InPost Fresh

Dieta przy niedoczynności tarczycy – założenia i przykładowy jadłospis

4 stycznia 2023
5 min
Autor: Justyna Kolorz

Niedoczynność tarczycy jest chorobą, której przyczyną jest niedobór hormonów odpowiadających za wiele aspektów funkcjonowania organizmu. Przypadłość ta wymaga nie tylko odpowiedniego doboru lekarstw, ale też codziennego menu. Jeśli nie wiesz, co jeść przy niedoczynności tarczycy, aby schudnąć i cieszyć się zdrowiem, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie.

 

Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.

1.  Dieta na niedoczynność tarczycy powinna być oparta o produkty naturalne

2. Należy ograniczać spożywanie soi, gdyż wpływa na wchłanianie leków.

3. Dwa razy w tygodniu należy spożywać ryby morskie.

Dieta przy niedoczynności tarczycy – główne założenia

Związki, których brakuje przy tej chorobie to trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4). Ich niedobór wpływa negatywnie na metabolizm i termoregulację ciała. Dieta dla osób z niedoczynnością tarczycy ma za zadanie przywrócić właściwy poziom tych hormonów w organizmie.

Czym są trójjodotyroniny i tyroksyny i dlaczego są tak ważne? Są one składnikami pierwiastków chemicznych takich jak selen, żelazo, cynk, a w szczególności jod. Tarczyca je wchłania, by móc prawidłowo funkcjonować.

Niedobór tych substancji objawia się m.in. znacznymi problemami z chudnięciem, zaburzeniami trawiennymi prowadzącymi niekiedy do otyłości i nieuzasadnionym warunkami zewnętrznymi odczuwaniem zimna. Odpowiednio ułożona dieta na tarczycę pozwala zniwelować te problemy.

Produkty wskazane i niedozwolone przy niedoczynności tarczycy

Dieta dla chorych na niedoczynność tarczycy powinna uwzględniać niezbędną dla organizmu codzienną dawkę jodu. Wynosi ona 160 μg (mikrogramów) dziennie. Kobiety w ciąży lub karmiące piersią potrzebują więcej, a więc 180 – 200 μg dziennie.

Jaka dieta na niedoczynność tarczycy?

Z tego względu dieta dla niedoczynności tarczycy powinna składać się przede wszystkim z produktów takich jak morskie ryby (łosoś, makrela, śledź) oraz owoców morza (małże, krewetki). Niestety, nie jest to przyjazna weganom i wegetarianom dieta. Niedoczynność tarczycy wymaga pewnego, dużego stężenia jodu, które występuje tylko w mięsie zwierząt morskich.

Co jeść przy niedoczynności tarczycy, będąc wege? Jedynym rozwiązaniem jest suplementacja jodu przy pomocy tabletek. Jod zawarty w roślinach może nie zapewnić codziennego zapotrzebowania na ten składnik. Również inne produkty, np. orzechy, kasze czy ryż zawierają go zwykle o wiele za mało. Ilość tego pierwiastka zależy bowiem od jego stężenia w glebie w miejscu uprawy.

Niezależnie od preferencji żywieniowych, warzywa i owoce warto jednak jeść. Zarówno świeże, jak i suszone mają korzystny wpływ na perystaltykę jelit. We wsparciu procesów trawiennych i eliminacji zaparć pomagają również artykuły spożywcze o dużej zawartości błonnika. Spożywać należy więc pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak makarony, kasze i pieczywo.

Niedoczynność tarczycy a dieta – czego unikać?

Zagadnienie dieta a niedoczynność tarczycy wymaga także przedstawienia tych elementów codziennej diety, których należy wystrzegać się, mając problemy z tarczycą. Unikać trzeba spożycia roślin takich jak ciecierzyca, kalafior, kapusta czy rzepa.

Czego jeszcze nie jeść przy niedoczynności tarczycy? Na jej pracę negatywnie wpływają soja i słodycze. Warto też unikać produktów mocno przetworzonych, a więc dań typu fast food i instant (np. gotowych posiłków w plastikowych pudełkach i zup w proszku).

Składniki pokarmowe, które mogą hamować aktywność tarczycy

Przy diecie wymagającej wspomożenia tarczycy wiele składników codziennego pożywienia należy ograniczyć. Choć zawarte w nich składniki zwykle służą zdrowiu, w tym przypadku dezorganizują prawidłową pracę tego gruczołu.

Przykładem są wymienione wcześniej niektóre warzywa krzyżowe. Zawierają one goitrogeny redukujące wchłanianie jodu przez tarczycę. Nie oznacza to, że ich spożywanie jest bezwzględnie zakazane. Zawarte w nich witaminy są ważne dla organizmu. Zaleca się jednak jeść je w niewielkich ilościach, najlepiej po ugotowaniu.

Niezależnie od tego, jaka dieta jest stosowana, negatywny wpływ na organizm mają produkty mocno przetworzone. Zawierają one genisteinę i daidzeinę, czyli flawonoidy spowalniające działanie tarczycy.

Prawidłowe działanie tarczycy hamują także tłuszcze nasycone. Zawarte są one m.in. w czerwonym mięsie i nabiale. Zwiększają one stężenie fibrynogenu, substancji, której zbyt małe lub nadmierne stężenie prowadzi m.in. do chorób układu krwionośnego i cukrzycy. Na nieprawidłową wartość fibrynogenu cierpią np. osoby z nadwagą, która jest częstą przypadłością przy niewydolności tarczycy.

Leki na niedoczynność tarczycy a dieta

Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy powinny zwracać uwagę na spożywane pokarmy ze względu na przyswajalność przyjmowanych leków. Odpowiedni dobór posiłków wspomaga wchłanianie uprzednio przyjętej dawki tyroksyny. Produkty niewskazane mogą prowadzić do przyjęcia przez organizm mniejszej dawki niż zalecana.

Leczenie medykamentami i dobór właściwej diety należy uprzednio skonsultować z lekarzem. Zdecydowanie nie powinno podejmować się tak ważnej decyzji samodzielnie. Takie działanie może bowiem doprowadzić do jeszcze poważniejszych problemów ze zdrowiem.

Nietolerancje pokarmowe często towarzyszące niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy jest często przyczyną nietolerancji produktów zawierających laktozę. Z tego powodu osoby chorujące na tę przypadłość nie mogą spożywać mleka i jaj. Z kolei zła reakcja na gluten występuje po zjedzeniu produktów pszennych i drożdżowych.

Objawy nietolerancji pokarmowych to m.in. problemy żołądkowe. Są nimi bóle brzucha, biegunki, zaparcia i nudności. Pojawić mogą się również migreny, bóle mięśni i ogólne osłabienie. Laktoza i gluten przy niedoczynności tarczycy prowadzą też do zwiększenia masy ciała.

Istnieje wiele produktów z glutenem i laktozą, które do spożycia dopuszcza dieta przy niedoczynności tarczycy. Jadłospis osób z nietolerancjami pokarmowymi należy jednak bezwzględnie zmodyfikować. Nie powinno się szukać zamienników samemu. Najlepiej spytać o zdanie lekarza.

Przykładowe dania przy niedoczynności tarczycy

Bezpieczne i sycące menu powinno prowadzić do zmniejszenia ilości spożywanego białka wielu zwierząt hodowlanych i warzyw krzyżowych. Istnieje na szczęście wiele innych, smacznych posiłków, które są zalecane, gdy stosowana jest dieta przy niedoczynności tarczycy. Przepisy, których są tysiące, łatwo można dopasować do swoich upodobań.

Śniadanie może być złożone np. z owsianki z musem jabłkowym i cynamonem. Innym smacznym daniem jest musli wielozbożowe ze świeżymi owocami. Poranne kanapki można przyrządzić na pełnoziarnistym pieczywie i posmarować np. pastą rybną. Tego typu posiłki sprawdzą się też jako drugie śniadanie.

Obiad jest momentem, w którym można spróbować przepisów na różne ryby morskie. Dobrym pomysłem jest choćby pieczony łosoś z ziemniakami i surówką z potartej marchewki. Rybę może zastąpić też pierś drobiowa, np. kurzą lub indyczą. Niezależnie od tego do potrawy warto dodać sos, np. jogurtowy.

Pomiędzy obiadem a kolacją warto zjeść drobną przekąskę. Może być nią jogurt naturalny z otrębami, warzywne smoothie, czy choćby owoc. Jako drobny posiłek sprawdzi się też kanapka, np. z twarogiem, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Kolacja dla osób z niedoczynnością tarczycy to np. zupa krem z dyni. Pełnowartościowym posiłkiem będzie też sałatka z kurczakiem, papryką i pomidorem polana oliwą lub ryba po grecku.

Niedoczynność tarczycy to choroba, która wymaga regularnych badań i starannie dobranej diety. Na szczęście istnieje wiele przepisów na zdrowe, a przy tym smaczne dania. Dzięki temu bez przesadnych wyrzeczeń można zadbać o tarczycę i cieszyć się zdrowiem przez wiele lat.

Dieta przy niedoczynności tarczycy - jadłospis diety tarczycowej

Niedoczynność tarczycy - dieta powinna być oparta przede wszystkim o produkty naturalne. Należy sięgnąć po produkty, które są bogate w błonnik pokarmowy, a także składniki o działaniu antyoksydacyjnym. Bazą każdego posiłku powinny być warzywa. Dodatkowo w diecie nie może zabraknąć białka. Może być zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Jaka dieta przy niedoczynności tarczycy sprawdzi się najlepiej? Na pewno można wybrać dietę wege. Doskonale sprawdza się także dieta śródziemnomorska. Warto także spożywać chude mięsa, takie jak filet z kurczaka, mięso z indyka, a także cielęcinę czy mięso z królika. W codziennym jadłospisie nie powinno także zabraknąć mleka oraz produktów mlecznych, pod warunkiem, że zawartość tłuszczu nie przekracza 3%. Trzeba uważać na soję, która może ograniczać wchłanianie leków. Dwa razy w tygodniu należy także sięgać po tłuste ryby morskie. Możemy Ci polecić łososia, halibuta, a także tuńczyka. Poza tym, że są one bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, to są także źródłem selenu, witaminy E oraz jodu, które wspomagają leczenie chorej tarczycy.

Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy szybko?

Dieta przy niedoczynności tarczycy Hashimoto jadłospis opiera się na bazie dużej ilości warzyw, co umożliwia spadek masy ciała. Trzeba przede wszystkim sięgać po małe porcje i jadać częściej. Należy unikać smażenia. Najlepiej przygotowywać posiłki na parze. Dobrze jeżeli wyeliminuje się całkowicie z jadłospisu cukry proste, a zastąpi je węglowodanami złożonymi. Warto np. zamiast czekolady czy ciasta przygotować sałatkę owocową z dodatkiem chudego jogurtu. Ponadto całkowicie trzeba zrezygnować z alkoholu. Oczywiście w diecie nie może również zabraknąć roślin strączkowych. Prawda jest taka, że nie ma czegoś takiego jak dieta cud. Ważna jest natomiast aktywność fizyczna. Około 20-30 minut dziennie pozwala zgubić dodatkowe kilogramy, które mogą wystąpić u osób zmagających się z tą przypadłością.

Czytaj również