona;
- orzechy;
- pełnoziarnisty makaron i pieczywo;
- oliwa z oliwek.
Wymienione produkty muszą być wysokiej jakości i ze sprawdzonego źródła. Najlepiej, jeśli pochodzą bezpośrednio od rolnika, który nie używa toksycznych substancji, a mięso nie zawiera hormonów. Z dozwolonych produktów w łatwy sposób można przygotować wiele smacznych i ciekawych dań.
Czego unikać w diecie przeciwgrzybicznej?
Wiele diet polega na odrzuceniu licznych, łatwo dostępnych produktów, które często bywają źródłem problemów ze zdrowiem. Sklepowe półki wypełnione są słodkimi i słonymi przekąskami, które kuszą każdego. Jednak należy spożywać je bardzo sporadycznie, aby chronić swoje zdrowie i dobre samopoczucie fizyczne oraz psychiczne – jedzenie także wpływa na to, jak się czujesz mentalnie.
Kandydoza przy farmakologicznym leczeniu wymaga prawidłowo przyrządzonych potraw z wyeliminowaniem poszczególnych składników. Czego wystrzegać się podczas diety antygrzybicznej:
- cukru,
- słodkich przekąsek,
- miodu,
- ciast,
- soków typu nektar, które zawierają duże ilości substancji słodzących,
- napojów gazowanych,
- serów,
- mleka,
- ostrych przypraw,
- soi,
- papierosów,
- alkoholu,
- tłuszczu.
Niestety współcześnie w wielu gotowych produktach znajdują się spore ilości składników z zakazanej listy. Najłatwiejszym sposobem na uniknięcie przypadkowego spożycia wymienionych składników, jest samodzielne przygotowywanie potraw. Dla wielu osób może być to dość problematyczne, dlatego warto gotować większe ilości dań, które starczą na 2-3 dni, czyli tyle, ile mogą być przechowywane w lodówce.
Jest to także odpowiedni czas na walkę z nałogiem w postaci palenia papierosów lub picia alkoholu. Napoje wysokoprocentowe odpowiadają za zakwaszanie organizmu, przez co w jelitach nadal rozmnażają się drożdżaki. Na ten czas należy całkowicie zrezygnować z takich napojów. Palenie papierosów również negatywnie wpływa na chory organizm, osłabiając go jeszcze bardziej. Substancje smoliste są także źródłem powstawania grzybicy jamy ustnej, która może pojawić się w momencie walki z kandydozą. Podczas stosowania antybiotyków i innych leków należy dbać o swój organizm od zewnątrz oraz wewnątrz i zwracać uwagę na to, co się spożywa każdego dnia.
Etapy stosowania diety przeciwgrzybicznej, czyli alternatywny schemat żywienia
Po stwierdzeniu zachorowania na kandydozę konieczną jest natychmiastowa poprawa w codziennym odżywianiu. Rozpoczęcie diety zaczyna się od wprowadzenia zmian żywieniowych. Jak powinny wyglądać poszczególne etapy nowej diety odgrzybiającej organizm?
Dieta przeciwgrzybiczna – zasady leczenia dietą
1. Wyeliminowanie wszelkiej żywności z listy z zakazanymi produktami. Przede wszystkim należy zakończyć jedzenie słodkich przekąsek, ciast, deserów, napojów słodzonych i samego cukru. Drożdżaki do stałego namnażania i życia w organizmie potrzebują jedzenia, które pozwoli im na rozwój. Dla grzybów jest to cukier, dlatego też najważniejszym krokiem jest jego niemal całkowita eliminacja. Niestety dla wielu osób może okazać się to trudne do wykonania, jednak walka z chorobą wymaga poświęcenia i cierpliwości, aby w pełni wrócić do zdrowia.
2. Eliminacja kolejnych produktów, czyli węglowodanów prostych, tłustych potraw i ostrych przypraw. Ponadto z nabiału powinny zostać wyeliminowane sery i mleko, które przyczyniają się do wzmożenia objawów takich jak wzdęcie i gazy.
3. Wprowadzenie do diety herbat i ziół, które mają działanie przeciwgrzybicze.
4. Poza stosowaniem antybiotyków można także dołączyć do leczenia probiotyki. Przed rozpoczęciem kuracji dodatkowymi preparatami należy zgłosić taką chęć lekarzowi, który zdecyduje, czy jest taka konieczność, oraz czy preparat nie zaszkodzi jeszcze bardziej.
5. Gotuj lekkostrawne potrawy, które nie będą podrażniać jelit. Najlepiej stosować się także do zasad diety rozdzielnej, która polega na niełączeniu ze sobą produktów z nabiału i węglowodanów.
6. Podczas diety należy przyjmować również duże ilości płynów, najlepiej zwykłej wody. Ważne, aby nie była to woda gazowana, która będzie podrażniać jelita.
7. Trzymanie się zasad i wprowadzanie diety etapami pomoże zachować odpowiednią, kwasowo-zasadową równowagę, która zapobiega namnażaniu grzybów. W leczeniu konieczne jest zastosowanie diety przeciwgrzybiczej. Produkty na niej dozwolone pomogą pozbyć się problemu i zregenerować jelita.
Błonnik i węglowodany – ich rola w procesie stabilizacji poziomu drożdżaków
Węglowodany dzielą się na dwie grupy – złożone i proste. Podczas diety należy unikać węglowodanów prostych, które przyczyniają się do chorób, również do kandydozy. Są one także źródłem pustych kalorii, czyli sprzyjają zwiększeniu tkanki tłuszczowej. Nie wolno jednak rezygnować ze spożywania węglowodanów złożonych, które są potrzebne w codziennym życiu. Są one źródłem energii i wpływają na prawidłowe działanie mózgu.
W przypadku błonnika również nie jest wskazana jego eliminacja z diety przeciwko kandydozie. Błonnik wspiera działanie jelit i pobudza je do trawienia. Ponadto stanowi pożywkę dla bakterii probiotycznych, które pomagają dbać o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem, o który warto zadbać nie tylko podczas diety odgrzybiającej, ale także w diecie codziennej.
Przeciwutleniacze w leczeniu kandydozy – w jakich produktach spożywczych się znajdują?
Podczas leczenia Candidy organizm potrzebuje dużych dawek przeciwutleniaczy, które pomogą w hamowaniu namnażania grzybów w jelitach. Przeciwutleniacze najlepiej spożywać podczas każdego posiłku. Nie trzeba szukać daleko, ponieważ antyoksydanty znajdują się w większości owoców i warzyw. Przeciwutleniacze znajdziesz w:
- oliwie z oliwek,
- orzechach,
- awokado,
- aronii,
- żurawinie,
- czarnej porzeczce,
- szpinaku,
- malinach,
- cynamonie,
- oregano.
Antyoksydanty znajdują się także w marchewkach i ziemniakach, jednak na czas kandydozy należy z nich zrezygnować, ponieważ mają negatywny wpływ na chorobę.
Czy na diecie przeciwgrzybicznej można jeść desery?
Dieta przeciwgrzybiczna może być naprawdę smaczna, a do tego zdrowa. Jednak trzeba pamiętać, że jest to dieta redukcyjna, zatem nie wszystkie produkty są dozwolone. Należy zdawać sobie sprawę, że cukier mleczny, a więc laktoza także może sprzyjać rozwojowi grzybicy czy nasilać objawy. Zatem należy całkowicie zrezygnować ze słodkich produktów mlecznych, a także deserów opartych na śmietanie. Nie zaleca się również kaszek na mleku czy gotowych deserów, np. puddingu. Na szczęście w diecie przeciwgrzybicznej nie jest zabroniona czekolada gorzka. Należy więc wybierać produkty z dodatkiem wysokiej zawartości kakao. Możesz przygotować np. deser czekoladowy na bazie buraczków i czekolady gorzkiej. Wystarczy tylko ugotować dwa buraki zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać do nich rozpuszczone trzy rzędy czekolady. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie deser jest już gotowy. Możesz również obtaczać pieczywo razowe w roztopionej czekoladzie z dodatkiem wiórek kokosowych.
Czy dieta przeciwgrzybiczna jest wskazana dla dzieci?
Także wiele dzieci cierpi z powodu grzybicy. Jeżeli lekarz uzna, że wprowadzenie diety przeciwgrzybicznej dla dziecka jest wskazane, to należy to zrobić. Oczywiście rodzice muszą zadbać, by była właściwie zbilansowana. Należy zwiększyć podaż bioflawonoidów. Trzeba także wybierać produkty bogate w witaminy oraz minerały, natomiast ograniczyć spożywanie węglowodanów. Na okres kilku tygodni należy odstawić ziemniaki, a także marchewkę i groszek. Zamiast ziemniaków dzieciom można podawać komosę ryżową bądź przygotowywać kaszki, np. jaglaną czy gryczaną. Natomiast zamiast marchewki i groszku można przygotowywać sałatki z papryki z dodatkiem pomidorów. Można też ugotować zupę krem na bazie bulionu i czerwonej papryki. Dieta przeciwgrzybiczna u dzieci nie powinna trwać dłużej niż 3 tygodnie. Nie zapomnij jeszcze o wzmocnieniu jelit i tutaj najlepiej sprawdzą się probiotyki w naturalnej formie.
Przykładowy jadłospis w diecie przeciwgrzybicznej
Poza leczeniem farmakologicznym i stosowaniem antybiotyków, które zabiją grzyby w organizmie, należy również rozpocząć odpowiednią dietę. Leki na kandydozę są bardzo silne i wpływają na cały układ odpornościowy oraz zabijają naturalną florę bakteryjną, która pomaga w zwalczaniu chorób. Dla drożdżaków są to idealne warunki, aby dalej się namnażać, dlatego poza lekami trzeba zwrócić uwagę na codzienną dietę. Warto również brać probiotyki, które pomogą odbudować naturalną barierę ochronną.
Do jadłospisu warto wprowadzić wiele kiszonek takich jak kapusta kiszona czy też ogórki. Poza jedzeniem tych warzyw dobrze jest regularnie pić szklankę soku z kiszonek, które działają przeciwgrzybiczo.
Przygotowanie posiłków podczas kandydozy nie jest trudne. W sklepie spożywczym można znaleźć wiele składników, które będą nadawać się do potraw podczas diety przeciwgrzybiczej. Przepisów na lekkostrawne posiłki jest bardzo dużo, zatem z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Podczas stosowania diety przy grzybicy organizmu do dań należy wprowadzać wiele warzyw i pełnoziarnistych produktów. Nie trzeba zatem żegnać się z ulubionymi daniami. Zamiast rezygnować z białego pieczywa czy makaronów, wystarczy zastąpić je zdrowszymi wersjami. Należy także spożywać duże ilości wody oraz sporządzać ziołowe napary, które wspomogą walkę z grzybami. Jak wygląda przykładowy jadłospis na 1 dzień podczas diety przeciwgrzybicznej?
Śniadanie
Pierwszy posiłek dnia powinien być lekki, ale jednocześnie sycący, aby zyskać energię na resztę dnia. Najlepiej, aby zawierał jak największą ilość warzyw, w których znajdują się antyoksydanty. Jedną z takich potraw, która idealnie nada się jako ciekawe i smaczne śniadanie to szakszuka, która zawiera naturalne produkty przeciwgrzybicze.
Składniki:
- 2 duże pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- cebula,
- oliwa z oliwek,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- kolendra,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka.
Przygotowanie:
Odparz pomidory, ściągnij z nich skórkę i wytnij szypułki. Pokrój pomidory wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Patelnię z głębokim dnem postaw na palniku i rozgrzej na niej łyżkę oliwy. Dodaj pokrojone warzywa na patelnię i smaż. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażaj całość do miękkości. Dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Posiekaj odrobinę natki pietruszki i także wrzuć do pomidorów. Następnie wbij 2 jajka, tak aby się nie rozpłynęły. Posyp je szczyptą soli i pozostaw pod przykrywką, aż do momentu ścięcia się białek. Szczypiorek wraz z natką pietruszki i kolendrą posiekaj i posyp nimi szakszukę. Gotowe danie można jeść razem z pełnoziarnistym pieczywem.
Lunch
Na drugi posiłek proponujemy faszerowaną cukinię z mielonym kurczakiem i warzywami zapiekaną pod mozzarellą. Jak ją przygotować?
Składniki:
- 2 duże cukinie,
- kukurydza,
- pomidor,
- mielone mięso z kurczaka,
- natka pietruszki,
- papryka,
- mozzarella,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- bazylia,
- słodka papryka,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180°C. Przekrój cukinie wzdłuż na pół i wydrąż środek. Na patelni usmaż zmielone mięso razem z pokrojonymi warzywami, miąższem z cukinii i przyprawami. Połóż farsz na wydrążone cukinie i przykryj mozzarellą. Połóż na blachę i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Obiad
Na obiad pasują wszelkie zupy krem. Ważne podczas ich przygotowywania jest to, aby nie używać kostek rosołowych i gotowych bulionów. Używaj tylko swojskich warzyw. Z zupą krem możesz zjeść kromkę pumpernikla.
Deser
Podczas diety odgrzybiającej nie można spożywać cukru i miodu. Łatwym i smacznym deserem są soki i koktajle na bazie bananów.
Kolacja
Jako ostatni posiłek w ciągu dnia proponujemy sałatkę z kaszą jęczmienną, papryką, kukurydzą, ogórkiem i pomidorami. Kaszę ugotuj i ostudź. Warzywa drobno pokrój, dodaj ulubione przyprawy (unikaj ostrych). Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz awokado. Wszystko wymieszaj i podawaj w miseczce.
Jadłospis możesz modyfikować na podstawie sprawdzonych i ulubionych przepisów. Dieta przeciwgrzybicza to potrawy składające się z produktów przeciwgrzybiczych, które pomagają w zwalczeniu kandydozy. Niestety podczas walki z kandydozą konieczne jest odstawienie wszelkich produktów, które zakwaszają organizm. Dotyczy to nawet pieczywa na zakwasie, które jest niedozwolone na diecie przeciwgrzybiczej. A kawa? Ma ona niestety odczyn kwasowy i zaburza równowagę kwasowo-zasadową.
Dieta przeciwgrzybicza dla dzieci i dla dorosłych wygląda tak samo. Najważniejsze, aby odpowiednio dobrać jadłospis do zaawansowania choroby oraz do własnych preferencji. Dieta odgrzybiająca to przepisy, które pozwolą na przygotowanie pełnowartościowych posiłków, które pomogą zwalczyć drożdżaki w jelitach i zahamują ich dalsze namnażanie. Zanim rozpoczniesz kurację, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, który pomoże odpowiednio dobrać zbilansowane potrawy, które będą w leczeniu farmakologicznym.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr